PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul britanic Vince Clarke, membru al formației Erasure

Vince Clarke, având numele real Vincent John Martin, este unul dintre cei mai importanți cântăreți la claviatură și compozitori ai genului synth-pop. Cunoscut în special ca membru al trupei britanice Erasure, a colaborat cu numele grele ale scenei de profil, de la Depeche Mode și Yazoo până la The Assembly și VCMG.
S-a născut la 3 iulie 1960, în Essex, Anglia, erasureinfo.com.
Inițial, a studiat vioara și pianul. A devenit interesat de muzica electronică după ce a făcut cunoștință cu creațiile unor artiști precum Sparks, Paul Simon și Orchestral Manoeuvres in the Dark.
La sfârșitul anilor 1970, Vince Clarke a înființat, alături de colegul său de studii, Andy Fletcher, trupa No Romance in China, cu Clarke vocalist și chitarist și Fletcher la chitara bas. După acest proiect de scurtă durată, a cântat, din 1979, în trupa The Plan, ce avea să se dizolve un an mai târziu.
În 1980, Vince Clarke a pus bazele formației Composition of Sound, împreună cu același Andy Fletcher. Odată cu venirea lui Dave Gahan, grupul și-a schimbat denumirea în Depeche Mode. Cei trei, cărora li s-a alăturat și Martin Gore, au înregistrat albumul 'Speak & Spell', ce a cuprins hituri precum 'Dreaming of Me' și 'New Life', compuse de Clarke.
În ciuda succesului înregistrat de debutul Depeche Mode, Vince a părăsit trupa, nefiind atras de perspectiva turneelor și concertelor live.
La scurt timp, a înființat Yazoo, împreună cu vocalista Alison Moyet. Duetul a realizat două albume de studio, 'Upstairs at Eric's' și 'You and Me Both', cele mai populare melodii semnate de cei doi fiind 'Only You', 'Situation' și 'The Other Side of Love'.
Yazoo s-a desființat în 1983, cei doi artiști susținând câteva concerte de adio de abia în anii 2008-2009.
Din 1983, Vince Clarke s-a alăturat proiectului The Assembly, conceput de inginerul de sunet și producătorul englez Eric Radcliffe. Ideea din spatele trupei era să înregistreze fiecare piesă cu un alt vocalist. Cea mai cunoscută piesă a fost 'Never Never', cu Feargal Sharkey la voce, care a ajuns pe locuri fruntașe în topurile din Regatul Unit.
Pentru Clarke a urmat o colaborare fructuoasă cu interpretul Robert Marlow, în urma căreia au rezultat piesele 'The Face of Dorian Gray', 'I Just Want to Dance' și 'Claudette'.
Un important punct de referință în cariera muzicală a lui Vince Clarke datează din anul 1985, atunci când acesta a publicat, în revista Melody Maker, un anunț prin care căuta un solist vocal. Singurul care a răspuns a fost Andy Bell. Cei doi au pus bazele trupei Erasure, care avea să devină unul dintre numele grele ale scenei pop internaționale. Printre numeroasele hituri înregistrate de Erasure, se numără: 'Sometimes', 'Chains of Love', ' A Little Respect', 'Drama!', 'Chorus', 'Love to Hate You' și 'Always'.
Până în noiembrie 2022, de-a lungul a aproape patru decenii, cei doi artiști aflați sub titulatura Erasure au lansat 19 albume de studio. Dintre acestea, 'The Innocents' (1988), 'Wild!' (1989) și 'Chorus' (1991) au devenit discuri de platină, notează doscogs.org.
În 2011, Vince Clarke a demarat proiectul de muzică techno VCMG, alături de Martin Gore. Au lansat colecția de piese 'Ssss' în 2012, apoi trei EP-uri.
De-a lungul carierei, Vince Clarke a lucrat cu mulți alți artiști cunoscuți ai scenei synth-pop, printre care Martyn Ware (Heaven 17 și The Human League), Richard Butler (The Psychedelic Furs) sau Jean-Michel Jarre.
În 2009, Clarke a fost distins cu Premiul 'Ivor Novello' pentru remarcabila sa colecție de piese compuse de-a lungul celor 30 de ani de activitate. În același an, a apărut în documentarul 'Synth Britannia' realizat de BBC Four.
A fost căsătorit cu Tracy Hurley Martin până în 2024, anul în care aceasta s-a stins din viață. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Vince Clarke/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu