Comisia Europeană: Expansiunea economică va continua anul acesta, în pofida riscurilor nou apărute

Avansul economic înregistrat în UE şi în zona euro a depăşit aşteptările din 2017, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, respectiv 2,4%. Comisia Europeană se aşteaptă ca această creştere să îşi menţină ritmul susţinut în 2018 şi să încetinească uşor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3% şi, respectiv, la 2% atât în UE, cât şi în zona euro, potrivit previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar.
Consumul privat este în continuare puternic, iar exporturile şi investiţiile au înregistrat creşteri. Rata şomajului continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei. Economia este însă mai expusă factorilor de risc externi tot mai puternici şi cu un caracter negativ mai pronunţat.
O creştere economică solidă favorizează reducerea în continuare a deficitului şi a datoriei publice, precum şi o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa muncii. În prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizându-se că, în cursul acestui an, va scădea sub 3% în toate statele membre ale zonei euro.
"Expansiunea economică a Europei va continua într-un ritm susţinut anul acesta şi în anul următor, sprijinind crearea de noi locuri de muncă. Întrevedem însă şi riscuri mai mari, drept care ar trebui să profităm de actuala conjunctură favorabilă pentru a fortifica economiile statelor membre. Mai exact, ar trebui să ne consolidăm rezervele bugetare, să ne reformăm economiile pentru a stimula productivitatea şi investiţiile şi să ne transformăm modelul de creştere într-unul mai favorabil incluziunii. Ar trebui, de asemenea, să consolidăm bazele uniunii noastre economice şi monetare", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele pentru moneda euro şi dialog social şi responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.
La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a afirmat că avansul economic solid a ajutat la reducerea şomajului până la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.
"Investiţiile sunt în creştere, finanţele publice se îmbunătăţesc, iar deficitul public din zona euro urmează să scadă la doar 0,7% din PIB în acest an. Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este protecţionismul, care nu trebuie să devină noua normă, deoarece nu ar face altceva decât să îi afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie să îi protejăm", a adăugat Moscovici.
În 2017, creşterea PIB-ului real a atins 2,4% în UE şi în zona euro, pe măsură ce economia a trecut într-o treaptă superioară de viteză. Creşterea economică a fost susţinută de o încredere puternică a consumatorilor şi a companiilor, de o creştere mondială mai accentuată, de costurile de finanţare mici, de bilanţurile mai sănătoase din sectorul privat şi de condiţiile mai favorabile de pe piaţa muncii. Deşi indicatorii pe termen scurt indică o reducere a ritmului de activitate la începutul anului 2018, este probabil ca această situaţie să fie temporară.
CE preconizează că ritmul creşterii va fi în continuare unul solid, sprijinindu-se pe un consum susţinut şi pe exporturi şi investiţii puternice. Atât pentru UE, cât şi pentru zona euro se prevede o creştere de 2,3% în acest an. Potrivit previziunilor, în 2019 creşterea din ambele zone se va reduce uşor, la 2%, deoarece vor deveni mai vizibile blocajele din unele ţări şi sectoare, politica monetară va fi adaptată la context, iar creşterea comerţului mondial va cunoaşte o perioadă de relativă acalmie.
Ocuparea forţei de muncă a atins un nivel record, însă unele pieţe ale muncii încep să se confrunte cu un deficit de mână de lucru. Rata şomajului continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei. În UE se preconizează că şomajul va continua să scadă, de la 7,6% în 2017 la 7,1% în 2018 şi la 6,7% în 2019. Pentru zona euro se prevede o scădere a şomajului de la 9,1% în 2017 la 8,4% în 2018 şi la 7,9% în 2019.
Numărul persoanelor încadrate în muncă în zona euro este în prezent cel mai mare de la introducerea monedei euro, însă, în această zonă, persistă o oarecare subutilizare a forţei de muncă. Deşi în unele state membre rata şomajului este în continuare mare, în altele locurile de muncă vacante sunt deja din ce în ce mai greu de ocupat.
Pe fondul unor presiuni mai puternice, va creşte inflaţia, se arată în raport.
Indicele preţurilor de consum s-a diminuat în primul trimestru al acestui an, însă se aşteaptă să crească uşor în trimestrele următoare, parţial ca urmare a majorării recente a preţurilor petrolului. Presiunile asupra preţurilor sunt mai puternice şi ca urmare a deficitului mai mare de forţă de muncă şi a majorării mai rapide a salariilor în multe state membre. Per ansamblu, se prevede că în 2018 rata inflaţiei din zona euro va rămâne la nivelul din 2017, adică la 1,5%, şi că va creşte apoi la 1,6% în 2019. În UE se preconizează aceeaşi tendinţă, cu diferenţa că inflaţia va continua să se situeze la 1,7% în acest an, urmând să crească la 1,8% în 2019.
Finanţele publice se vor îmbunătăţi şi niciun deficit nu va depăşi 3% din PIB, previzionează CE.
În 2017, deficitul public şi datoria publică consolidate din zona euro au scăzut ca procent din PIB, mulţumită unei creşteri economice puternice şi ratelor scăzute ale dobânzii. Dat fiind că bugetele statelor membre beneficiază de efectele îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii, inclusiv prin reducerea prestaţiilor sociale, se prevede că anul 2018 va fi primul an de la demararea uniunii economice şi monetare în care toate guvernele vor gestiona deficite bugetare mai mici de cei 3% din PIB prevăzuţi în tratat.
Conform previziunilor actuale, deficitul public consolidat din zona euro va scădea la 0,7% din PIB în 2018 şi la 0,6% în 2019. În UE, se estimează că deficitul consolidat va fi de 0,8% din PIB în 2018 şi în 2019. În zona euro, ponderea datoriei publice în produsul intern brut se preconizează să coboare la 84,1% în 2019, fiind prevăzute scăderi în aproape toate statele membre.
Riscurile care planează asupra perspectivelor economice au sporit şi au căpătat un caracter negativ mai pronunţat, avertizează Executivul comunitar.
Per total, riscurile la adresa previziunilor au sporit, iar evoluţia lor are, în prezent, o tendinţă negativă. Potrivit unor indicatori recenţi, s-a diminuat probabilitatea ca, în viitorul apropiat, creşterea economică din Europa să se dovedească mai puternică decât se preconizează. Pe plan extern, volatilitatea pieţelor financiare resimţită în ultimele luni riscă să devină o caracteristică mai prezentă în viitor, ceea ce va spori gradul de incertitudine.
CE estimează că stimulentele fiscale prociclice din SUA vor impulsiona creşterea economică pe termen scurt, însă vor spori riscul de supraîncălzire şi posibilitatea ca ratele dobânzii din această ţară să crească mai repede decât se presupune în prezent. Totodată, o escaladare a protecţionismului comercial prezintă un risc negativ fără echivoc la adresa perspectivelor economice la nivel mondial. Toate aceste riscuri sunt interdependente. Dată fiind deschiderea sa, zona euro va fi deosebit de vulnerabilă la materializarea lor. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20
Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată
Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025
Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA
Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei
Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa
Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i
Autoritatea portugheză de telecomunicații anunță restabilirea serviciilor pentru 98% dintre clienți
Autoritatea Națională de Telecomunicații (Anacom) din Portugalia a anunțat că, marți după-amiaza, 98% dintre clienții principalelor companii aveau restabilite serviciile de rețea mobilă, internet și televiziune, în urma penei de curent înregistrate cu o zi înainte, care a afectat și Spania și Franța, relatează agenția EFE. Purtătorul de cuv&a
China are o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% (Reuters)
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul. China acordă deja scutiri de taxe pent
SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile
Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir
SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo