logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

26 martie - Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)

Imagine din galeria Agerpres

La data de 26 martie este marcată, anual, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută și sub denumirea 'Purple Day'. Este o inițiativă din anul 2008 a tinerei canadiene Cassidy Megan, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare față de această boală și de a exprima solidaritatea cu cei suferinzi, arată epilepsy.org.uk. De asemenea, se urmărește adunarea de fonduri prin donație, pentru a veni în ajutorul persoanelor care suferă de epilepsie.

Culoarea acestei zile este mov. Purtând un obiect de această culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, se consideră că oamenii își manifestă solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie.

Pentru ediția din 2025, organizatorii încearcă să analizeze posibilele legături dintre încălzirea globală și simptomele epilepsiei. 'Vrem să auzim despre modul în care epilepsia vă influențează viața, care sunt provocările pe care trebuie să le depășiți și dacă verile deosebit de calde au un impact asupra convulsiilor pe care le suferiți. Având în vedere valurile de căldură din ultimii ani, se poate spune că viața pacienților cu epilepsie a fost influențată negativ? Ați avut mai multe convulsii? A fost canicula un factor declanșator pentru convulsii?', notează epilepsy.org.uk.

În 2024, tema oficială a Zilei de luptă împotriva epilepsiei - Purple Day a fost '#Haisăvorbimdespreepilepsie' '#LetsTalkAboutEpilepsy'. Această temă a subliniat importanța comunicării deschise și a eliminării stigmatului din jurul epilepsiei. Tema '#LetsTalkAboutEpilepsy' a avut rolul de a încuraja pe toată lumea să se angajeze în conversații deschise și sincere despre epilepsie, de la discuții ocazionale cu prietenii și cu familia până la inițiative mai mari în școli, locuri de muncă și comunități. Încurajând dialogul și înțelegerea acesteia, putem crea o lume în care epilepsia să nu mai fie o sursă de teamă sau rușine, ci pur și simplu o afecțiune medicală care poate fi gestionată cu sprijinul adecvat, se arată pe site-ul dedicat zilei www.purpleday.org.

Purple Day este un efort internațional de bază dedicat creșterii gradului de conștientizare a epilepsiei la nivel mondial. Pe 26 martie, anual, oamenii din întreaga lume sunt invitați să poarte culoarea violet și să găzduiască evenimente în sprijinul conștientizării acestei boli. Anul trecut, oameni din peste 85 de țări de pe toate continentele au participat la 'Purple Day'. Canada este singura țară din lume care recunoaște oficial ziua de 26 martie drept 'Ziua Violet' prin Legea Zilei Violet, implementată la 28 iunie 2012.

Cu prilejul Zilei mondiale a luptei împotriva epilepsiei - Purple Day din 2024, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România (ASPERO), membru al International Bureau of Epilepsy, a trimis AGERPRES un comunicat de presă din care reiese că, la nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de epilepsie, ceea ce o face una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel global. Epilepsia este o boală cronică netransmisibilă a creierului care afectează oameni de toate vârstele. Se estimează că până la 70% dintre persoanele care trăiesc cu epilepsie ar putea trăi fără convulsii dacă ar fi diagnosticate și tratate corespunzător.

În România, numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidența INSP, în anul 2022, a fost de 126.512 persoane, număr aflat în creștere cu aproape 3% față de creșterea medie înregistrată în ultimii 5 ani (2017 - 2021).

Totalul deceselor, în 2022, a fost de 292 persoane, în scădere cu 57 de persoane față de anul precedent. Cu toate acestea, în 2022, au fost raportate 13.253 cazuri de epilepsie nou diagnosticate, în scădere cu 6% față de media ultimilor 5 ani, incidența fiind de 69,6 %000 loc. În realitate numărul persoanelor cu epilepsie din țara noastră este mult mai mare, multe persoane fiind nediagnosticate.

În mesajul din 2025, ASPERO atrage atenția asupra problemelor complexe cu care se confruntă persoanele cu epilepsie și aparținătorii lor. Pentru a identifica nevoile reale ale pacienților, ASPERO a realizat un studiu axat pe nouă domenii esențiale: cunoștințe despre epilepsie, acces la îngrijiri medicale, siguranță, educație, muncă, transport, viața de familie, sănătate mintală și sănătate reproductivă.

Principala problemă evidențiată de pacienți și aparținători este legată de lipsa medicamentelor de bază în tratamentul epilepsiei. 'Tragem un semnal de alarmă cu privire la criza gravă de medicamente esențiale pentru tratarea acestei afecțiuni, punând în pericol viața și stabilitatea pacienților, în special a copiilor. Lipsa, din ultima perioadă, a tratamentelor necesare, crește riscul de crize necontrolate, complicații severe și afectează profund calitatea vieții celor diagnosticați. Facem un apel urgent către autorități și distribuitori să ia măsuri imediate pentru asigurarea continuității tratamentului, iar presei să sprijine această cauză, informând opinia publică despre impactul dramatic al acestei situații asupra pacienților și familiilor lor.', a subliniat Ileana Ștefan, director executiv ASPERO, într-un comunicat de presă trimis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 


***Explicaţie foto din deschidere: Flashmob-ul 'Purple Salsa', organizat în incinta centrului comercial ParkLake, manifestare în cadrul Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Epilepsiei, eveniment organizat de Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, Bucuresti, 26 martie 2017.

Afisari: 436

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-03-2025 08:30

FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)

La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau

Documentare 29-03-2025 08:00

DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.

Documentare 29-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974). 

Documentare 29-03-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.

Documentare 29-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie

Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și

Documentare 28-03-2025 18:37

Săptămâna europeană 24-28 martie 2025

Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,

Documentare 28-03-2025 12:30

Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025

Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo

Documentare 28-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă

Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de

Documentare 28-03-2025 10:45

DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)

Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr

Documentare 28-03-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)

În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ

Documentare 28-03-2025 10:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un seism extrem de puternic s-a produs la 28 martie 2025 în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anunțat că magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul a avut epicentrul

Documentare 28-03-2025 10:00

DOCUMENTAR: Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt împlinește 65 de ani (28 martie)

Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume, ale cărui piese, aclamate de public și critici deopotrivă, au câștigat numeroase premii Molieres și Grand Prix du Théâtre al Academiei Franceze. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi străine multe dintre ele având succes și ca pro

Documentare 28-03-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Spectacolul 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Mic, pe 28 și 29 martie, de la ora 19.00. 'D'ale Carnavalului' a fost scrisă de Ion Luca Caragiale pentru concursul organizat de Teatrul Național din București,

Documentare 28-03-2025 09:30

CSAT, convocat pentru 28 martie (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc pe 28 martie 2025, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina î

Documentare 28-03-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 martie: pe agendă, politica de coeziune

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 28 martie 2025, la Bruxelles, principalul subiect de discuție fiind politica de coeziune. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea de concluzii privind această politică, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Consiliul va discut