logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Banca Mondială: Nivelul mondial al bunăstării a crescut în mod semnificativ în ultimii 20 de ani, dar persistă inegalităţile

Imagine din galeria Agerpres

Nivelul mondial al bunăstării a crescut în mod semnificativ în ultimii 20 de ani, însă averea pe cap de locuitor a scăzut sau a stagnat în peste 24 de ţări, pe mai multe paliere de venit, se arată în raportul Băncii Mondiale (BM) intitulat "Evoluţia Bunăstării Naţiunilor, ediţia 2018".

Mergând cu analiza dincolo de indicatorii tradiţionali, cum ar fi PIB-ul, raportul analizează nivelul de bunăstare pentru a monitoriza progresul economic şi sustenabilitatea statelor studiate.

Raportul urmăreşte nivelul bunăstării în 141 de ţări, în perioada 1995-2014, şi îl studiază prin agregarea capitalului natural (cum ar fi pădurile şi resursele minerale), capitalului uman (câştigurile realizate de-a lungul vieţii unei persoane), capitalului produs (clădiri, infrastructură, etc.) şi activelor externe nete. Capitalul uman a constituit cea mai mare componentă a bunăstării, la nivel general, iar capitalul natural a constituit aproape jumătate din nivelul bunăstării în ţările cu venituri scăzute, se mai constată în raportul respectiv.

"Consolidând şi valorificând capitalul uman şi capitalul natural, ţările din toată lumea pot amplifica nivelul bunăstării şi pot realiza o creştere mai rapidă. Grupul Băncii Mondiale îşi intensifică eforturile de a ajuta ţările să-şi sporească investiţiile şi eficienţa investiţiilor în oameni", a afirmat preşedintele BM, Jim Yong Kim. Acesta adaugă: "Niciun proces de dezvoltare nu poate fi sustenabil şi solid dacă nu se are în vedere capitalul uman, care constituie cea mai importantă componentă a bunăstării unei naţiuni".

În raport se mai constată că nivelul bunăstării globale a crescut la o cotă estimată de 66% (de la 690 trilioane dolari la 1.143 trilioane dolari, calculat la o valoare constantă a dolarului în 2014, la preţul pieţei). Însă nivelul inegalităţii constatate a fost substanţial, pentru că averea pe cap de locuitor în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), cu venituri mări a fost de 52 de ori mai mare decât în ţările cu venituri scăzute.

O scădere a averii pe cap de locuitor a fost înregistrată în mai multe ţări cu venituri scăzute, precum şi în unele ţări bogate în hidrocarburi din Orientul Mijlociu şi în anumite ţări OECD cu venituri mari care au fost afectate de criza financiară din anul 2009. Declinul înregistrat la nivelul averii pe cap de locuitor implică faptul că acele active care sunt de o importanţă critică pentru obţinerea veniturilor viitoare pot scădea, un fapt care nu este adesea reflectat în valorile PIB-ului naţional.

Raportul a mai constatat că peste 24 de ţări cu venituri scăzute, unde capitalul natural domina formarea bunăstării totale în 1995, au dobândit statutul de ţări cu venituri medii în ultimele decenii, parţial şi prin investirea câştigurilor din capitalul natural în sectoare cum ar fi infrastructura, precum şi învăţământul şi sănătatea, ceea ce a dus la creşterea capitalului uman.

Deşi investiţiile în capitalul uman, precum şi în capitalul produs, sunt esenţiale, creşterea nivelului de bunăstare nu constă în lichidarea capitalului natural pentru formarea altor active, se mai menţionează în raport. Capitalul natural pe cap de locuitor în ţările OECD este de trei ori mai mare decât în ţările cu venituri scăzute, deşi cota capitalului natural în totalul bunăstării naţionale este de doar 3% în ţările OECD.

"Creşterea se va manifesta doar pe termen scurt, dacă se bazează pe epuizarea capitalului natural, cum ar fi pădurile şi potenţialul piscicol. Cercetările noastre au relevat faptul că valoarea capitalului natural pe cap de persoană tinde să crească odată cu venitul. Acest fapt contrazice opinia generală conform căreia dezvoltarea implică neapărat epuizarea resurselor naturale", a declarat Karin Kemper, director în cadrul Departamentului pentru Mediu şi Resurse Naturale al Băncii Mondiale.

Raportul estimează că valoarea activelor reprezentate de capitalul natural s-a dublat la nivel global în perioada 1995-2014. Acest fapt se datorează, printre altele, preţurilor la mărfuri, care au înregistrat o creştere, dar şi sporirii rezervelor cu potenţial economic. În contrast, valoarea pădurilor productive a scăzut cu 9%, iar valoarea terenului agricol a crescut în detrimentul pădurilor în foarte multe zone.

Prezentul raport, care urmează altor rapoarte de evaluare similare întocmite de Banca Mondială în 2006 şi în 2011, conţine estimări ale capitalului uman realizate pentru prima oară. Capitalul uman este măsurat că valoarea câştigurilor înregistrate de o persoană pe durata vieţii productive, incluzând prin urmare rolurile jucate de sănătate şi învăţământ. Femeile reprezintă sub 40% din capitalul uman existent la nivel global, din cauza câştigurilor mai mici obţinute pe toată durata vieţii. Egalitatea de gen ar putea duce la sporirea bunăstării aferente capitalului uman cu până la 18%.

La nivel global, capitalul uman reprezintă două treimi din bunăstarea globală, capitalul produs reprezintă un sfert din bunăstare. Capitalul natural reprezintă o zecime din bunăstarea globală, însă rămâne cea mai semnificativă componentă în structura bunăstării ţărilor cu venituri scăzute (47% în 2014), reprezentând de asemenea peste un sfert din nivelul bunăstării ţărilor cu venituri scăzute şi medii.

Valoarea averii deţinute de diversele ţări este calculată pe baza datelor disponibile public, obţinute din surse de date recunoscute la nivel global, pe baza unei metodologii care este consecventă la nivelul tuturor ţărilor studiate. Unele componente ale bunăstării, care fac parte din capitalul natural, nu au fost urmărite în cadrul raportului, inclusiv resursele de apă, fermele piscicole şi sursele de energie regenerabile. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 28-04-2025 23:26

Pană în Spania: 35% din rețeaua electrică restabilită

Peste 35% din rețeaua de energie electrică a fost restabilită în Spania la aproape nouă ore de la începutul penei gigantice care a cufundat țara în haos, a anunțat managerul REE, relatează AFP. 'La această oră, la 20:35 (19:35 GMT), REE a îndeplinit 35,1% 'din cerere', a explicat Eduardo Prieto, director de

Economic Extern 28-04-2025 22:28

Portugalia: Restabilirea completă a rețelei electrice ar putea dura până la o săptămână

Un fenomen atmosferic rar din Spania, în urma variațiilor extreme de temperatură în interiorul țării, a provocat penele de curent din Peninsula Iberică, iar restabilirea completă a rețelei electrice în Portugalia ar putea dura până la o săptămână, a anunțat operatorul portughez de rețea REN, transmite Reuters. De

Economic Extern 28-04-2025 20:41

Valencia: Transportul public blocat, magazine și restaurante închise în urma penei de curent

Pana de curent de amploare a afectat luni orașul Valencia, paralizând transportul public, închizând majoritatea magazinelor și a localurilor și generând importante probleme în infrastructura esențială. În urma întreruperii alimentării cu energie electrică, activitatea Aeroportului din Valencia a fost p

Economic Extern 28-04-2025 20:19

Producția a fost reluată la două centrale electrice din Portugalia

REN, compania responsabilă cu transportul energiei electrice și gazelor naturale în Portugalia, a anunțat luni că s-a reluat producția de electricitate la centrala hidroelectrică Castelo de Bode și la cea termoenergetică Tapada do Outeiro, în centrul și în nordul țării, relatează agenția EFE. REN a precizat într-un comu

Economic Extern 28-04-2025 20:09

IBM investește în SUA 150 miliarde de dolari

IBM va investi, în următorii cinci ani, 150 miliarde de dolari în Statele Unite, inclusiv în facilități pentru producția de calculatoare cuantice, cea mai recentă companie americană tehnologică care sprijină eforturile administrației Trump de a stimula producția locală, transmite Reuters. Anunțul de luni vine după altele simi

Economic Extern 28-04-2025 19:36

Probleme în trafic la intrările și ieșirile din principalele orașe spaniole, din cauza penei de curent; aglomerație în supermarketuri

Șoselele de la intrarea și ieșirea din principalele orașe spaniole se confruntă cu probleme de trafic din cauza penei de curent care afectează Peninsula Iberică începând cu ora 12:30 (10:30 GMT), semafoarele și pa

Economic Extern 28-04-2025 17:19

Spania: Restabilirea furnizării electricității ar putea dura între 6-10 ore

Restabilirea furnizării energiei în rețelele electrice din Spania, după pana masivă de curent, ar putea dura între 6-10 ore, a anunțat luni șeful de operațiuni de la Red Electrica, Eduardo Prieto, la o conferință

Economic Extern 28-04-2025 17:03

Teresa Ribera: Este una dintre cele mai importante întreruperi de curent din ultimii ani

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Tranziție Curată, spaniola Teresa Ribera, a declarat luni că pana de curent din Spania și Portugalia reprezintă 'una dintre cele mai importante întreruperi ale sistemului de e

Economic Extern 28-04-2025 16:49

Chris Wright: Livrările de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa vor continua să crească

Chris Wright, secretarul Departamentul Energiei din SUA, a declarat luni pentru Reuters că livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa vor continua să crească. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de GNL și au avut un rol important în aprovizionarea Europei, după ce în urma deciziei Rusiei de a invada Ucraina, UE a redus

Economic Extern 28-04-2025 15:53

Red Electrica lucrează cu firmele specializate în vederea restabilirii furnizării energiei electrice în Spania

Operatorul spaniol al rețelei electrice Red Electrica a anunțat că lucrează cu firmele din domeniul energiei pentru restabilirea furnizării energiei electrice, după ce mari părți din Spania și Portugalia au fost afectate luni de o

Economic Extern 28-04-2025 15:29

Bursele europene și-au redus câștigurile și companiile energetice sunt în scădere, din cauza penei de curent

Bursele europene și-au redus câștigurile comparativ cu datele de la prânz, iar companiile de energie și cele de electricitate sunt în cădere, după producerea unei pene de curent în toată Spania peninsu

Economic Extern 28-04-2025 14:50

Pene de curent în Spania și Portugalia din cauze încă necunoscute

Furnizarea energiei electrice s-a întrerupt pe tot teritoriul peninsular al Spaniei, luni, în jurul orei 12:30 (10:30 GMT), precum și în anumite zone din Portugalia, cauzele fiind încă necunoscute, relatează agenția EFE. Conform graficului operatorului de sistem Rețele Electrice, din Spania, care se actualizează în timp real, &ici

Economic Extern 28-04-2025 14:27

Riscul de recesiune globală a crescut din cauza undelor de șoc provocate de tarifele americane (sondaj)

Există un risc ridicat ca economia mondială să intre în recesiune în acest an, potrivit majorității economiștilor intervievați de Reuters, care subliniază că tarifele președintelui SUA, Donald Trump, au afectat încrederea mediului de afaceri. În urmă cu doar trei luni, același grup de economiștii care acoperă aproape 50 de economii esti

Economic Extern 28-04-2025 13:26

UE a exportat anul trecut băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană a exportat în anul 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro, o creștere de 10,9% comparativ cu situația din 2019, când exporturile de băuturi alcoolice s-au cifrat la 26,9 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat). Exporturile de băuturi alco

Economic Extern 28-04-2025 12:52

Germania cere de la UE mai multă libertate cu privire la cheltuielile pentru apărare

Germania a cerut Comisiei Europene să îi acorde o derogare de la limitele Uniunii Europene privind împrumuturile, în ideea de a putea să își majoreze cheltuieile militare în următorii ani, potrivit unei scrisori trimise la Bruxelles de ministrul german al Finanțelor, Joerg Kukies, și consultată luni de Reuters. &I