Shin Hyung-sik (Korea Democracy Foundation): Un acord de pace în cazul Coreei de Nord trebuie semnat de şase ţări

Trimisul special al AGERPRES, Florin Bărbuţă, transmite: În cazul în care Coreea de Nord renunţă la armamentul nuclear şi stabileşte legături diplomatice cu Statele Unite ale Americii, atunci va fi cerere pentru construirea infrastructurii în interiorul ţării, a declarat Shin Hyung-sik, director al Korea Democracy Foundation, care a precizat că un acord de pace trebuie semnat de şase părţi şi obţinerea acestuia va dura între 3 şi 5 ani.
"Cea mai mare temă lucru a acestui acord ar trebui să fie împărtăşirea interesului, din punct de vedere social, politic şi economic. Acest lucru ar trebui împărtăşit nu numai între Coreea de Nord şi de Sud, dar şi de SUA, China, Japonia şi Rusia. Dacă Coreea de Nord renunţă la armamentul nuclear şi face legături diplomatice cu SUA şi stabileşte ambasade în ambele ţări, atunci va fi cerere pentru construirea infrastructurii în interiorul Coreei de Nord", a spus Shin Hyung-sik.
Acesta a precizat că parafarea unui astfel de document ar putea să se extindă pe o perioadă de 3 până la 5 ani, dar numai după semnarea unui acord de pace "100% perfect".
"Dacă noi vom avea un acord de pace 100% perfect, acesta ar trebui semnat de către Coreea de Nord, de Sud, SUA, China, Japonia şi Rusia. Deci trebuie să avem 6 părţi pentru a obţine acordul pace şi cred că va lua între 3-5 ani. Din fericire, am avut summitul intercoreean în aprilie şi ei au declarat că nu mai este război în peninsula coreeană", a precizat oficialul Korea Democracy Foundation.
La finele lunii aprilie, preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene.
Acordul face parte din declaraţia comună transmisă după întrevederea celor doi lideri în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul între cele două părţi după războiul din 1950-1953, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.
"Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene", se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri.
Moon Jae In şi Kim Jong Un împărtăşesc opinia că măsurile recente adoptate de Phenian sunt "extrem de semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare şi au convenit ca fiecare să-şi respecte obligaţiile care îi revin în privinţa acestei chestiuni, se mai menţionează în document.
Cele două Corei au convenit de asemenea să atragă sprijin şi cooperare din partea comunităţii internaţionale în favoarea denuclearizării Peninsulei Coreene.
Moon Jae In şi Kim Jong Un au participat pe 27 aprilie la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează Peninsula Coreeană.
Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).
***
Istoria recentă a peninsulei coreene este reflectată foarte bine la Muzeul de Istorie Contemporană din Seul, care se află foarte aproape de un punct turistic important, anume Palatul Gyeongbokgung.
Foto: (c) Florin BĂRBUŢĂ/AGERPRES
Muzeul este structurat pe câteva etaje, fiecare acoperind o perioadă de timp. La primul etaj, ce acoperă perioada 1880 - 1940, pot fi aflate informaţii despre istoria steagului actual, cel cu patru trigrame. Se spune că prima dată, steagul a fost prezentat în 1882 în timpul unei vizite oficiale a coreenilor în Japonia. Un an mai târziu a fost proclamat steagul naţional al Coreei de către regele Gojong. Conform documentelor, fundalul alb al steagului reprezintă ataşamentul populaţiei pentru lumină, puritate şi pace. Aici pot fi găsite şi cărţi vechi de geografie, un telefon din 1881 şi diferite documente legate de ascensiunea împăratului Gojong. De asemenea, sunt expuse documente despre pierderea suveranităţii din 1905 şi anexarea la Japonia, care a avut loc cinci ani mai târziu, când regulile de colonizare includeau eliminarea culturii coreene, interzicerea folosirii propriei limbi şi adoptarea de nume japoneze.
Foto: (c) Florin BĂRBUŢĂ/AGERPRES
Tot la acest etaj există o proiecţie deasupra podelei, pe care dacă se calcă, vor apărea pe ecran cele mai importante cuvinte din Declaraţia de Independenţă şi un indicator de separare a celor două Corei.
Foto: (c) Florin BĂRBUŢĂ/AGERPRES
La următorul etaj se află documente şi informaţii legate de ascensiunea lui Kim Ir-Sen, despărţirea celor ţări, şi invazia sudului, fiind expuse şi câteva obiecte de la acel eveniment. Conform acestora, bombele aeriene din timpul războiului coreean au distrus 30% din casele din Seul. Atunci populaţia şi-a făcut case provizorii de câţiva metri pătraţi, cu o bucătărie mică şi o cameră, realizate din resturile de lemn rămase după atac.
Foto: (c) Florin BĂRBUŢĂ/AGERPRES
Pentru cei pasionaţi de maşini, la un alt etaj, este prezentată prima maşină produsă în Coreea de Sud, un autovehicul făcut cu piese la mâna a doua, obţinute de la maşinile armatei americane. Potrivit oficialilor muzeului, în acea perioadă maşinile se foloseau în special pe post de taxiuri. Tot la acest etaj este expus şi primul autovehicul al companiei Kia, cu trei roţi, realizat în 1963, dar şi un autovehicul Hyundai, care atrage atenţia prin faptul că are volanul pe dreapta. Explicaţia este aceea că a fost primul autovehicul de export al companiei, iar ţara destinatară era Noua Zeelandă.
Foto: (c) Florin BĂRBUŢĂ/AGERPRES
Pentru pasionaţii de tehnologie există o secţiune dedicată telefoanelor mobile vechi şi noi, laptopurilor şi televizoarelor. De remarcat că, în anii 1960-1970, un televizor costa salariul unui coreean pe un an.
Nu în ultimul rând, un întreg etaj este dedicat creşterii economice şi preşedinţilor pe care i-a avut această ţară. De asemenea, tot acolo este o replică a biroului preşedintelui sud-coreean, precum şi un pupitru. Aici sunt expuse toate pozele preşedinţilor. AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20
Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată
Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025
Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA
Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei
Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa
Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i
Autoritatea portugheză de telecomunicații anunță restabilirea serviciilor pentru 98% dintre clienți
Autoritatea Națională de Telecomunicații (Anacom) din Portugalia a anunțat că, marți după-amiaza, 98% dintre clienții principalelor companii aveau restabilite serviciile de rețea mobilă, internet și televiziune, în urma penei de curent înregistrate cu o zi înainte, care a afectat și Spania și Franța, relatează agenția EFE. Purtătorul de cuv&a
China are o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% (Reuters)
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul. China acordă deja scutiri de taxe pent
SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile
Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir
SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo