logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Pilotul de raliu Sandro Munari

Image

Pilotul de raliu Sandro Munari s-a născut la 27 martie 1940, în Cavarzere, în provincia Veneția, potrivit www.ewrc-results.com/ și www.fondazionepirelli.org/.

A debutat în competițiile de motorsport în 1965, în Raliul celor o mie de lacuri, în Finlanda, la volanul mașinii Lancia Flavia Coupe, ocupând locul 43 la finalul cursei, potrivit www.ewrc-results.com/. Prima cursă câștigată a fost Raliul 999 Minuti în campionatul Italiei, la volanul modelului Lancia Fulvia Rallye 1.3 HF, în 1967, an în care a obținut și titlul de campion al Italiei și reușind să ocupe locul secund în Raliul Spaniei, precum și să câștige Raliul Corsicii (Franța) cu versiunea Lancia Fulvia HF 1.4 Prototype.

Sandro Munari, supranumit ''Il Drago'', a câștigat, în 1968, Raliul Internațional Camino de la Plata al Spaniei și Raliul Italiei Alpi Orientali. În 1969 a obținut al doilea titlu de campion al Italiei cu Lancia Fulvia 1.3 Coupé HF. În 1970, reușește doar un loc doi în raliul Portugaliei, un an greu cu accidente în Raliul Marii Britanii și Africii de Est. În 1971, câștigă două competiții de profil ale Austriei, Rallye der 1000 Minuten și International Semperit Rallye, cu același model Lancia Fulvia 1.6 Coupé HF, precum și Raliul 999 Minuti și Raliul San Martino di Castrozza, în campionatul de raliu al Italiei.

Se impune la Monte Carlo, în 1972, și în Raliul San Martino di Castrozza al Italiei, la general ocupând locul patru în campionatul național de raliu în acel an. La volanul Lancia Fulvia HF a câștigat Raliul Monte Carlo în 1972, conform www.fondazionepirelli.org/.

Anul 1973 avea să fie unul dintre cele mai bune din cariera sa de pilot profesionist, reușind să obțină titlul de campion european (ERC) al Federației internaționale (FIA). S-a impus în Raliul Costa Brava și în Raliul Firestone (Spania), a obținut locul doi în Raliul Vltava (Cehoslavacia), victorie în Tour de France Automobile (Franța) și în Raliul San Martino di Castrozza (Italia), precum și locul trei în Raliul Dunării (Budapesta-București), potrivit www.ewrc-results.com/.

În Raliul Firestone al Spaniei, la 8 aprilie 1973, a debutat la volanul modelului Lancia Stratos HF, conform www.lanciastratos.com/. Modelul Lancia Stratos a fost proiectat de Marcello Gandini de la Bertone și a fost echipat cu un motor 2.4 litri de proveniență Ferrari V6 de 280 de cai putere (montat pe versiunea Stradale și pe cea Corsa). Lancia Stratos a strâns 18 victorii în campionatul mondial de raliuri și trei campionate mondiale la constructori, rămânând în istoria competiției drept una dintre cele mai apreciate mașini, indică www.carthrottle.com/ și www.lanciastratos.com/.

Câștigă, în 1974, Raliul Sanremo (Italia) și Raliul Lacurilor Rideau (Canada), reușind, de asemenea, locul trei în Raliul Marii Britanii în cadrul etapelor din Campionatul Mondial de Raliu (WRC). Confirmă în 1975, în WRC, cu modelul Lancia Stratos HF, în etapa de Raliu de la Monte Carlo și locul doi în Raliul Safari, dar și în cadrul competiției ERC, inpunându-se în etapa dedicată Italiei la Raliul 4 Regioni. În 1976, adună victorii importante în WRC: Raliul Monte Carlo, Raliul Portugaliei și Raliul Corsicii; la Sanremo ocupă locul secund; locul trei în raliul Marocului și locul 4 în raliul Marii Britanii, menționează www.ewrc-results.com/. Sandro Munari se impune, în 1977, prin câștigarea Cupei FIA a piloților de raliu, în acel an nefiind organizat campionatul mondial WRC, potrivit www.snaplap.net/.

În 1978, la nivelul WRC, obține locul 3 în Turul Corsicii, de data aceasta la volanul Fiat 131 Abarth. Anul 1978 a fost ultimul la volanul Lancia Stratos HF, alături de care ''Il Drago'' a confirmat, într-o echipă perfect sudată, succesele extraordinare.

Ocupă locul 10 în Raliul Safari, în cadrul WRC, cu Fiat 131 Abarth, în 1979, iar anul următor încheie pe locul 6 în Raliul Coastei de Fildeș. Ulterior, a avut parte de numeroase probleme tehnice sau de traseu, nereușind performanțe notabile, la volanul unor modele precum Dodge Ramcharger (1981), Porsche 911 SC (1982), Alfa Romeo Alfetta GTV6 (1983), Toyota Celica Twincam Turbo (1984).

În ultimul său an competițional, 1997, a participat la Raliul Ypres al Belgiei, la volanul modelului Porsche 911. În același an, s-a aflat la start în cursa Racing Show Alpi del Mare - Graffiti, fără copilot, la volanul faimosului model Lancia Delta Integrale, ocupând un istoric loc 5 la 57 de ani.

În anii următori, Sandro Munari a participat la curse demonstrative în evenimente de profil la volanul Lancia Stratos HF.

În 2008, participă în cursa specială Raliul Costa Brava - Historic, la clasa C4, copilot fiind Francone Andrea, și la volanul aceleiași Lancia Stratos HF încheie cursa pe locul 17. Nu se desparte de Lancia Stratos HF și participă la numeroase curse demonstrative: Raliul Rutas Cántabras (2009, Spania), Raliul del Corallo, Raliul Legendelor San Marino (2010, Italia), Raliul Lana Storico (2011, Italia), Raliul Legendelor San Marino (2013, Italia), Festivalul de Raliu Eifel (2015, Germania), indică https://www.ewrc-results.com/.

A continuat să fie aproape de fenomenul motorsportului, prin colaborarea cu Pirelli la diferite teste pentru modele de anvelope, potrivit https://www.fondazionepirelli.org/. Implicarea sa în alte activități similare a avut loc și în cadrul unor proiecte cu diferiți producători de autovehicule.

În 2019, a fost distins cu premiul Collare d'Oro al Merito Sportivo, cea mai înaltă distincție acordată de Comitetul Olimpic Național al Italiei, potrivit https://www.rallyssimo.it/.

Considerat unul dintre fondatorii pilotajului modern în competițiile de raliu, Sandro Munari ''Il Drago'' rămâne, prin performanțele sale și prin talentul său unic de pilotaj, unul dintre cei mai mari piloți de raliu din istorie. AGERPRES/(Documentare- Liviu Tatu; editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.ilsole24ore.com

Afisari: 229

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)