Comisia Europeană doreşte un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetare

Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou Plan de acţiune pentru economia circulară - unul dintre principalele elemente constitutive ale Pactului verde european - noua agendă a Europei pentru creştere durabilă.
CE va analiza posibilitatea de a se stabili un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetarea acestora, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Noul plan de acţiune prevede măsuri de-a lungul întregului ciclu de viaţă al produselor şi vizează să pregătească economia noastră pentru un viitor verde, să consolideze competitivitatea, protejând în acelaşi timp mediul şi să acorde noi drepturi consumatorilor. Noul plan valorifică rezultatele activităţii desfăşurate din 2015 şi se concentrează pe proiectarea şi crearea unei economii circulare cu scopul de a se asigura că resursele utilizate sunt menţinute în economia UE cât mai mult timp posibil. Planul şi iniţiativele acestuia vor fi elaborate cu implicarea strânsă a comunităţii de afaceri şi a părţilor interesate.
Tranziţia către o economie circulară este deja în curs, acest model durabil fiind adoptat de întreprinderi, de consumatori şi de autorităţile publice din Europa situate în fruntea plutonului. Comisia se va asigura că tranziţia către economia circulară oferă oportunităţi pentru toţi şi că nimeni nu este lăsat în urmă. Planul de acţiune pentru economia circulară, prezentat astăzi ca parte a Strategiei industriale a UE, propune măsuri care să asigure că produsele durabile devin regula pe piaţa UE, se mai menţionează în comunicat.
Executivul comunitar va propune acte legislative privind politica în materie de produse durabile pentru a se asigura că produsele introduse pe piaţa UE sunt concepute să dureze mai mult, să fie mai uşor de reutilizat, de reparat şi de reciclat şi vor include cât mai multe materiale reciclate în locul materiilor prime principale. Unica folosinţă va fi restricţionată, se vor găsi soluţii pentru obsolescenţa (declasarea tehnologică a unui material industrial prin apariţia altuia, mai modern - uzură morală) prematură şi se va interzice distrugerea bunurilor de folosinţă îndelungată rămase nevândute.
De asemenea, CE vrea să se asigure că în blocul comunitar capacitatea de acţiune a consumatorilor este consolidată. Consumatorii vor avea acces la informaţii fiabile cu privire la aspecte cum ar fi potenţialul de reparare şi durabilitatea produselor ceea ce îi va ajuta să facă alegeri durabile din punctul de vedere al mediului. Cetăţenii vor beneficia de un veritabil "drept la reparare".
Atenţia este concentrată pe sectoarele care utilizează cele mai multe resurse şi în care potenţialul pentru circularitate este ridicat. Comisia va introduce măsuri concrete privind: produsele electronice şi TIC ("Iniţiativa pentru circularitate în domeniul electronicii" pentru a dispune de produse cu o durată de viaţă mai mare şi pentru îmbunătăţirea colectării şi a tratării deşeurilor, bateriile şi vehiculele, un nou cadru de reglementare pentru baterii în scopul îmbunătăţirii durabilităţii şi al stimulării potenţialului de circularitate al bateriilor), ambalajele (noi cerinţe obligatorii cu privire la ceea ce este permis pe piaţa UE, inclusiv reducerea ambalajelor), materialele plastice (noi cerinţe obligatorii pentru conţinutul de materiale reciclate, o atenţie deosebită fiind acordată atât microplasticelor, cât şi materialelor plastice de origine biologică şi biodegradabile), materialele textile (o nouă Strategie a UE pentru textile în scopul de a consolida competitivitatea şi inovarea în acest sector şi de a stimula piaţa UE a reutilizării materialelor textile), construcţiile şi clădirile (o Strategie cuprinzătoare pentru un mediu construit în mod durabil care să promoveze principiile de circularitate în cazul clădirilor), alimentele (o nouă iniţiativă legislativă privind reutilizarea, cu scopul de a înlocui ambalajele, vesela şi tacâmurile de unică folosinţă cu produse reutilizabile în cadrul serviciilor alimentare).
Executivul comunitar vrea să se asigure că se produc mai puţine deşeuri şi, pentru aceasta, se va acorda atenţie evitării producerii de deşeuri, în ansamblu, şi transformării acestora în resurse secundare de înaltă calitate care beneficiază de pe urma unei pieţe funcţionale a materiilor prime secundare. Comisia va analiza posibilitatea de a se stabili un model armonizat la nivelul UE pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru etichetarea acestora. Planul de acţiune propune şi o serie de acţiuni menite să reducă la minimum exporturile de deşeuri de către UE şi să abordeze problema transporturilor ilegale din acest domeniu.
Economia circulară va avea beneficii nete pozitive sub forma creşterii PIB-ului şi a creării de locuri de muncă, deoarece aplicarea în Europa a unor măsuri ambiţioase legate de economia circulară poate duce la creşterea PIB-ului UE cu încă 0,5 % până în 2030 şi la crearea a aproximativ 700 000 de noi locuri de muncă.
"Pentru a se atinge neutralitatea climatică până în 2050, pentru a ne conserva mediul natural şi pentru a ne consolida competitivitatea economică avem nevoie de o economie pe deplin circulară. Astăzi, economia noastră este încă în cea mai mare parte lineară şi numai 12% din materialele şi resursele secundare sunt reintegrate în economie. Numeroase produse se strică prea uşor, nu pot fi refolosite, reparate sau reciclate sau sunt produse doar pentru o singură utilizare. Există un potenţial uriaş care poate fi exploatat atât pentru întreprinderi, cât şi pentru consumatori. Prin planul adoptat astăzi lansăm acţiuni pentru a transforma modul în care fabricăm produsele şi pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri durabile, în beneficiul propriu şi pentru mediu", a declarat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.
La rândul său, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a afirmat că se propun astfel măsuri pentru a schimba vârful lanţului durabilităţii - proiectarea produselor.
"Avem doar o singură planetă Pământ şi, totuşi, până în 2050, vom consuma ca şi cum am avea trei. Noul plan va integra conceptul de circularitate în viaţa noastră şi va accelera tranziţia către o economie verde. Propunem astfel măsuri hotărâte pentru a schimba vârful lanţului durabilităţii - proiectarea produselor. Măsurile orientate spre viitor vor crea oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă, le vor acorda noi drepturi consumatorilor europeni, vor valorifica inovarea şi digitalizarea şi, la fel cum se întâmplă în natură, vor asigura faptul că nimic nu se iroseşte". AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici
Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă
Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa
Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta
Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo
UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești
Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis