logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană ia măsuri pentru creşterea încrederii în studiile ştiinţifice în domeniul siguranţei alimentare

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de îmbunătăţire a transparenţei studiilor ştiinţifice în domeniul siguranţei alimentare, răspunzând astfel preocupărilor exprimate de cetăţeni în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti europene de succes, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Propunerea se bazează, de asemenea, pe verificarea de către CE a adecvării legislaţiei alimentare generale care, deoarece datează din 2002, necesită o actualizare. Aceasta va oferi cetăţenilor un acces mai bun la informaţiile referitoare la aprobările privind lanţul agroalimentar transmise Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), va oferi posibilitatea solicitării de către Comisie a unor studii suplimentare şi îi va implica mai mult pe oamenii de ştiinţă din statele membre în procedurile de aprobare.

"În prezent, abordăm preocupările cetăţenilor de a îmbunătăţi transparenţa luării deciziilor, de a oferi un acces mai bun la informaţiile relevante şi de a asigura faptul că la baza deciziilor în acest domeniu sensibil rămâne o evaluare de încredere a riscurilor, bazată pe ştiinţă", a declarat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

La rândul său, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a afirmat: "Evaluarea riscurilor privind siguranţa alimentară în UE este una dintre cele mai stricte din lume. Ea va deveni de acum înainte şi mai solidă prin adoptarea unor norme mai clare privind transparenţa şi printr-o comunicare mai eficientă a riscurilor pe parcursul întregului proces. Datorită acestei reforme, cetăţenii vor avea un acces imediat la studiile ştiinţifice care vin în sprijinul cererilor de autorizare. Fac apel la statele membre şi la Parlamentul European să transforme cât mai rapid această propunere într-un act legislativ, astfel încât să putem oferi cetăţenilor rezultate concrete înainte de alegerile europene de anul viitor".

Comisia propune o revizuire ţintită a regulamentului privind legislaţia alimentară generală, combinată cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale, pentru a le aduce în conformitate cu normele generale şi pentru a consolida transparenţa în ceea ce priveşte OMG-urile, aditivii pentru hrana animalelor, aromele de fum, materialele care intră în contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele şi aromele alimentare, produsele de protecţie a plantelor şi alimentele noi.

Principalele elemente ale propunerii: asigurarea unei transparenţe sporite, permiţând cetăţenilor un acces automat şi imediat la toate informaţiile legate de siguranţă prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor; crearea unui registru european comun al studiilor comandate, pentru a garanta faptul că întreprinderile care solicită o autorizaţie prezintă toate informaţiile relevante şi nu ascund studiile nefavorabile. De asemenea, există posibilitatea solicitării unor studii suplimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, la cererea Comisiei şi finanţate de la bugetul UE; obligaţia consultării părţilor interesate şi a publicului cu privire la studiile prezentate de industrie în sprijinul cererilor de autorizare a produselor.

Propunerea vizează creşterea implicării statelor membre în structura, guvernanţa şi grupurile ştiinţifice ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară; consolidarea comunicării riscurilor către cetăţeni, prin acţiuni comune de creştere a încrederii consumatorilor, prin promovarea sensibilizării şi înţelegerii publicului şi printr-o mai bună explicare a avizelor ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, precum şi a elementelor care stau la baza deciziilor privind gestionarea riscurilor.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: "Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea".

Recent, Comisia Europeană a publicat setul de orientări referitoare la legislaţia UE în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.

Cu ajutorul acestor orientări, autorităţile naţionale vor putea să stabilească dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară.

În respectivele orientări sunt enumerate şi explicate cerinţele relevante din legislaţia UE referitoare la siguranţa alimentară şi la protecţia consumatorilor, la care autorităţile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

CE finanţează şi alte activităţi pentru strângerea probelor şi punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanţarea de studii sau pentru măsurile de punere în aplicare.

Forul comunitar a demarat un dialog cu producătorii şi cu asociaţiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze pentru aceasta toamnă un cod de conduită. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată

Economic Extern 30-04-2025 14:45

Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA

Economic Extern 30-04-2025 13:58

Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei

Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă

Economic Extern 30-04-2025 13:25

Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa

Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca

Economic Extern 30-04-2025 12:47

Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i

Economic Extern 30-04-2025 11:19

Autoritatea portugheză de telecomunicații anunță restabilirea serviciilor pentru 98% dintre clienți

Autoritatea Națională de Telecomunicații (Anacom) din Portugalia a anunțat că, marți după-amiaza, 98% dintre clienții principalelor companii aveau restabilite serviciile de rețea mobilă, internet și televiziune, în urma penei de curent înregistrate cu o zi înainte, care a afectat și Spania și Franța, relatează agenția EFE. Purtătorul de cuv&a

Economic Extern 30-04-2025 10:10

China are o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% (Reuters)

China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul. China acordă deja scutiri de taxe pent

Economic Extern 30-04-2025 00:56

SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile

Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir

Economic Extern 29-04-2025 20:34

SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie

Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo

Economic Extern 29-04-2025 19:33

Activitatea fabricilor Renault și Stellantis din Spania s-a reluat

În Spania a fost reluată gradual producția la cele două fabrici ale Renault și la cele trei uzine ale Stellantis, după pana masivă de curent care a afectat luni Peninsula Iberică, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al Renault a precizat că activitatea la cele două fabrici a fost oprită luni la ora locală 12:30 PM.

Economic Extern 29-04-2025 18:54

Banca Mondială estimează un declin semnificativ al prețurilor materiilor prime

Banca Mondială (BM) a previzionat marți că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters. Ajustate &icir

Economic Extern 29-04-2025 17:36

BCE: Creditarea companiilor din zona euro se redresează

Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să accelereze în martie, ceea ce indică că reducerea dobânzilor a impulsionat activitatea înainte ca SUA să lanseze un război comercial global, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Economic Extern 29-04-2025 16:52

BTA: Bulgaria va deveni prima țară europeană cu un reactor operațional AP1000

Bulgaria va fi prima țară din Europa care va avea un reactor operațional de tip AP1000, a declarat ministrul Energiei, Zhecho Stankov, în cadrul unui forum organizat de Westinghouse la Sofia. El a adăugat că țara are deja un teren aprobat și o evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiect, iar în prezent se lucrează la finanțare și coordonare