logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană doreşte un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetare

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou Plan de acţiune pentru economia circulară - unul dintre principalele elemente constitutive ale Pactului verde european - noua agendă a Europei pentru creştere durabilă.

CE va analiza posibilitatea de a se stabili un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetarea acestora, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Noul plan de acţiune prevede măsuri de-a lungul întregului ciclu de viaţă al produselor şi vizează să pregătească economia noastră pentru un viitor verde, să consolideze competitivitatea, protejând în acelaşi timp mediul şi să acorde noi drepturi consumatorilor. Noul plan valorifică rezultatele activităţii desfăşurate din 2015 şi se concentrează pe proiectarea şi crearea unei economii circulare cu scopul de a se asigura că resursele utilizate sunt menţinute în economia UE cât mai mult timp posibil. Planul şi iniţiativele acestuia vor fi elaborate cu implicarea strânsă a comunităţii de afaceri şi a părţilor interesate.

Tranziţia către o economie circulară este deja în curs, acest model durabil fiind adoptat de întreprinderi, de consumatori şi de autorităţile publice din Europa situate în fruntea plutonului. Comisia se va asigura că tranziţia către economia circulară oferă oportunităţi pentru toţi şi că nimeni nu este lăsat în urmă. Planul de acţiune pentru economia circulară, prezentat astăzi ca parte a Strategiei industriale a UE, propune măsuri care să asigure că produsele durabile devin regula pe piaţa UE, se mai menţionează în comunicat.

Executivul comunitar va propune acte legislative privind politica în materie de produse durabile pentru a se asigura că produsele introduse pe piaţa UE sunt concepute să dureze mai mult, să fie mai uşor de reutilizat, de reparat şi de reciclat şi vor include cât mai multe materiale reciclate în locul materiilor prime principale. Unica folosinţă va fi restricţionată, se vor găsi soluţii pentru obsolescenţa (declasarea tehnologică a unui material industrial prin apariţia altuia, mai modern - uzură morală) prematură şi se va interzice distrugerea bunurilor de folosinţă îndelungată rămase nevândute.

De asemenea, CE vrea să se asigure că în blocul comunitar capacitatea de acţiune a consumatorilor este consolidată. Consumatorii vor avea acces la informaţii fiabile cu privire la aspecte cum ar fi potenţialul de reparare şi durabilitatea produselor ceea ce îi va ajuta să facă alegeri durabile din punctul de vedere al mediului. Cetăţenii vor beneficia de un veritabil "drept la reparare".

Atenţia este concentrată pe sectoarele care utilizează cele mai multe resurse şi în care potenţialul pentru circularitate este ridicat. Comisia va introduce măsuri concrete privind: produsele electronice şi TIC ("Iniţiativa pentru circularitate în domeniul electronicii" pentru a dispune de produse cu o durată de viaţă mai mare şi pentru îmbunătăţirea colectării şi a tratării deşeurilor, bateriile şi vehiculele, un nou cadru de reglementare pentru baterii în scopul îmbunătăţirii durabilităţii şi al stimulării potenţialului de circularitate al bateriilor), ambalajele (noi cerinţe obligatorii cu privire la ceea ce este permis pe piaţa UE, inclusiv reducerea ambalajelor), materialele plastice (noi cerinţe obligatorii pentru conţinutul de materiale reciclate, o atenţie deosebită fiind acordată atât microplasticelor, cât şi materialelor plastice de origine biologică şi biodegradabile), materialele textile (o nouă Strategie a UE pentru textile în scopul de a consolida competitivitatea şi inovarea în acest sector şi de a stimula piaţa UE a reutilizării materialelor textile), construcţiile şi clădirile (o Strategie cuprinzătoare pentru un mediu construit în mod durabil care să promoveze principiile de circularitate în cazul clădirilor), alimentele (o nouă iniţiativă legislativă privind reutilizarea, cu scopul de a înlocui ambalajele, vesela şi tacâmurile de unică folosinţă cu produse reutilizabile în cadrul serviciilor alimentare).

Executivul comunitar vrea să se asigure că se produc mai puţine deşeuri şi, pentru aceasta, se va acorda atenţie evitării producerii de deşeuri, în ansamblu, şi transformării acestora în resurse secundare de înaltă calitate care beneficiază de pe urma unei pieţe funcţionale a materiilor prime secundare. Comisia va analiza posibilitatea de a se stabili un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetarea acestora. Planul de acţiune propune şi o serie de acţiuni menite să reducă la minimum exporturile de deşeuri de către UE şi să abordeze problema transporturilor ilegale din acest domeniu.

Economia circulară va avea beneficii nete pozitive sub forma creşterii PIB-ului şi a creării de locuri de muncă, deoarece aplicarea în Europa a unor măsuri ambiţioase legate de economia circulară poate duce la creşterea PIB-ului UE cu încă 0,5 % până în 2030 şi la crearea a aproximativ 700 000 de noi locuri de muncă.

"Pentru a se atinge neutralitatea climatică până în 2050, pentru a ne conserva mediul natural şi pentru a ne consolida competitivitatea economică avem nevoie de o economie pe deplin circulară. Astăzi, economia noastră este încă în cea mai mare parte lineară şi numai 12% din materialele şi resursele secundare sunt reintegrate în economie. Numeroase produse se strică prea uşor, nu pot fi refolosite, reparate sau reciclate sau sunt produse doar pentru o singură utilizare. Există un potenţial uriaş care poate fi exploatat atât pentru întreprinderi, cât şi pentru consumatori. Prin planul adoptat astăzi lansăm acţiuni pentru a transforma modul în care fabricăm produsele şi pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri durabile, în beneficiul propriu şi pentru mediu", a declarat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

La rândul său, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a afirmat că se propun astfel măsuri pentru a schimba vârful lanţului durabilităţii - proiectarea produselor.

"Avem doar o singură planetă Pământ şi, totuşi, până în 2050, vom consuma ca şi cum am avea trei. Noul plan va integra conceptul de circularitate în viaţa noastră şi va accelera tranziţia către o economie verde. Propunem astfel măsuri hotărâte pentru a schimba vârful lanţului durabilităţii - proiectarea produselor. Măsurile orientate spre viitor vor crea oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă, le vor acorda noi drepturi consumatorilor europeni, vor valorifica inovarea şi digitalizarea şi, la fel cum se întâmplă în natură, vor asigura faptul că nimic nu se iroseşte". AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 01-02-2025 09:23

Republica Moldova livrează primele 3 milioane de metri cubi de gaze în Transnistria, anunță Moldovagaz

Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, a anunțat compania, informează Reuters. Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a

Economic Extern 31-01-2025 19:36

Scădere cu 42% a vânzărilor comercianților croați ca urmare a unui nou boicot al consumatorilor

Comercianții din Croația înregistrau vineri după-amiaza o cifră de afaceri mai mică cu 42% față de o zi normală, o consecință a unui larg apel la boicotarea magazinelor lansat de Asociațiile pentru protecția consumatorilor pentru a denunța umflarea prețurilor, transmite AFP. 'Astăzi nu cumpărăm nimic. Nici din magazine și nici online

Economic Extern 31-01-2025 19:34

UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră

Comisia Europeană va aloca aproape 1,25 miliarde euro sub formă de granturi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 41 de proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care au obținut statutul de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc în 2024, în temeiul cadrului de politică privind rețelele transeuropene de

Economic Extern 31-01-2025 18:25

Veniturile din turism ale Turciei au atins un nivel record de peste 61 miliarde de dolari în 2024

Numărul de vizitatori străini și veniturile din turism ale Turciei au atins noi recorduri în 2024, arată cifrele oficiale publicate vineri, potrivit agenției oficiale de presă Anadolu. Institutul de statistică (TurkStat) a informat că veniturile din turism au crescut cu 8,3% anul trecut, până la 61,1 miliarde de dolari, devans&acir

Economic Extern 31-01-2025 16:39

SUA: Inflația și-a continuat creșterea în decembrie, până la 2,6% în ritm anual

Prețurile de consum în SUA au crescut în decembrie, pe fondul exploziei cheltuielilor de consum, ceea ce sugerează că Rezerva Federală americană ar putea amâna momentul în care va reduce dobânda de referință în acest an, transmite Reuters. Departamentul Comerțului a informat vineri că indicele PCE (personal

Economic Extern 31-01-2025 15:05

Performanța acțiunilor Nvidia, sub semnul întrebării, pe măsură ce chinezii lansează versiuni AI extrem de ieftine

Ascensiunea spectaculoasă a gigantului de inteligență artificială Nvidia s-a extins în ultimii doi ani, transformând acțiunile companiei în favoritele investitorilor din România în 2024, însă incertitudinea planează asupra viitoarelor tranzacții, pe măsură ce companii din China, precum DeepSeek, lansează versiuni AI extrem de iefti

Economic Extern 31-01-2025 14:51

Goldman Sachs are aprobarea lui Putin pentru a-și vinde afacerile din Rusia

Președintele Vladimir Putin și-a dat acordul pentru ca Goldman Sachs Group Inc. să își vândă afacerile din Rusia, ceea ce face din grupul bancar american una din puținele bănci occidentale care va putea să se retragă complet din Rusia, transmite Bloomberg. Potrivit unui decret semnat de Putin, fondul armenian de investiții CJSC Bal

Economic Extern 31-01-2025 14:06

Comisia Europeană cere României să transpună complet Directiva privind cotele taxei pe valoarea adăugată

Comisia Europeană a decis vineri să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Lituania și Portugalia pentru că nu au comunicat CE măsurile de transpunere completă a Directivei UE 2022/542 în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată,

Economic Extern 31-01-2025 14:06

Kremlinul susține că nu există planuri pentru o monedă comună a BRICS, după noua amenințare a lui Trump

Kremlinul a respins joi amenințarea reiterată de președintele american Donald Trump de a impune taxe vamale de 100% împotriva BRICS dacă țările membre își vor crea propria monedă, afirmând că nu a existat niciodată un astfel de plan, relatează Reuters. Trump a avertizat joi țările membre ale grupului BRICS să nu înlocuiască dolarul ca m

Economic Extern 31-01-2025 14:04

UE va elimina plafonul impus la prețul gazelor naturale

Plafonul de preț la gazele naturale, introdus de Uniunea Europeană în timpul crizei gazelor rusești din 2022, va expira vineri, în condițiile în care nu a fost declanșat niciodată de la crearea sa, transmite Reuters. Plafonul ar fi trebuit să se aplice dacă prețul gazelor naturale ar fi explodat până la un nivel neobișn

Economic Extern 31-01-2025 13:44

CE solicită României să comunice măsurile privind transpunerea Directivei echilibrului de gen în rândul șefilor companiilor listate

Comisia Europeană a decis vineri să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Țările de Jos și Austria pentru că nu au comunicat măsurile de transpunere a Directivei UE 2022/2381 privind consolidarea echilibrului de

Economic Extern 31-01-2025 13:27

BCE: Producătorii se tem mai mult de importurile ieftine din China decât de taxele vamale americane

Producătorii din zona euro sunt mult mai îngrijorați de importurile ieftine din China decât de potențialele taxe vamale suplimentare din SUA, se arată într-un studiu trimestrial al Băncii Centrale Europene publicat vineri, transmite Reuters. Doar jumătate din producătorii are au luat parte la studiul BCE au declarat că afacer

Economic Extern 31-01-2025 12:30

Germania: Rata șomajului crește ușor, pe fondul efectelor încetinirii economiei

Rata șomajului a crescut ușor la începutul anului, în timp ce numărul șomerilor în Germania a crescut mai puțin decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieței forței de muncă, transmite Reuters. Oficiul de Muncă (BA) a informat vineri că numărul persoanelor aflat

Economic Extern 31-01-2025 10:06

Rusia: Producția de gaze naturale a crescut cu 7,6% în 2024

Producția Rusiei de petrol și gaze condensate a ajuns anul trecut la 516 milioane tone sau 10,32 milioane barili pe zi, a anunțat vicepremierul rus Alexander Novak, un declin de aproximativ 2,8% față de 2023, transmite Reuters. Rusia și-a redus producția de țiței în urma acordului din cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Pet

Economic Extern 31-01-2025 09:06

UE inițiază un plan de sprijin pentru sectorul auto

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a găzduit joi o întâlnire a directorilor din sectorul auto, a sindicatelor și a grupurilor de interese, pentru a dezbate modul în care pot fi ajutați producătorii auto din UE să-și electrifice flotele și să concureze mai bine cu rivașii din China și SUA, transmite Reuters.