Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei (20-21 martie 2025)

Președinții și vicepreședinți de Parlament din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și din multe țări partenere, observatoare și vecine, precum și liderii mai multor adunări interparlamentare se reunesc la Strasbourg pe 20 și 21 martie 2025 pentru un important summit european, anunță https://pace.coe.int/en/pages/2025confpres.
Conferința Europeană a Președinților de Parlament are loc la fiecare doi ani, sub auspiciile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Conferința se desfășoară, de regulă alternativ, la Strasbourg și în capitala unui stat membru al Consiliului Europei. În 2025, se împlinesc 50 de ani de la prima conferință, organizată în 1975.
Anul acesta, la Palais de l'Europe din Strasbourg, sunt așteptați peste 60 de președinți sau vicepreședinți de Parlament și aproximativ 400 de delegați.
În deschiderea evenimentului, pe 20 martie, vor susține discursuri președintele APCE, Theodoros Rousopoulos, și Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset. Temele principale ale conferinței sunt: Apărarea democrației; Garantarea libertății de exprimare în vremuri de polarizare și incertitudine; Violența împotriva politicienilor.
O serie de evenimente paralele includ un mic dejun de lucru al doamnelor președinte de parlament, găzduit de secretarul general al APCE, Despina Chatzivassiliou, dedicat temei 'Femeile, pacea și securitatea', precum și un eveniment despre tinerii care protejează planeta.
Documentul de prezentare a temei - cheie - ''Safeguarding democracy'' - amintește că ''Democrația, drepturile omului și statul de drept sunt cele trei valori de bază care stau la baza Consiliului Europei și a statelor sale membre''. Cu toate acestea, odată cu evoluția dinamicii geopolitice, politice, sociale și tehnologice, integritatea sistemelor democratice este din ce în ce mai amenințată. Ascensiunea mișcărilor populiste, răspândirea dezinformarii, interferențele externe și erodarea încrederii în instituțiile politice prezintă provocări tot mai mari pentru democrație, evidențiază documentul.
Apărarea democrației și protejarea securității și stabilității democratice în Europa nu reprezintă o sarcină doar pentru o țară sau organizație, este o responsabilitate colectivă care necesită colaborarea parlamentelor naționale în cadrul Consiliului Europei, schimbul de cunoștințe și adoptarea celor mai bune practici. Pe măsură ce țările europene se confruntă cu provocări fără precedent la adresa normelor, instituțiilor și valorilor lor democratice, inclusiv din partea actorilor statali ostili, este imperativ să continuăm să dezbatem și să colaborăm pentru strategii care să asigure că democrația nu numai că rezistă presiunii, ci și prosperă. O astfel de discuție va fi deosebit de instructivă în contextul activității în curs de desfășurare a Consiliului Europei care se bazează pe principiile pentru democrație ale Declarației de la Reykjavik, din 2023, notează documentul publicat pe https://rm.coe.int.
La dezbaterea despre ''Apărarea democrației'' participă: Yael Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale a Franței; Barbel Bas, președintele Bundestag, Germania; și Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei, conform programului publicat pe pagina Conferinței.
Pe 21 martie, secretarii generali ai parlamentelor participante se vor întâlni separat pentru a discuta despre oportunitățile și provocările AI pentru parlamente și activitatea ECDR (Centrul European de Cercetare și Documentare Parlamentară).
Inteligența artificială oferă oportunități substanțiale pentru îmbunătățirea proceselor parlamentare prin îmbunătățirea eficienței, promovarea colaborării și asistarea în sarcini, precum transcrierea dezbaterilor, traducerea, analiza documentelor și comunicarea cu cetățenii. Cu toate acestea, AI prezintă și provocări privind fiabilitatea, securitatea și confidențialitatea, necesitând o abordare atentă a utilizării și implementării acesteia. Dezbaterea la care participă secretarii generali ai parlamentelor își propune să exploreze aplicațiile practice ale AI în contexte parlamentare, notează documentul de prezentare a evenimentului.
Cronologia Conferințelor președinților de Parlamente din Consiliul Europei, organizate după anul 2000, cuprinde reuniunile de la: Dublin (28-29 septembrie 2023), Atena (21-22 octombrie 2021), Strasbourg (24-25 octombrie 2019), Strasbourg (15-16 septembrie 2016), Oslo (11-12 septembrie 2014), Strasbourg (20-21 septembrie 2012), Limassol (10-12 iunie 2010), Strasbourg (22-23 mai 2008), Tallinn (30-31 mai 2006), Strasbourg (17-19 mai 2004), Zagreb (9-12 mai 2002), conform https://pace.coe.int/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: pace.coe.int
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)