A XIV-a ediție a Festivalului Internațional 'Vară Magică' (2 iulie - 13 august)

Între zilele de 2 iulie și 13 august 2025, are loc, la Ateneul Român din București, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional 'Vară Magică', cu tema 'Maeștri și Capodopere', potrivit www.varamagica.ro.
În prima zi a festivalului, cu începere de la orele 19.30, Orchestra Camerată Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, alături de clarinetistul Petru Pane, susține un program integral Mozart: Uvertura Operei Nunta lui Figaro, Concertul pentru clarinet și orchestra în La major și monumentala Simfonie nr. 41 Jupiter.
Momentele de vârf ale ediției din acest an includ: 'Integrala concertelor de pian de Beethoven', interpretate în două seri consecutive (23-24 iulie) de Andrei Licareț, în dublă ipostază de dirijor și solist; 'Recitalul' lui Alexandru Tomescu la vioară alături de Dragoș Ilie la chitară, dedicat sonatelor lui Paganini; Celebrarea a 50 de ani de carieră a violonistului Liviu Prunaru; Seară dedicată valsurilor, oferită de Ansamblul Cameral al Filarmonicii 'George Enescu'.
În fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la orele 19.30, sunt programate opt concerte care aduc în prim-plan lucrări ale marilor compozitori Beethoven, Mozart, Bach, Ceaikovski, Paganini și Vivaldi, interpretate de artiști de renume.
Festivalul Internațional 'Vară Magică' din 2025 se încheie cu un concert aniversar în care violonistul Liviu Prunaru alături de Orchestra de Cameră Radio sărbătorește jumătate de secol de carieră. Programul include două concerte Vivaldi (ll Favorito și L'amoroso) și Souvenir de Florence de Ceaikovski.
În anul 2024, Festivalul Internațional 'Vară Magică', ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a invitat iubitorii de muzică clasică aflați în București în perioada estivală la nouă concerte camerale și simfonice, desfășurate între 3 iulie și 21 august, la Ateneul Român.
Publicul a avut ocazia de a asculta soliști apreciați, precum Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Alexandru Tomescu, Sînziana Mircea sau Alexander Sitkovetsky, cu orchestre naționale - Orchestra Camerata Regală, Orchestra Română de Tineret sau Orchestra Sinfonietta și ansambluri camerale, precum Ansamblul Violoncellissimo, sub conducerea maestrului Marin Cazacu.
În debutul evenimentului, a urcat pe scenă Croitoru String Virtuosi Orchestra cu 3 generații de soliști violoniști de excepție și cele patru viori ale lui George Enescu, într-un dialog unic. De asemenea, această ediție a adus de peste granițe și 3 dintre cele mai apreciate orchestre de tineret: Wiener Jeunesse Orchester, Slovenian Youth Orchestra și Macao Youth Symphony Orchestra. Programul festivalului a inclus lucrări din operele celor mai mari compozitori clasici din toate vremurile: Beethoven, Bach, Mozart, Mahler, Vivaldi, Strauss, Paganini și George Enescu.
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional 'Vară Magică' a fost găzduită de Ateneul Român în intervalul 15 iulie - 23 august 2023. În debutul evenimentului a fost programat un spectacol în care 100 de violonceliști din întreaga țară s-au reunit sub numele 'Violoncellissimo 100', cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitru.
În total, melomanii s-au putut bucura de opt concerte camerale și simfonice, ținute în fiecare zi de miercuri din calendarul festivalului. Printre artiștii care au încântat audiența s-au aflat Camerata regală condusă de Constantin Grigore, apoi Orchestra Națională Simfonică a României sub bagheta lui Cristian Mandeal cu proiectul 'Contrabasul la superlativ'.
Orchestra Română de Tineret condusă tot de Cristian Mandeal, cu soliștii Oxana Corjos și Cristian Niculescu la pian, au concertat la 9 august, iar Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor și solist Alexander Sitkovetsky - vioară, la 16 august. Orchestra de Cameră a Filarmonicii 'George Enescu', sub bagheta lui Christopher Petrie, solist Alexandru Tomescu a încheiat festivalul la data de 23 august.
De-a lungul anilor, Festivalul Internațional 'Vară Magică' a adus pe scena Ateneului Român mari artiști ai lumii, precum: Valentin Gheorghiu, Elisabeth Leonskaja, Mihaela Martin, Elena Bashkirova, Frans Helmerson, Emmanuel Sejourne, ori Peter Saldo. Printre orchestrele renumite care au concertat în cadrul acestui proiect se numără: Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', Orchestra Română de Tineret, precum și cele naționale de tineret din Franța, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Olanda, Cehia și China, arată www.varamagica.ro.
Cele 13 ediții anterioare ale Festivalului Internațional 'Vară Magică' au însemnat: peste 200 de concerte, 150.000 de spectatori, peste 800 de lucrari clasice, aproape 300 de ore de interpretare, peste 180 de soliști și mai mult de 10.000 de instrumentiști, arată sursa citată. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Lanto Vară Magică/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu