5 iulie - Ziua internațională a cooperativelor (ONU)

Ziua internațională a cooperativelor este marcată în acest an la 5 iulie, cu scopul de a evidenția țintele și obiectivele ONU și ale mișcării internaționale cooperatiste în domeniu, în vederea extinderii parteneriatelor între mișcarea internațională cooperatistă și factorii decizionali la nivel local și național.
Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 47/90 din 16 decembrie 1992. Ulterior, la 23 decembrie 1994, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 49/155 prin care s-a stabilit ca începând cu anul 1995, Ziua internațională a cooperativelor să fie marcată în prima zi de sâmbătă a lunii iulie, potrivit www.un.org.
Cooperativa este o asociație autonomă de persoane reunite voluntar pentru a răspunde aspirațiilor și nevoilor economice, sociale și culturale, prin intermediul întreprinderilor cu proprietate comună, controlate în mod democratic, potrivit paginii de internet a Alianței Cooperației Internaționale - COOP, www.ica.coop. Aceste asociații se bazează pe folosirea forțelor proprii, responsabilitate, democrație, egalitate, echitate și solidaritate, iar principiile cooperației sunt: apartenența voluntară și deschisă; controlul democratic al membrilor; participarea la capital a membrilor; autonomie și independență; educație, pregătire și informare; cooperare și cooperație; preocupare față de comunitate.
Cea mai veche înregistrare a unei cooperative a avut loc la 14 martie 1761, la Fenwick, în Scoția, unde țesătorii locali au început să vândă, la reducere, conținutul unui sac de fulgi de ovăz. Prima afacere modernă de cooperare a fost stabilită în 1844, de un grup de circa 28 de artizani care lucrau în fabricile de bumbac din orașul englez Rochdale. Țesătorii s-au confruntat cu dificile condiții de muncă și salarii mici și nu își mai puteau permite prețurile ridicate ale alimentelor și bunurilor de uz casnic, astfel că au hotărât că, prin punerea în comun a resurselor lor limitate și prin colaborare, ar putea accesa bunurile de bază la un preț mai mic. Inițial, au fost disponibile doar patru produse: făină, fulgi de ovăz, zahăr și unt. Acești artizani de la Rochdale sunt considerați prototipul societății cooperatiste moderne și fondatorii Mișcării Cooperatiste.
În prezent, Cooperativele angajează, direct sau indirect, 250 de milioane de oameni din întreaga lume, estimându-se că sectorul are aproximativ un miliard de membri. Vocea cooperativelor din întreaga lume este Alianța Cooperativă Internațională, înființată în 1895 pentru a promova modelul cooperativ. Astăzi, membrii cooperativelor reprezintă cel puțin 12% din umanitate, iar cele trei milioane de cooperative din întreaga lume acționează împreună pentru a construi o lume mai bună, arată www.ica.coop.
În 2022, cooperativele din întreaga lume au aniversat 100 de ani de la proclamarea Zilei internaționale a cooperativelor (#CoopsDay) și 10 ani de la Anul Internațional al Cooperativelor al ONU (2012), sub sloganul 'Cooperatives Build a Better World'/ 'Cooperativele construiesc o lume mai bună'.
Anul 2025 este Anul Internațional al Cooperativelor (AIC 2025). Acesta a fost proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pe 19 iunie 2024, pentru a sublinia rolul vital pe care cooperativele îl joacă în dezvoltarea durabilă. Tema din acest an 'Cooperativele construiesc o lume mai bună' evidențiază contribuțiile lor la dezvoltarea durabilă în toate dimensiunile sociale, economice și de mediu, arătând cum cooperativele sunt factori cheie în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU până în 2030. Astfel, cooperativele sunt poziționate ca soluții esențiale la provocările globale actuale, arată www.coopsday.coop și https://2025.coop/.
Tema subliniază, de asemenea, capacitatea unică a cooperativelor de a promova creșterea incluzivă și de a consolida reziliența comunității. Cooperativele operează în toate sectoarele societății și sunt unite în valorile lor de democrație, egalitate, echitate și solidaritate. În tradiția fondatorilor lor, membrii cooperativei cred în valorile etice ale onestității, deschiderii, responsabilității sociale și grijii față de ceilalți. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu