8 martie - Ziua internațională a femeii (ONU)

Pe 8 martie 2025, Ziua internațională a femeii este sărbătorită având tema 'Pentru toate Femeile și Fetele: Drepturi. Egalitatea. Împuternicire'. (sursa: https://www.un.org)
Tema din acest an face apel la acțiuni care pot debloca drepturi egale, putere și oportunități pentru toți și un viitor feminist în care nimeni nu este lăsat în urmă. Esențial pentru această viziune este împuternicirea următoarei generații - tineri, în special femei tinere și fete adolescente - drept catalizatori pentru o schimbare de durată, potrivit sursei citate.
În plus, anul 2025 marchează cea de-a 30-a aniversare a Declarației și Platformei de Acțiune de la Beijing. Acest document este cel mai progresist și aprobat pe scară largă pentru drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume, care a transformat agenda drepturilor femeilor în ceea ce privește protecția juridică, accesul la servicii, implicarea tinerilor și schimbarea normelor sociale, stereotipurilor și ideilor blocate în trecut, arată www.un.org.
În 2024, Ziua internațională a femeii a avut tema 'Investește în femei: accelerează progresul'.
Atingerea egalității de gen și a bunăstării femeilor în toate aspectele vieții este mai importantă ca niciodată dacă dorim să creăm economii prospere și o planetă sănătoasă. Cu toate acestea, există o provocare cheie: deficitul alarmant de 360 de miliarde de dolari anual în măsurile de egalitate de gen până în 2030, arăta www.un.org.
În 2023, Organizația Națiunilor Unite (ONU), sub tema 'DigitALL: Inovație și tehnologie pentru egalitatea de gen', a celebrat femeile care susțin avansarea tehnologiei transformatoare și a educației digitale.
Tema Zilei internaționale a femeii din 2022, 'Gender equality today for a sustainable tomorrow', a reprezentat un apel la acțiuni pentru schimbări climatice pentru femei, de către femei.
În 2021, la Forumul Generația Egalității a fost lansată Coaliția pentru acțiunea feministă pentru justiția climatică, care reunește guverne, companii din sectorul privat, sistemul ONU și societatea civilă pentru asumarea unor angajamente concrete față de justiția climatică. De Ziua internațională a femeii, Coaliția ajută la impulsionarea acțiunilor și investițiilor globale, cu accent pe finanțarea soluțiilor climatice echitabile de gen, creșterea leadershipului femeilor în economia verde, creșterea rezistenței femeilor și fetelor la impactul și dezastrele climatice și creșterea utilizării de date privind egalitatea de gen și climă.
Tema zilei din 2021, 'Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world', avea în vedere eforturile femeilor și fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur și privind recuperarea în contextul pandemiei COVID-19.
'Achieving an equal future in a COVID-19 world' a fost aliniată cu tema prioritară a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeilor (Commission on the Status of Women) - 'Women in public life, equal participation in decision making' - și cu campania 'Generation Equality', care cerea dreptul femeilor la luarea deciziilor în toate domeniile vieții, plata egală, împărțirea egală a sarcinilor neplătite și a muncii casnice, sfârșitul tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și serviciile de îngrijire a sănătății care să răspundă nevoilor lor.
* Ziua internațională a femeii este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diviziunile, fie că sunt naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
Încă din primii ani, Ziua internațională a femeii a asumat o nouă dimensiune globală pentru femeile din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare deopotrivă. Mișcarea internațională a femeilor în creștere, care a fost consolidată de patru conferințe globale pentru femei ale Națiunilor Unite, a contribuit la transformarea celebrării într-un centru pentru a construi suport pentru drepturile femeilor și participarea în arenele politice și economice.
Recunoscută oficial de Națiunile Unite în 1977, Ziua internațională a femeii a apărut pentru prima dată din activitățile mișcărilor muncitorești la începutul secolului XX în America de Nord și în toată Europa. (sursa: https://www.un.org) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)
La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025
Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,
Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025
Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'. Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubi
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit
11 aprilie - Ziua educației financiare
Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba
11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson
Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.
CITATUL ZILEI
'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie
Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ