logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

1 martie - Ziua mondială a protecției civile

Image

Ziua mondială a protecției civile este marcată în fiecare an la 1 martie și a fost instituită în anul 1990, printr-o decizie a Adunării generale a Organizației Internaționale a Protecției Civile. În anul 1972, la 1 martie, a intrat în vigoare Constituția Organizației Internaționale a Protecției Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO).

Tema din 2025 a Zilei mondiale a protecției civile este ''Protecția civilă, garanție a siguranței populației''. Aceasta subliniază rolul crucial pe care îl joacă munca noastră în protejarea vieților și a bunăstării în fața amenințărilor și provocărilor globale tot mai mari, se subliniază în mesajul secretarului general al ICDO, Roman Lapin, postat pe site-ul https://icdo.org/.

În ultimii ani, omenirea s-a confruntat cu o serie de amenințări globale, inclusiv dezastre naturale, accidente tehnologice, epidemii și riscuri de securitate, toate acestea necesitând pregătire constantă și cooperare eficientă la toate nivelurile. Protecția civilă a devenit piatra de temelie a capacității noastre de a aborda aceste provocări, protejând vieți și asigurând securitatea comunităților, spune Roman Lapin în mesajul său.

Foto: (c)  Francisco Canedo/EPA


Astăzi, protecția civilă nu este doar un sistem de alertare și răspuns la situații de urgență. Este o abordare cuprinzătoare care include construirea de comunități reziliente și sigure, pregătirea populațiilor pentru potențiale amenințări și dezvoltarea infrastructurii pentru un răspuns rapid și operațiuni eficiente de salvare, dar toate aceste eforturi sunt posibile numai prin munca colectivă și cooperarea internațională.

Garantarea siguranței populațiilor nu înseamnă doar asigurarea protecției în timpul unui dezastru, ci și a lucra în mod activ la prevenirea și reducerea riscurilor. Aceasta implică stabilirea unor sisteme de avertizare timpurie care să minimizeze impactul dezastrelor naturale și al altor amenințări. Înseamnă, de asemenea, educarea și informarea cetățenilor pentru ca toată lumea să știe cum să reacționeze în caz de urgență și cum să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi.

Organizația Internațională a Protecției Civile continuă să joace un rol-cheie în coordonarea eforturilor țărilor pentru a proteja populațiile de amenințări, împărtășirea cunoștințelor și bunelor practici și stabilirea standardelor internaționale care contribuie la transformarea lumii într-un loc mai sigur, se arată, de asemenea, în mesajul secretarului general al ICDO, Roman Lapin.

Marcarea Zilei mondiale a protecției civile are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a importanței vitale a protecției civile și sensibilizarea cu privire la pregătirea și măsurile de prevenire și de auto-protecție în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor și realizărilor tuturor serviciilor naționale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.

Organizația Internațională a Protecției Civile (ICDO) este o organizație interguvernamentală al cărei obiectiv este să contribuie la dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecția și asistența populației, precum și protejarea bunurilor și a mediului în caz de dezastre naturale sau provocate de om, conform site-ului http://icdo.org. Organizația are, de asemenea, ca misiune încurajarea cooperării și solidarității reciproce între structurile naționale de protecție civilă ale statelor membre. ICDO are un lung istoric de realizări în elaborarea capacității manageriale și fizice a țărilor membre și nemembre pentru a face față riscurilor de dezastre. Sediul organizației se află la Geneva.

Originile organizației datează din 1931, anul în care generalul George Saint-Paul, medic chirurg, a înființat, la Paris, asociația 'Lieux de Geneva' ('Zonele Geneva'). Generalul George Saint-Paul rămăsese profund marcat de atrocitățile și cruzimea de pe urma cărora populația a suferit în Primul Război Mondial. Ca atare, el a avut ideea creării de zone de siguranță sau zone neutre, unde populația civilă, și în mod special femeile, copiii, bătrânii și infirmii, să poată găsi un refugiu pe timp de război. În 1937, la cererea generalului Saint-Paul, Asociația internațională a zonelor Geneva ('Lieux de Geneve International Association') a fost transferată la Geneva și a devenit 'Asociația internațională pentru protecția populației civile și a clădirilor istorice în vreme de război'.

La Conferința Internațională din 1954, de la Berlin, privind problema protecției populației civile în timp de război, s-a pus în dezbare necesitatea creării și recunoașterii zonelor neutre și a orașelor deschise. Această întâlnire a rămas cunoscută, ulterior, sub numele de 'Prima Conferință Mondială de Apărare Civilă'. Începând cu anii '60, organizația și-a lărgit preocupările, incluzând, pe lângă protecția populației pe timp de război, și protecția pe timp de pace, în cazul producerii dezastrelor naturale și tehnologice.

În prezent, Organizația Internațională a Protecției Civile are 61 de state membre, 16 state cu statut de observator și 23 de membri afiliați. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizației și este alcătuită din delegați reprezentând statele membre, potrivit site-ului http://icdo.org. Secretarul general al ICDO este numit de Adunarea Generală. Această funcție este deținută, începând din 31 ianuarie 2025, de Roman Lapin, prin decizia celei de-a 26-a Adunări Generale.

În România, actul de naștere al Protecției Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că 'Apărarea Pasivă este pregătită și pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă'. Astfel, în România, Ziua protecției civile se sărbătorește la data de 28 februarie. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu

Afisari: 307

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 31-03-2025 09:08

CITATUL ZILEI

'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971) 

Documentare 31-03-2025 07:00

Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d

Documentare 31-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu

Documentare 31-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie

Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 30-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton

Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P

Documentare 30-03-2025 08:00

30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)

La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr

Documentare 30-03-2025 04:00

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.