Curtea de Conturi Europeană: Conturile anuale ale UE sunt corecte şi fidele

Curtea de Conturi Europeană a emis, pentru al 11-lea an consecutiv, un aviz favorabil în privinţa conturilor anuale ale Uniunii Europene, constatând că acestea sunt corecte şi fidele, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
"Salut concluziile Curţii; raportul dovedeşte că am cheltuit banii într-un mod corect. Bugetul UE este mic, dar aduce schimbări semnificative pentru milioane de europeni. Acesta reprezintă un instrument unic care protejează cetăţenii noştri, le oferă mijloacele de acţiune necesare şi îi apără, într-o lume aflată în schimbare rapidă, în care multe dintre aspectele cele mai presante depăşesc graniţele unei singure ţări. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană face eforturi pentru a se asigura că bugetul UE se axează pe crearea de valoare adăugată reală. Desigur, dacă vrem să continuăm să le oferim rezultate cetăţenilor din întreaga UE după 2020, avem nevoie de sprijinul Parlamentului European şi al Consiliului pentru adoptarea la timp a următorului buget pe termen lung", a declarat comisarul Gunther H. Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane.
Obiectivul Comisiei în calitatea sa de administrator al bugetului UE este acela de a garanta că, odată ce un program este încheiat şi toate controalele sunt efectuate, nivelul de eroare rămâne sub 2% - nivelul considerat de Curte ca fiind semnificativ. Acest lucru a fost realizat în 2017, rata de eroare ajungând la un minim istoric. Comisia estimează că nivelul de eroare pentru cheltuielile pe 2017 - obţinut după aplicarea corecţiilor şi a recuperărilor - va fi de sub 1%.
Statele membre gestionează aproximativ 75% din cheltuielile UE, iar Comisia colaborează îndeaproape cu acestea pentru a se asigura că banii sunt cheltuiţi în mod eficace şi eficient.
Comisia a luat o serie de măsuri pentru a sprijini statele membre să programeze fondurile aflate în gestiune partajată cât mai devreme posibil în cadrul perioadei de programare, să finalizeze la timp proiectele şi să prezinte facturile pentru rambursare. Obiectivul este acela de a preveni producerea de erori, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a detecta, de a raporta şi de a remedia din timp orice nereguli, astfel încât să nu rişte să piardă fonduri la care ar avea dreptul.
Regulamentul financiar actualizat prevede o cooperare chiar mai intensă între Comisia Europeană şi autorităţile naţionale, care ar trebui să ducă la cheltuieli şi mai eficace şi la controale îmbunătăţite.
Simplificarea normelor duce la scăderea erorilor şi la creşterea valorii adăugate pentru cetăţenii UE. Accesul la fondurile UE în cadrul actualului buget pe termen lung pentru perioada 2014-2020 este deja mai simplu decât în trecut. În primăvara anului 2018, Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul au convenit asupra unui nou set de norme financiare - Regulamentul financiar - care reduc şi mai mult birocraţia.
Chestiunea simplificării se află în centrul propunerii Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE. În prezent, Executivul comunitar lucrează intens împreună cu Parlamentul European şi cu Consiliul pentru a ajunge la un acord de principiu înainte de alegerile europene din 2019, cu scopul de a permite noilor programe, de la Erasmus şi până la finanţarea cercetării sau la sprijinirea regiunilor noastre, să demareze la timp.
Obiectivul de a genera valoare adăugată din fiecare euro cheltuit a fost unul major pentru Comisie în ultimii ani. Deja în 2015, Comisia a prezentat o serie de acţiuni, reunite în patru domenii prioritare, care vizau maximizarea într-o şi mai mare măsură a valorii adăugate a cheltuielilor UE.
Accentul pus pe valoarea adăugată europeană se află în centrul propunerii Comisiei privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Acesta urmăreşte stabilirea de obiective mai clare şi acordarea unei mai mari importanţe performanţelor, scopul fiind acela de a facilita monitorizarea şi măsurarea rezultatelor, precum şi efectuarea de modificări atunci când este necesar. Se preconizează că acest lucru va îmbunătăţi şi mai mult modul în care este cheltuit bugetul UE.
Potrivit comunicatului, Comisia monitorizează execuţia bugetului UE pe teren. În cazul în care se constată că statele membre sau beneficiarii finali cheltuiesc fondurile UE în mod incorect, CE ia măsuri de recuperare. În 2017, Comisia a recuperat 2,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 2,1% din plăţile către bugetul UE. Ca urmare, suma efectiv expusă riscurilor ar urma să se situeze sub pragul de 2% odată ce corecţiile şi recuperările vor fi luate în considerare.
Curtea a formulat, pentru al doilea an la rând, o opinie cu rezerve privind plăţile din 2017 - cu doar o treaptă mai jos faţă de opinia fără rezerve. Raportul prezintă astfel îmbunătăţirile suplimentare legate de conformitate şi performanţă şi confirmă faptul că Comisia se află pe calea cea bună.
În timp ce o opinie fără rezerve înseamnă că cifrele sunt corecte şi echitabile, o opinie cu rezerve afirmă că există doar probleme minore care mai trebuie remediate. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna
IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru
Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot
UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia
Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun
Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie
Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu
Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump
Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii
UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în
Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord
Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.
Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024
Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne
Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE
În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d
UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)
Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i
Evoluții financiar-bancare și bursiere
Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la
Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale
Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.