logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Uniunea Europeană lansează bătălia pentru un buget majorat post-Brexit (Reuters)

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană (CE) va prezenta miercuri proiectul de buget pentru perioada 2021 - 2027, care va declanşa o luptă strânsă între statele membre privind modul în care va fi acoperit deficitul de finanţare cauzat de ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), în 2020, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Proiectul de buget pentru perioada 2021 - 2027, consultat de Reuters, confirmă planurile de reducere a fondurilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC), în timp ce majorarea cheltuielilor cu cercetarea şi tehnologia digitală vor compensa pierderile de locuri de muncă provocate de comerţul liber şi apărarea comună a graniţelor.

De asemenea, va fi introdus un nou mecanism de penalizare a ţărilor - mai ales fostele state comuniste din Europa de Est - unde guvernele încalcă reglementările Uniunii Europene privind libertatea justiţiei şi statul de drept. Aceste state s-ar putea confrunta cu reducerea fondurilor de coeziune, se arată în analiza Reuters.

"Un buget pentru Europa care apără, protejează şi responsabilizează", declară Comisia Europeană în proiectul de buget, cerând celor 27 de state membre care rămân în UE să plătească deficitul de cel puţin zece miliarde de euro pe an cauzat de Brexit după 2020.

Limbajul reflectă campania oficialilor de la Bruxelles de a-i convinge pe alegători că blocul comunitar rămâne important după un deceniu în care criza a dus la măsuri dure de austeritate în statele din zona euro afectate de criza datoriilor suverane şi după sosirea a peste un milion de migranţi.

"O Europă care protejează" a devenit o solicitare familiară din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, care colaborează cu cancelarul german Angela Merkel pentru a înăspri integrarea după Brexit, în timp ce se încearcă atenuarea temerilor că UE înseamnă frontiere deschise şi locuri de muncă exportate peste hotare.

Comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, care va prezenta miercuri propunerile, a declarat pentru televiziunea germană că în realitate, din cauza inflaţiei, bugetul propus va fi mai mare decât cel din cadrul financiar multianual curent (pentru perioada 2014 - 2020) - aproximativ 1.100 de miliarde de euro.

De asemenea, va fi mai mare de 1,1% din PIB-ul blocului comunitar, faţă de 1,03% din PIB în prezent.

Oettinger susţine că este inevitabilă apariţia unor dispute privind bugetul: "Vor exista reduceri - multe ţări se plâng de asta - şi vor exista noi cheltuieli, de care se vor plânge alte state".

Unele dintre statele bogate care contribuie la bugetul UE, inclusiv Olanda şi Suedia, au insistat că nu vor plăti mai mult după ieşirea Marii Britanii din UE în 2020, în timp ce statele din est, cum ar fi Polonia, cer să nu existe reduceri. Cei mai mari contributori, Germania şi Franţa, sunt dispuse să plătească mai mult, atât timp cât sunt de acord cu obiectivele bugetului.

Plăţile directe către fermieri, care reprezintă aproximativ o treime din întregul buget, vor fi reduse cu aproximativ 5%, în timp ce subvenţiile pentru cele mai mari ferme vor fi plafonate, a anunţat Oettinger.

De asemenea, în noul buget al UE vor fi majorate fondurile alocate agenţiei europene de pază a frontierelor terestre şi maritime, Frontex, începând din 2020. Statele din sudul Europei vor primi mai multe fonduri în urma revizuirii bugetului UE (FT).

Luna trecută, Financial Times a publicat o analiză în care se arată că revizuirea bugetului UE va duce la transferarea fondurilor către statele din sudul Europei, în timp ce Varşovia şi Budapesta se tem că vor pierde asistenţa financiară deoarece viitoarea alocare ar fi legată de "valori".

Bruxelles-ul intenţionează să transfere zeci de miliarde de euro din fonduri europene departe de Europa Centrală şi de Est (CEE), reorientând banii din ţări ca Polonia, Ungaria şi Cehia către ţările lovite puternic de criza financiară, cum ar fi Spania şi Grecia, susţine FT.

Reformele vor reprezenta una dintre cele mai litigioase părţi ale proiectului de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027 şi marchează o revizuire semnificativă a "politicii de coeziune" de 350 de miliarde de euro care are ca obiectiv susţinerea regiunilor mai puţin dezvoltate ale UE.

Bruxelles-ul vrea să încheie practica distribuirii banilor de coeziune aproape exclusiv pe baza Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, înlocuind-o cu criterii mult mai extinse, care acoperă totul, de la şomajul în rândul tinerilor, educaţie şi mediu la migraţie şi inovaţie.

Mai presus de revizuirea alocării fondurilor, Comisia Europeană consolidează condiţiile de eligibilitate, incluzând reglementări legate de respectarea legislaţiei, şi aplicarea mai multor restricţii privind modul în care pot fi folosiţi banii europeni. Un document consultat de FT arată că proiectul va avea un nou titlu: "coeziune şi valori" - un semnal clar privind aşteptările care vin odată cu finanţarea europeană.

Revizuirea va reprezenta un motiv de îngrijorare mai ales pentru Varşovia şi Budapesta, două mari beneficiare de fonduri de coeziune care au conflicte cu Bruxelles-ul privind statul de drept şi standardele democratice. Polonia a avertizat că adoptarea unor condiţii dure pentru fondurile europene, legate de independenţa judiciară, vor provoca "enorme probleme" şi reprezintă un atentat la drepturile suverane.

Detaliile precise ale reformelor încă sunt discutate în spatele uşilor închise. Dar diplomaţii şi oficialii se aşteaptă ca rezultatul să fie o redirecţionare a fondurilor din Polonia, Cehia şi statele baltice spre state sudice, cum ar fi Italia, Spania, Grecia şi chiar unele regiuni din Franţa.

În timpul următoarelor luni, diplomaţii se aşteaptă ca unul din elementele cheie ale negocierilor legate de fondurile de coeziune să fie "o reţea de siguranţă" şi un plafon asupra câştigurile obţinute de orice stat membru, ceea ce va limita potenţialele schimbări ale nivelului general de finanţare atât pentru cei care au de câştigat cât şi pentru cei care au de pierdut de pe urma reformelor.

De asemenea, oficialii UE revizuiesc reglementările privind cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească statele membre pentru a obţine finanţare europeană, unele state membre urmând să folosească mai mult din propriile fonduri în proiecte. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată

Economic Extern 30-04-2025 14:45

Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA

Economic Extern 30-04-2025 13:58

Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei

Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă

Economic Extern 30-04-2025 13:25

Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa

Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca

Economic Extern 30-04-2025 12:47

Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i

Economic Extern 30-04-2025 11:19

Autoritatea portugheză de telecomunicații anunță restabilirea serviciilor pentru 98% dintre clienți

Autoritatea Națională de Telecomunicații (Anacom) din Portugalia a anunțat că, marți după-amiaza, 98% dintre clienții principalelor companii aveau restabilite serviciile de rețea mobilă, internet și televiziune, în urma penei de curent înregistrate cu o zi înainte, care a afectat și Spania și Franța, relatează agenția EFE. Purtătorul de cuv&a

Economic Extern 30-04-2025 10:10

China are o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% (Reuters)

China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul. China acordă deja scutiri de taxe pent

Economic Extern 30-04-2025 00:56

SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile

Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir

Economic Extern 29-04-2025 20:34

SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie

Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo

Economic Extern 29-04-2025 19:33

Activitatea fabricilor Renault și Stellantis din Spania s-a reluat

În Spania a fost reluată gradual producția la cele două fabrici ale Renault și la cele trei uzine ale Stellantis, după pana masivă de curent care a afectat luni Peninsula Iberică, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al Renault a precizat că activitatea la cele două fabrici a fost oprită luni la ora locală 12:30 PM.

Economic Extern 29-04-2025 18:54

Banca Mondială estimează un declin semnificativ al prețurilor materiilor prime

Banca Mondială (BM) a previzionat marți că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters. Ajustate &icir