logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană a activat cadrul de supraveghere consolidată în Grecia

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a adoptat miercuri decizia de activare a cadrului de supraveghere consolidată în Grecia, pentru a susţine punerea în aplicare a reformelor convenite în urma încheierii cu succes a programului de sprijin pentru stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Decizia survine după acordul la care s-a ajuns la reuniunea Eurogrup din 22 iunie, care a confirmat că Grecia a pus în aplicare toate acţiunile prealabile din cadrul celei de a patra şi ultime revizuiri a programului şi că a stabilit un pachet robust de măsuri privind datoriile, care-i va permite să stea din nou pe picioarele sale fără asistenţă financiară din partea partenerilor.

Ca parte a acordului cuprinzător la care s-a ajuns în cadrul Eurogrupului, autorităţile elene s-au angajat să finalizeze punerea în aplicare a reformelor esenţiale convenite în cadrul programului actual. Ele şi-au asumat, de asemenea, angajamente de politică specifice pentru a finaliza o serie de reforme structurale esenţiale deja iniţiate şi au fost de acord cu activarea cadrului de supraveghere consolidată.

Potrivit sursei citate, la 20 august, Grecia va încheia programul de sprijin pentru stabilitate din cadrul MES, păstrându-şi locul în inima zonei euro şi a Uniunii Europene. Această realizare majoră este rezultatul sacrificiilor făcute de poporul elen, al angajamentului Greciei în favoarea reformelor şi al solidarităţii partenerilor săi europeni.

Decizia Comisiei de a activa cadrul de supraveghere consolidată (prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 472/2013, parte a pachetului privind supravegherea şi monitorizarea bugetară) facilitează normalizarea Greciei, bazându-se pe progresele care au fost înregistrate. El va sprijini finalizarea, promovarea şi continuarea punerii în aplicare a reformelor convenite în cadrul programului, în conformitate cu angajamentele asumate de autorităţile elene. Acest lucru este esenţial pentru întărirea încrederii pieţei şi pentru a contribui astfel la consolidarea redresării economice a Greciei, în special în perioada imediat ulterioară aplicării programului.

"Data de 20 august va marca un nou început pentru Grecia. Este important pentru ţară să continue cu politici fiscale şi macroeconomice prudente, precum şi să finalizeze reformele convenite. Supravegherea consolidată există pentru a ajuta Grecia să instaureze un climat de încredere în cadrul pieţelor, precum şi printre investitori, societăţi şi antreprenori: aceştia toţi doresc stabilitate şi predictibilitate. Aceasta este modalitatea de a atrage mai multe investiţii şi de a asigura o creştere durabilă, care vor crea noi locuri de muncă şi vor genera condiţii de viaţă şi sociale mai bune pentru poporul elen", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte, comisar responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a apreciat că Grecia "este acum capabilă să stea pe propriile-i picioare".

"Aceasta nu înseamnă că trebuie să stea singură. Europa va rămâne angajată şi implicată în susţinerea ţării, acest fapt fiind valabil şi pentru Comisia Europeană. Acesta este tocmai obiectivul deciziei de miercuri. Supravegherea consolidată nu reprezintă un al patrulea program: nu implică angajamente sau condiţii noi. Este un cadru general menit să sprijine finalizarea şi punerea în aplicare a reformelor în curs. De ce este atât de important? Deoarece redresarea Greciei nu este un eveniment: este un proces",a adăugat el.

Supravegherea consolidată constituie un cadru robust de supraveghere ulterioară aplicării programului care va permite o monitorizare atentă a situaţiei economice, fiscale şi financiare, precum şi a evoluţiei acesteia în Grecia. Activarea sa a fost considerată oportună din cauza caracterului de durată a crizei cu care a fost confruntată Grecia, din cauza îndatorării ţării, a necesităţii de a pune în aplicare în mod continuu reforme structurale pentru a genera o redresare economică durabilă, precum şi din cauza vulnerabilităţilor restante.

Supravegherea consolidată va facilita revenirea Greciei la o situaţie normală în care aceasta îşi stabileşte propriile obiective de politică, oferind în acelaşi timp posibilitatea de a urma o politică prudentă mult dincolo de orizontul programului. În ceea ce priveşte acordul Eurogrupului, această opţiune de politică ar trebui să menţină obiectivele reformelor esenţiale adoptate în cadrul programului MES. Supravegherea consolidată nu implică niciun nou element de reformă sau angajament, stabilind astfel un punct final clar al programelor de asistenţă financiară.

Acest cadru prevede misiuni de evaluare trimestriale, cu scopul de a identifica riscurile din timp şi de a permite adoptarea de măsuri pentru abordarea acestor riscuri într-un stadiu incipient. Comisia va publica rapoarte trimestriale cu privire la constatările sale adresate Parlamentului European, Parlamentului Elen şi Grupului de lucru pentru Eurogrup/Comitetului economic şi financiar, după cum este prevăzut în regulamentul aplicabil. Activarea măsurilor contingente de politică pentru gestionarea datoriei convenite la reuniunea Eurogrup din iunie 22 se va baza pe rapoartele pozitive întocmite în cadrul supravegherii consolidate.

Decizia de miercuri prevede, de asemenea, că vor fi întreprinse acţiuni de supraveghere consolidată de către Comisie împreună cu BCE şi, dacă este cazul, cu Fondul Monetar Internaţional. Va participa, de asemenea, şi Mecanismul european de stabilitate. În acelaşi timp, de la sfârşitul programului său de sprijin pentru stabilitate la data de 20 august, Grecia va fi pe deplin integrată în cadrul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice şi sociale. Sinergiile dintre procesele de supraveghere consolidată şi cele ale semestrului european vor fi maximizate pentru a fi evitate sarcinile inutile pentru administraţie şi pentru asigurarea coerenţei, se arată în comunicatul Comisiei Europene. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată