Comisia Europeană aprobă setul de instrumente necesar pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G

Comisia Europeană a aprobat miercuri setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile, informează un comunicat al executivului comunitar.
În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.
"Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizată, agricultura de precizie şi reţelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitivă doar dacă putem garanta securitatea reţelelor noastre. Numai în aceste condiţii schimbările digitale vor aduce beneficii tuturor cetăţenilor", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Statele membre, acţionând în cadrul Grupului de cooperare privind securitatea reţelelor (NIS), au adoptat setul de instrumente. Setul de instrumente abordează toate riscurile identificate în evaluarea coordonată la nivelul UE, inclusiv riscurile legate de factori care nu sunt de natura tehnică, cum ar fi riscul de imixtiune din partea unor actori statali din afara Europei sau a unor actori care acţionează cu sprijinul statului prin intermediul lanţului de aprovizionare al tehnologiei 5G. Pe baza raportului de evaluare a riscurilor întocmit la nivelul UE în luna octombrie a anului trecut, setul de instrumente include atât măsuri tehnice şi strategice, cât şi acţiuni corespunzătoare pentru a consolida eficacitatea acestora, calibrate pe baza unor factori obiectivi.
Aprobarea setului comun de instrumente vine în urma solicitării Consiliului de a se elabora o abordare concertată cu privire la securitatea reţelelor 5G şi a adoptării de către Comisie, în martie 2019, a unei Recomandări în urma solicitării respective. În acest răstimp, statele membre au identificat riscurile şi vulnerabilităţile la nivel naţional şi au publicat o evaluare comună a riscurilor la nivelul UE. Prin intermediul setului de instrumente, statele membre se angajează să avanseze împreună pe baza unei evaluări obiective a riscurilor identificate şi a unor măsuri proporţionale de atenuare.
Odată cu Comunicarea adoptată miercuri, Comisia lansează acţiuni relevante în sfera sa de competenţă şi face apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020.
"Garantarea introducerii în siguranţă a tehnologiei 5G este în mare măsura responsabilitatea actorilor de pe piaţă, securitatea naţională este responsabilitatea statelor membre, iar, în ansamblu, securitatea reţelelor 5G este o chestiune de importanţă strategică pentru întreaga piaţă unică şi pentru suveranitatea tehnologică a UE. Este indispensabil ca punerea în aplicare a setului de instrumente să se facă într-o strânsă coordonare astfel încât întreprinderile şi cetăţenii UE să poată beneficia pe deplin de noua tehnologie în condiţii de siguranţă" , se arată în comunicatul CE.
Potrivit sursei citate, tehnologia 5G va juca un rol esenţial în dezvoltarea pe viitor a economiei şi a societăţii digitale în Europa şi va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieţii cetăţenilor, cât şi o bază importantă pentru transformarea digitală şi tranziţia către o economie verde.
Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde de euro în 2025 şi că reprezintă un atu esenţial pentru competitivitatea Europei pe piaţa mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii. Este vorba de miliarde de obiecte şi de sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare şi sănătatea, precum şi de sistemele de control industrial care transmit informaţii sensibile şi sprijină sistemele de siguranţă, arată Comisia Europeană.
În acelaşi timp, datorită unei arhitecturi mai puţin centralizate, unei puteri de calcul inteligente de vârf, nevoii de mai multe antene şi dependenţei sporite de programele informatice, reţelele 5G oferă mai multe puncte de acces potenţiale pentru atacatori. Ameninţările la adresa securităţii cibernetice sunt în creştere şi devin din ce în ce mai sofisticate. "Având în vedere că numeroase servicii critice vor depinde de tehnologia 5G, asigurarea securităţii reţelelor este de cea mai mare importanţă strategica pentru întreaga UE", se mai spune în comunicat.
Un nou sondaj Eurobarometru, publicat tot miercuri, arată că gradul de informare cu privire la criminalitatea cibernetică este în creştere, 52% din respondenţi declarând că sunt destul de bine informaţi cu privire la criminalitatea cibernetică, cifra aflată în creştere faţă de 46% în 2017.
În vreme ce deciziile privind măsurile de securitate specifice rămân responsabilitatea statelor membre, efortul colectiv cu privire la setul de instrumente demonstrează voinţa fermă de a formula un răspuns comun la provocările în materie de securitate pe care le ridică reţelele 5G. Acest lucru este esenţial pentru o abordare europeană de succes şi credibilă a securităţii 5G la nivelul UE şi pentru a asigura continuitatea deschiderii pieţei interne cu condiţia respectării cerinţelor UE în materie de securitate bazate pe riscuri, susţine executivul comunitar.
Comisia va sprijini adoptarea în UE a unei abordări privind securitatea cibernetica a tehnologiei 5G şi va acţiona, aşa cum i-au solicitat statele membre, acolo unde este necesar, cu toate instrumentele de care dispune pentru a asigura securitatea infrastructurii 5G şi a lanţului de aprovizionare: norme în materie de telecomunicaţii şi de securitate; coordonarea privind standardizarea, precum şi certificarea la nivelul UE; instrumente de protecţie comercială şi norme în materie de concurenţă.
De asemenea, se va examina cadrul pentru investiţiile străine directe în scopul protejării lanţului de aprovizionare al tehnologiei 5G europene, în timp ce în domeniul achiziţiilor publice se va acorda atenţia cuvenită aspectelor de securitate, iar în cadrul programelor de finanţare ale UE se va asigura că beneficiarii respectă cerinţele relevante în materie de securitate.
Comisia invită statele membre să întreprindă demersuri pentru punerea în aplicare, până la 30 aprilie 2020, a setului de măsuri recomandate în cadrul concluziilor privind setul de instrumente şi să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare a acestora în fiecare stat membru.
Împreună cu Agenţia UE pentru Securitate Cibernetică, Comisia va continua să acorde sprijin deplin statelor membre, inclusiv prin lansarea unor acţiuni relevante în domeniile care ţin de competenţa sa. Grupul de cooperare NIS va continua să sprijine punerea în aplicare a setului de instrumente.
"Europa dispune de tot ceea ce are nevoie pentru a se situa în fruntea cursei tehnologice. Fie că este vorba de dezvoltarea sau de implementarea tehnologiei 5G - industria noastră este departe de a fi la început de drum. Astăzi, punem la dispoziţia statelor membre ale UE, operatorilor de telecomunicaţii şi utilizatorilor instrumentele necesare pentru a construi şi a proteja o infrastructură europeană cu cele mai înalte standarde de securitate, astfel încât să beneficiem pe deplin de potenţialul pe care ni-l poate oferi tehnologia 5G", a afirmat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.
La rândul său, Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, susţine că o veritabilă uniune a securităţii este aceea care protejează cetăţenii, întreprinderile şi infrastructurile critice ale Europei. "Tehnologia 5G va fi o tehnologie profund inovatoare, dar nu se poate realiza cu preţul securităţii pieţei noastre interne. Setul de instrumente este un pas important în cadrul a ceea ce trebuie să fie un efort continuu colectiv al UE de a asigura o mai bună protecţie a infrastructurilor noastre critice", a precizat Breton. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Banco BPM respinge oficial oferta de preluare din partea UniCredit
Al treilea mare grup bancar italian, Banco BPM, a respins oficial oferta de preluare a rivalei mai mari UniCredit SpA, spunând că prețul este prea scăzut și acționarii săi vor fi penalizați în entitatea combinată, transmite Reuters. Oferta UniCredit de 13 miliarde euro (14,8 miliarde de dolari) începe luni și se desfășoară p&
Carrefour isi menține obiectivele pentru 2025, pe fondul majorării vânzărilor trimestriale
Carrefour, cel ai mare retailer european, a raportat vânzări trimestriale mai ridicate, care reflectă rezultatele foarte bune înregistrate pe piața din Brazilia și îmbunătățirea performanței pieței franceze, unde compania a redus prețurile pentru a atrage consumatorii afectați de inflația ridicată, transmite Reuters. Compania
Comisarul european pentru industrie declară că nu înțelege planurile Arcelor Mittal de reorganizare
Vicepreședintele pentru Industrie al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și-a exprimat, joi 'neînțelegerea' față de recentele anunțuri ale companiei multinaționale din domeniul siderurgiei Arcelor Mittal, care intenționează să elimine 600 de locuri de muncă în Franța și are în vedere relocarea altora din Europa, relatează agenția EFE.
Comisia Europeană va prezenta în mai o foaie de parcurs pentru eliminarea completă în UE a importurilor de combustibili fosili rusești
Comisia Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia în statele membre ale UE, a anunțat joi la Londra la un eveniment pe teme energetice președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters. Uniunea Europeană și-a
SUA califică drept 'extorcare' amenzile impuse de Comisia Europeană companiilor Apple și Meta
Statele Unite 'nu vor tolera' amenzile grele impuse de Comisia Europeană companiilor americane Apple și Meta, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a calificat aceste amenzi drept 'o nouă formă de extorcare economică', transmite AFP. 'Reglementările extrateritoriale care țintesc în mod precis
Kristalina Georgieva (FMI) cere acțiuni rapide pentru rezolvarea tensiunilor comerciale care amenință creșterea
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a cerut țărilor să acționeze 'rapid' pentru rezolvarea disputelor comerciale care amenință creșterea economiei mondiale, transmit AP și Reuters. Impredictibilitatea provocată de campania agresivă a președintelui Donald Trump de a taxa importurile străine determină companiile să
BTA: Bulgaria și Romania lansează proceduri de achiziții publice comune pentru îmbunătățirea navigației pe Dunăre
În ședința care are loc în mod regulat miercuri, Consiliul de Miniștri a aprobat un acord între Agenția Executivă pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați din România privind lansarea în comun a procedurilor de achiziții publice în cadrul proiectului FAST Dunărea 2, care vi
Germania: Guvernul a înrăutățit previziunile economice din 2025, în urma incertitudinilor din comerțul mondial
Guvernul de la Berlin a înrăutățit previziunile privind evoluția economiei germane, estimând acum o stagnare în 2025, după ce anterior previziona un avans de 0,3%, deoarece incertitudinile din comerțul mondial ar urma să afecteze creșterea economică și investițiile, transmite Reuters. Germania, cea mai mare economie europeană, a fost singura
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, pierderi de 40 miliarde dolari, în urma declinului acțiunilor din domeniul tehnologiei
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat joi pierderi trimestriale de 415 miliarde de coroane norvegiene (39,72 miliarde de dolari), în urma declinului acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, transmite Reuters. 'Rezultatele din primul trimestru au fost afectate de fluctuațiile semnif
Comisia Europeană anunță o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor
Comisia Europeană (CE) propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea aerului în întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Noile norme vor ține seama de prezența tot mai mare a vehic
Eurostat: Exporturile UE de materii prime reciclabile au scăzut anul trecut
Exporturile de materii prime reciclabile - care includ deșeuri și resturi reciclabile, precum și alte materii prime secundare - din UE către țările din afara blocului comunitar s-au situat anul trecut la 35,7 milioane de tone, o scădere de 8,2% comparativ cu 2023, arată
Renault confirmă perspectivele financiare pentru 2024, după ce a raportat majorarea vânzărilor trimestriale
Grupul auto francez Renault a raportat joi o creștere de 0,6% a veniturilor în primul trimestru din 2025, ușor sub așteptări, și a confirmat perspectivele financiare pentru 2024, după ce a raportat majorarea vânzărilor, în pofida dificultăților cu care se confruntă piața auto mondială, transmit Bloomberg și Reuters. În
ACEA: Vânzările de automobile Dacia în Europa au crescut cu 7,3% în martie
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans anual de 7,3%, iar cota de piață a producătorului de automobile s-a majorat la 4%, de la 3,8%, arată datele publicate joi de Aso
ACEA: Vânzările de automobile în Europa au crescut cu 2,8% în martie
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie și țările EFTA) au crescut în ritm anual cu 2,8% în martie, după scăderi în precedentele două luni, în timp ce tranziția către vehicule electrice și hibride câștigă teren, arată
Bulgaria îndeplinește ținta de deficit bugetar pentru aderarea la zona euro
Bulgaria a realizat cerința finală pentru aderarea la zona euro prin îndeplinirea criteriului referitor la deficitul bugetar în 2024, informează Novinite. După ce anterior a îndeplinit obiectivul privind inflația, ultimul pas era confirmarea respectării metodologiei UE privind finanțele publice în 2024. C