26 martie - Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)

La data de 26 martie este marcată, anual, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută și sub denumirea 'Purple Day'. Este o inițiativă din anul 2008 a tinerei canadiene Cassidy Megan, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare față de această boală și de a exprima solidaritatea cu cei suferinzi, arată epilepsy.org.uk. De asemenea, se urmărește adunarea de fonduri prin donație, pentru a veni în ajutorul persoanelor care suferă de epilepsie.
Culoarea acestei zile este mov. Purtând un obiect de această culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, se consideră că oamenii își manifestă solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie.
Pentru ediția din 2025, organizatorii încearcă să analizeze posibilele legături dintre încălzirea globală și simptomele epilepsiei. 'Vrem să auzim despre modul în care epilepsia vă influențează viața, care sunt provocările pe care trebuie să le depășiți și dacă verile deosebit de calde au un impact asupra convulsiilor pe care le suferiți. Având în vedere valurile de căldură din ultimii ani, se poate spune că viața pacienților cu epilepsie a fost influențată negativ? Ați avut mai multe convulsii? A fost canicula un factor declanșator pentru convulsii?', notează epilepsy.org.uk.
În 2024, tema oficială a Zilei de luptă împotriva epilepsiei - Purple Day a fost '#Haisăvorbimdespreepilepsie' '#LetsTalkAboutEpilepsy'. Această temă a subliniat importanța comunicării deschise și a eliminării stigmatului din jurul epilepsiei. Tema '#LetsTalkAboutEpilepsy' a avut rolul de a încuraja pe toată lumea să se angajeze în conversații deschise și sincere despre epilepsie, de la discuții ocazionale cu prietenii și cu familia până la inițiative mai mari în școli, locuri de muncă și comunități. Încurajând dialogul și înțelegerea acesteia, putem crea o lume în care epilepsia să nu mai fie o sursă de teamă sau rușine, ci pur și simplu o afecțiune medicală care poate fi gestionată cu sprijinul adecvat, se arată pe site-ul dedicat zilei www.purpleday.org.
Purple Day este un efort internațional de bază dedicat creșterii gradului de conștientizare a epilepsiei la nivel mondial. Pe 26 martie, anual, oamenii din întreaga lume sunt invitați să poarte culoarea violet și să găzduiască evenimente în sprijinul conștientizării acestei boli. Anul trecut, oameni din peste 85 de țări de pe toate continentele au participat la 'Purple Day'. Canada este singura țară din lume care recunoaște oficial ziua de 26 martie drept 'Ziua Violet' prin Legea Zilei Violet, implementată la 28 iunie 2012.
Cu prilejul Zilei mondiale a luptei împotriva epilepsiei - Purple Day din 2024, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România (ASPERO), membru al International Bureau of Epilepsy, a trimis AGERPRES un comunicat de presă din care reiese că, la nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de epilepsie, ceea ce o face una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel global. Epilepsia este o boală cronică netransmisibilă a creierului care afectează oameni de toate vârstele. Se estimează că până la 70% dintre persoanele care trăiesc cu epilepsie ar putea trăi fără convulsii dacă ar fi diagnosticate și tratate corespunzător.
În România, numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidența INSP, în anul 2022, a fost de 126.512 persoane, număr aflat în creștere cu aproape 3% față de creșterea medie înregistrată în ultimii 5 ani (2017 - 2021).
Totalul deceselor, în 2022, a fost de 292 persoane, în scădere cu 57 de persoane față de anul precedent. Cu toate acestea, în 2022, au fost raportate 13.253 cazuri de epilepsie nou diagnosticate, în scădere cu 6% față de media ultimilor 5 ani, incidența fiind de 69,6 %000 loc. În realitate numărul persoanelor cu epilepsie din țara noastră este mult mai mare, multe persoane fiind nediagnosticate.
În mesajul din 2025, ASPERO atrage atenția asupra problemelor complexe cu care se confruntă persoanele cu epilepsie și aparținătorii lor. Pentru a identifica nevoile reale ale pacienților, ASPERO a realizat un studiu axat pe nouă domenii esențiale: cunoștințe despre epilepsie, acces la îngrijiri medicale, siguranță, educație, muncă, transport, viața de familie, sănătate mintală și sănătate reproductivă.
Principala problemă evidențiată de pacienți și aparținători este legată de lipsa medicamentelor de bază în tratamentul epilepsiei. 'Tragem un semnal de alarmă cu privire la criza gravă de medicamente esențiale pentru tratarea acestei afecțiuni, punând în pericol viața și stabilitatea pacienților, în special a copiilor. Lipsa, din ultima perioadă, a tratamentelor necesare, crește riscul de crize necontrolate, complicații severe și afectează profund calitatea vieții celor diagnosticați. Facem un apel urgent către autorități și distribuitori să ia măsuri imediate pentru asigurarea continuității tratamentului, iar presei să sprijine această cauză, informând opinia publică despre impactul dramatic al acestei situații asupra pacienților și familiilor lor.', a subliniat Ileana Ștefan, director executiv ASPERO, într-un comunicat de presă trimis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Flashmob-ul 'Purple Salsa', organizat în incinta centrului comercial ParkLake, manifestare în cadrul Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Epilepsiei, eveniment organizat de Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, Bucuresti, 26 martie 2017.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)