logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

China: Inaugurarea celui mai mare pod maritim din lume, între Hong Kong şi continent

Image

Preşedintele chinez Xi Jinping a inaugurat marţi cel mai mare pod maritim din lume, în lungime de 55 km, care leagă Hong Kong, Macau şi China continentală, un proiect controversat în contextul demersurilor Beijingului de a-şi creşte controlul asupra fostei colonii britanice, relatează AFP şi dpa.

Infrastructura alternează un lung pod rutier, care şerpuieşte pe deasupra estuarului Fluviului Perlelor, cu un tunel submarin.

Ea permite, prin intermediul unor insule artificiale şi al unor noduri gigantice, conectarea, la est, a insulei Lantau din Hong Kong, cu, la vest, fosta colonie portugheză Macau şi oraşul Zhuhai, din provincia chineză Guangdong.

Podul va fi deschis pentru circulaţie începând de miercuri.

'Declar în mod oficial deschis podul Hong Kong-Zhuhai-Macau', a spus preşedintele chinez într-o foarte scurtă alocuţiune la Zhuhai, după care, pe un ecran imens, a fost proiectat un montaj video cu focuri de artificii peste gigantica lucrare.

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, luase cuvântul anterior pentru a-i mulţumi lui Xi pentru participarea la ceremonie şi pentru a lăuda 'măreţia' podului.

Acest şantier faraonic, deschis în 2009, a fost marcat de numeroase întârzieri, depăşiri de costuri, inculpări pentru corupţie, precum şi de victime în rândul muncitorilor.

Potrivit autorităţilor, această minune inginerească va permite stimularea schimburilor comerciale între cele două maluri ale strâmtorii.

Beijingul speră că podul va contribui la dezvoltarea zonei vestice a estuarului prin reducerea timpilor de transport între Zhuhai şi portul Hong Kong de la 3,5 ore la 75 minute. De asemenea, timpul de deplasare până la aeroportul din Hong Kong va fi scurtat de la 4 ore la 45 minute.

Drumul principal de acces spre portul Hong Kong va fi finalizat însă de-abia anul viitor, din cauza unuia din numeroasele scandaluri care au pătat imaginea proiectului în oraşul autonom.

Adversarii din Hong Kong ai proiectului consideră însă investiţia mult prea costisitoare şi chiar inutilă, în condiţiile în care Hong Kong şi Macau sunt deja conectate de China continentală pe cale feroviară, aeriană şi prin feribot, pe lângă legăturile rutiere existente. Ei o consideră o nouă tentativă a Beijingului de a-şi creşte controlul asupra fostei colonii britanice, care beneficiază oficial de o foarte largă autonomie în baza principiului 'O ţară, două sisteme' care a guvernat retrocedarea sa în 1997.

Această infrastructură se înscrie în proiectul guvernului chinez al 'Zonei Marelui Golf' (Greater Bay Area), care prevede integrarea celor două 'regiuni administrative speciale', Hong Kong şi Macao, într-o uriaşă conurbaţie de peste 75 milioane de locuitori, care mai include nouă oraşe din Guangdong - cea mai dinamică provincie chineză -, printre care Canton şi Shenzhen.

Un alt element crucial al acestui proiect este noua legătură feroviară de mare viteză între Canton şi Hong Kong, care a fost lansată în septembrie.

Secţiunea principală a podului se află sub suveranitate chineză, iar şoferii din Hong Kong care o vor traversa vor trebui 'să se supună legilor şi regulamentelor de pe continent', a precizat departamentul pentru transporturi al oraşului. De altfel, pentru deplasarea pe pod va fi necesar un permis ce va fi eliberat în baza unor criterii foarte restrictive, cum ar fi deţinerea anumitor posturi oficiale în China sau efectuarea unor donaţii pentru organisme de caritate din Guangdong. De aceea, cei mai mulţi pasageri vor traversa podul la bordul unor autocare agreate.

În partea situată în Hong Kong nu a fost organizată marţi nicio ceremonie, dar poliţie şi-a întărit prezenţa în zonele de coastă din apropierea podului.

Dacă în Hong Kong numeroşi locuitori critică restricţiile la folosirea podului, care a fost totuşi finanţat într-o proporţie însemnată de Hong Kong, în Zhuhai, în schimb, locuitorii cred că noua infrastructură va contribui la dezvoltarea zonei.

China deţine şi recordul celui mai lung pod din lume, viaductul feroviar Danyang-Kunshan, în lungime de 164,8 km. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 07-05-2025 15:20

Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro

Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven

Economic Extern 07-05-2025 14:15

UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii

Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c

Economic Extern 07-05-2025 12:49

Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p

Economic Extern 07-05-2025 09:12

Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China

Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do

Economic Extern 06-05-2025 19:24

Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026

Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna

Economic Extern 06-05-2025 18:18

IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru

Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot

Economic Extern 06-05-2025 16:56

UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun

Economic Extern 06-05-2025 16:42

Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie

Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu

Economic Extern 06-05-2025 16:26

Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii

Economic Extern 06-05-2025 15:40

UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)

Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi

Economic Extern 06-05-2025 14:54

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d