logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 30 iunie - 4 iulie 2025

Image

Reuniunea CSAT în care s-a stabilit că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră, anunțul Guvernului și ministerelor de resort cu privire la pachetul fiscal privind reducerea deficitului bugetar, plângerea penală depusă de liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, la adresa fostului premier Marcel Ciolacu, protestele angajaților din Ministerul Finanțelor și ANAF cu privire la plafonarea sporului de condiții vătămătoare pentru bugetari în anii 2025 și 2026, trimiterea în judecată a fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, în dosarul în care este acuzat de propagandă legionară, trimiterea în judecată a fost prim-adjunctului al șefului SRI, Florian Codlea, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, moartea fostului campion mondial de box Mihai Leu etc. reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 30 iunie - 4 iulie 2025.

POLITIC
*30 iunie: Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au stabilit, în ședință, că evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră și au convenit că sunt imperative câteva direcții imediate, respectiv intensificarea controalelor, digitalizarea accelerată a sistemului fiscal și utilizarea tuturor instrumentelor legale pentru a recupera prejudiciile aduse statului român. CSAT a mai stabilit că este necesară o abordare coordonată și fermă din partea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu pentru a identifica și elimina rețelele de evaziune și fraudă fiscală.

*30 iunie: Plenul reunit al Parlamentului a votat excluderea de la dreptul de a beneficia de sumele forfetare pentru cheltuieli de cazare în București a deputaților și senatorilor care au domiciliul sau care dețin, personal ori împreună cu soțul/soția, în proprietate un imobil cu destinație de locuință situat în municipiul București sau în județul Ilfov. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Statutului deputaților și al senatorilor.

*1 iulie: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a informat că România își menține angajamentul ferm față de modernizarea și adaptarea forțelor sale armate, în strânsă cooperare cu partenerul american, consolidând astfel poziția sa de pilon de stabilitate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și în regiunea Mării Negre. Mesajul a fost transmis în contextul întâlnirii ministrului Apărării Naționale, Liviu-Ionuț Moșteanu, cu însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la București, Michael Dickerson.

*2 iulie: Premierul Ilie Bolojan a anunțat pachetul fiscal privind reducerea deficitului bugetar, pentru care Guvernul își va asuma răspunderea săptămâna viitoare. Între măsurile pachetului anunțate de premier, se numără:
- reașezarea TVA la două cote, de 11% și de 21%;
- creșterea cu 10% a accizelor pentru băuturi alcoolice și combustibili de 10% pentru băuturile alcoolice și pentru combustibili;
- aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) la pensiile de peste 3.000 de lei;
- plafonarea pensiilor și salariilor bugetarilor în 2026;
- majorarea impozitului pe dividende de la 10 la 16%;
- taxarea suplimentară a profiturilor băncilor și câștigurilor din jocurile de noroc;
- creșterea normei didactice cu două ore în învățământul preuniversitar și în cel universitar etc.

*3 iulie: Premierul Ilie Bolojan a avut, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții confederațiilor sindicale despre măsurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar. La consultări au participat, din partea Guvernului, alături de prim-ministru, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăția, Leonard Bărăscu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, și reprezentantul Sindicatului Național 'Forța Legii', Marius Sepi.
- Premierul a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.

*3 iulie: A avut loc o conferință de presă la Palatul Victoria, în care mai mulți miniștri au anunțat măsurile cuprinse în pachetul fiscal pe care Guvernul urmează să își asume răspunderea săptămâna următoare:
- Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Petre-Florin Manole, a anunțat că veniturile salariale pentru bugetari rămân la nivelul lunii decembrie 2024 până la sfârșitul anului următor, în timp ce indemnizația de hrană în cuantum de 347 lei se va acorda, în noile condiții de austeritate, la salariile de până la 6.000 lei brut lunar.
- Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că în norma didactică va crește numărul de ore, iar plata cu ora la cadrele didactice va suferi modificări. A mai anunțat că fondul pentru bursele studențești va scădea față de cel din 2023 și 2024, iar studenții vor primi burse atâta timp cât sunt la școală, nu și în vacanță.
- Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că pachetul de măsuri fiscale a fost discutat cu Comisia Europeană și există semnale că în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin, evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum.
- Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap și celor cu afecțiuni oncologice.

*3 iulie: Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, printre care majorarea cotei standard de TVA de la 19 la 21% și a cotelor reduse de la 5% și 9% la 11%, creșterea accizelor, majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dividende și un impozit suplimentar pentru bănci. Proiectul prevede, de asemenea, creșterea taxării în domeniul jocurilor de noroc, dar și plata contribuției sociale pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, pentru suma care depășește acest plafon.

*3 iulie: Liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a anunțat că a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva fostului premier, Marcel Ciolacu, susținând că acesta a mințit în ceea ce privește starea economiei și deficitul bugetar. Acesta a precizat că, potrivit articolului 8, litera b din Legea privind răspunderea ministerială: 'constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României, cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului'. Vlad Gheorghe a susținut, astfel, că Marcel Ciolacu a prezentat cu bună știință date false despre execuția bugetară și sustenabilitatea fiscală, pentru a ascunde un comportament abuziv și iresponsabil în cheltuirea fondurilor publice.

JUSTIȚIE
*1 iulie: Curtea Constituțională a României a respins sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcția de judecător al CCR, răspunzând obiecției înaintate de Partidul S.O.S. România. Decizia CCR vine după ce plenul Senatului l-a numit pe Mihai Busuioc ca judecător al CCR, pentru un mandat de nouă ani, la data de 24 iunie.

*1 iulie: Curtea Constituțională a României a stabilit că legea prin care se anulează drepturi ale persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român este neconstituțională. Decizia vine ca urmare a faptului că în 2022, Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituțională, prin intermediul instanței de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foștilor președinți, și anume vilă de protocol de la RA-APPS și dispozitiv de protecție al SPP.

*1 iulie: Judecătoria Ploiești a decis că Elena Udrea, fost ministru al Turismului, poate fi liberată condiționat din penitenciar. Decizia nu este definitivă. Udrea se află acum internată la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după ce, la 29 iunie, a fost supusă unei intervenții chirurgicale ca urmare a unui diagnostic de colecistită acută litiazică. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 și condamnată definitiv în iunie 2018. La 2 iulie, DNA a contestat decizia Judecătoriei Ploiești din 1 iulie de liberare condiționată a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

*2 iulie: Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale, a fost trimis în judecată de procurori în dosarul în care este acuzat de propagandă legionară. Astfel, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat cercetările și a dispus trimiterea în judecată a lui Călin Georgescu, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale).

*3 iulie: Florian Coldea, fost prim-adjunct al șefului SRI, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență. Alături de acesta au mai fost trimiși in judecată generalul Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă.

SOCIAL
*30 iunie: Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat după rezolvarea contestațiilor este de 76,5%, a informat Ministerul Educației și Cercetării. După soluționarea contestațiilor, rata de succes a crescut cu 2,2% - de la 74,3% la 76,5% - pe ansamblul tuturor promoțiilor, față de 78,2% - în sesiunea iunie-iulie 2024.

*30 iunie: Guvernul a decis în ședință, prin ordonanță de urgență (OUG nr. 36/2025), limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 de lei brut lunar, iar concediul de odihnă suplimentar va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026.
- La 2 iulie, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a înaintat Avocatului Poporului solicitarea de a se sesiza din oficiu și a promova la Curtea Constituțională a României (CCR) o acțiune privind neconstituționalitatea OUG nr. 36/2025, susținând că în timp ce salariații din administrația publică sunt supuși austerității, partidele au parte de un festin.

*1 iulie: Ministrul Educației, Daniel David, a semnat ordinul privind înființarea Programului național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional. Potrivit ministrului, a rezultat în final o variantă care, față de versiunea aflată în vigoare și față de cea pusă în consultare/dezbatere, include următoarele modificări derivate din consultare/dezbatere: accentuează mai bine profilul/specializarea; aduce un modul de cultură națională (readucând gramatica la acest nivel și istoria românilor/României și geografia României ca discipline); asigură un echilibru mai bun între discipline pentru a forma cele opt (8) competențe-cheie; regândește oferta școlii (care trebuie să includă obligatoriu câteva discipline relevante); descentralizează mai mult decizia la nivelul școlii/elevului.

*1 iulie: Angajații din Ministerul Finanțelor și ANAF au protestat în fața instituțiilor, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în privința personalului plătit din fonduri publice, și amenință cu greva generală.

*3 iulie: Ministerul Educației și Cercetării a informat că un număr de 126.495 de elevi (83,1%) care au participat la Evaluarea națională au obținut medii mai mari sau egale cu 5.

SPORT
*1 iulie: Jucătoarea română de tenis Irina Begu s-a calificat în turul al doilea la Wimbledon, după ce a învins-o pe estoniana Kaja Juvan în trei seturi, 7-6 (8/6), 1-6, 6-3.

*3 iulie: Sportivul Robert-Andrei Badea a câștigat medalia de argint în proba de 200 m mixt, la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Samorin (Slovacia).

CULTURÃ
*1 iulie: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurat la Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a aprobat, în ședința de lucru, canonizarea a 16 femei cu viață sfântă (mucenițe, monahii, soții de domnitori, mame de sfinți și mărturisitoare), între care Maria Brâncoveanu, soția Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și schimonahia Filofteia Antonescu de la Mănăstirea Pasărea (jumătatea sec. al XVIII-lea - 1833).

DIVERSE
*30 iunie: Fostul component al echipei naționale de fotbal a României, Lajos Sătmăreanu, a decedat la vârsta de 81 de ani, conform Federației Române de Fotbal.

*1 iulie: A murit fostul campion mondial de box Mihai Leu, la vârsta de 57 de ani. (n. 13 febr. 1968) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea)

*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

Afisari: 183

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p

Documentare 28-07-2025 08:30

28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.

Documentare 28-07-2025 08:00

CITATUL ZILEI

''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m

Documentare 28-07-2025 08:00

28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România

Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr

Documentare 28-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie

Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend

Documentare 28-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie

Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu