logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Sărbătoarea Fallas din Valencia

Image

Fallas reprezintă o tradiție a comunităților din regiunea Valencia și a diasporei sale, care sărbătorește venirea primăverii. Evenimentele din cadrul sărbătorii se desfășoară anual între 14 și 19 martie.

Principala caracteristică a festivităților Fallas este ''falla'' gigantică, un monument format din figurine (''ninot''), create de artiști și meșteri locali, cu trimitere la problemele sociale actuale - notează https://ich.unesco.org/. Ridicată în piața orașului, ''falla'' este aprinsă la sfârșitul festivalului, pe 19 martie, simbolizând venirea primăverii, purificarea și o întinerire a activității sociale comunitare.

În fiecare an, o regină Fallas (Fallera Mayor de Valencia) este aleasă pentru a promova festivitatea pe tot parcursul anului, încurajând localnicii și vizitatorii să participe.



''Deschideți-vă inimile! Ridicați bannerele și strigați cu mine: Trăiască Valencia! Trăiască Fallas!'' Aceasta este chemarea reginei pentru participarea la una dintre cele mai mari petreceri ale Occidentului, ''unul dintre cele mai flamboaiante festivaluri care există în prezent'', dezvăluie povestitorul în materialul documentar prezentat pe site-ul UNESCO.



Cronicile medievale spun povestea unor copii care aruncau lemne în foc atunci când ziua devenea mai luminoasă. Alții vorbesc de dragoni, care din vârful focurilor își dăruiau și ei flăcările pentru protecție și fertilitatea culturilor. În urmă cu aproape 200 de ani, locuitorii aruncau lucrurile pe care nu le mai foloseau și le ardeau. Totuși, bazele sărbătorii pe care o întâlnim și astăzi în Valencia s-au pus în urmă cu aproximativ 150 de ani, când câteva străzi ale orașului au fost invadate de monumente ciudate fabricate din lemn, pânză și ceară - un festival care a ajuns să numere peste 700 de ''fallas'' în multe localități din regiunea valenciană și chiar mai departe. Mai mult, la fel ca grecii antici, valencienii au dus sărbătoarea Fallas oriunde au mers.



Festivalul este descris în documentarul amintit ca un sistem planetar cu un nucleu solar - ''Falla''. ''Falla'' este un monument artistic și efemer la care lucrează, timp de un an, mulți oameni. Forma finală a acestuia este instalată pe 15 martie. Monumentul are o structură interioară din lemn, acoperită de carton, pânză și materiale noi. Putem deduce treptat trăsăturile satirice ale monumentului prin poveștile pe care le spun ''ninoții''. ''Ninot'' reprezintă sâmburele monumentului ''Fallas'', cu propria identitate și poveste. La picioarele ''ninoților'' pot fi citite câteva rânduri satirice care abordează subiecte arzătoare. ''Fallas'' sunt integrate în rețeaua urbană și transformă orașul într-un organism viu. În fiecare an, societatea votează democratic pentru grațierea celui mai bun ''ninot''. Această figurină va fi salvată de foc și va deveni parte a Muzeului ninoților, un loc al respectului pentru trecut și tradiție, evidențiază sursa citată.



Cunoștințele și abilitățile asociate practicii se transmit în cadrul familiilor, în special celor implicați în construirea ''ninoților'' care aparțin diferitelor bresle dintre comunitățile participante. Cetățenii se reunesc în ''Casal'', unde lucrează tot anul pentru acest scop. Aici se creează Comisiile Fallas - asociațiile locale responsabile de coordonarea activităților culturale, sociale și de susținere. Unul dintre cele mai importante grupuri este reprezentat de artiștii Fallas, dintre care arhitecții cumulează jumătate, iar cealaltă jumătate este formată din pictori, sculptori, ingineri, designeri. În 2011, procesul de creare a ''Fallas'' a fost inclus în programa de pregătire vocațională, amintește documentarul realizat de Junta Central Fallera pentru UNESCO.



Sărbătoarea Fallas oferă o oportunitate pentru creativitatea colectivă și protejarea artelor și meșteșugurilor tradiționale. Este, de asemenea, o sursă de mândrie comunitară, contribuie la identitatea culturală și sporește coeziunea socială. În trecut, sărbătoarea a reprezentat, de asemenea, o modalitate de păstrare a limbii valenciene atunci când era interzisă.



Festivalul are și o coloană sonoră originală. Muzica tradițională valenciană, cântată la instrumente autentice, acompaniază multe dintre momentele sărbătorii. Fanfarele defilează pe străzi, au loc mese în aer liber și focuri de artificii. Un element de bază și intransferabil este jocul pulberii. Timp de câteva zile, Valencia devine un nor de praf, al cărui miros duce vizitatorii în altă lume.



Pe 19 martie, toate monumentele Fallas sunt arse. În această noapte, multe orașe din Valencia devin scena unor focuri imense. Focul purificator face ca totul să o ia de la început. ''Ca pasărea Phoenix renăscută din cenușă, stările sufletești și energia se vor ridica din nou pentru a construi noile Fallas pentru următorul an'' - conchide naratorul documentarului.

În programul festivalului din 2025, pe 19 martie, la ora locală 12.00, are loc o liturghie solemnă în cinstea lui Sant Josep, la Catedrala din Valencia, oficiată de arhiepiscopul Valenciei, Enrique Benavent, organizată de Junta Central Fallera și Gremio de Carpinteros, la care participă ''Falleras Mayores de Valencia'' și gărzile lor de onoare, potrivit https://www.visitvalencia.com/. De asemenea, începând cu ora 19.00, este programată Parada focului (Fuego Parade), pornind de la Calle de la Paz până la Plaza de la Porta la Mar. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: ich.unesco.org

Afisari: 446

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)