logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

1 martie - Ziua mondială a protecției civile

Image

Ziua mondială a protecției civile este marcată în fiecare an la 1 martie și a fost instituită în anul 1990, printr-o decizie a Adunării generale a Organizației Internaționale a Protecției Civile. În anul 1972, la 1 martie, a intrat în vigoare Constituția Organizației Internaționale a Protecției Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO).

Tema din 2025 a Zilei mondiale a protecției civile este ''Protecția civilă, garanție a siguranței populației''. Aceasta subliniază rolul crucial pe care îl joacă munca noastră în protejarea vieților și a bunăstării în fața amenințărilor și provocărilor globale tot mai mari, se subliniază în mesajul secretarului general al ICDO, Roman Lapin, postat pe site-ul https://icdo.org/.

În ultimii ani, omenirea s-a confruntat cu o serie de amenințări globale, inclusiv dezastre naturale, accidente tehnologice, epidemii și riscuri de securitate, toate acestea necesitând pregătire constantă și cooperare eficientă la toate nivelurile. Protecția civilă a devenit piatra de temelie a capacității noastre de a aborda aceste provocări, protejând vieți și asigurând securitatea comunităților, spune Roman Lapin în mesajul său.

Foto: (c)  Francisco Canedo/EPA


Astăzi, protecția civilă nu este doar un sistem de alertare și răspuns la situații de urgență. Este o abordare cuprinzătoare care include construirea de comunități reziliente și sigure, pregătirea populațiilor pentru potențiale amenințări și dezvoltarea infrastructurii pentru un răspuns rapid și operațiuni eficiente de salvare, dar toate aceste eforturi sunt posibile numai prin munca colectivă și cooperarea internațională.

Garantarea siguranței populațiilor nu înseamnă doar asigurarea protecției în timpul unui dezastru, ci și a lucra în mod activ la prevenirea și reducerea riscurilor. Aceasta implică stabilirea unor sisteme de avertizare timpurie care să minimizeze impactul dezastrelor naturale și al altor amenințări. Înseamnă, de asemenea, educarea și informarea cetățenilor pentru ca toată lumea să știe cum să reacționeze în caz de urgență și cum să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi.

Organizația Internațională a Protecției Civile continuă să joace un rol-cheie în coordonarea eforturilor țărilor pentru a proteja populațiile de amenințări, împărtășirea cunoștințelor și bunelor practici și stabilirea standardelor internaționale care contribuie la transformarea lumii într-un loc mai sigur, se arată, de asemenea, în mesajul secretarului general al ICDO, Roman Lapin.

Marcarea Zilei mondiale a protecției civile are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a importanței vitale a protecției civile și sensibilizarea cu privire la pregătirea și măsurile de prevenire și de auto-protecție în caz de accidente sau dezastre. Totodată, cu acest prilej se aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor și realizărilor tuturor serviciilor naționale responsabile cu lupta împotriva dezastrelor.

Organizația Internațională a Protecției Civile (ICDO) este o organizație interguvernamentală al cărei obiectiv este să contribuie la dezvoltarea de către state a structurilor care asigură protecția și asistența populației, precum și protejarea bunurilor și a mediului în caz de dezastre naturale sau provocate de om, conform site-ului http://icdo.org. Organizația are, de asemenea, ca misiune încurajarea cooperării și solidarității reciproce între structurile naționale de protecție civilă ale statelor membre. ICDO are un lung istoric de realizări în elaborarea capacității manageriale și fizice a țărilor membre și nemembre pentru a face față riscurilor de dezastre. Sediul organizației se află la Geneva.

Originile organizației datează din 1931, anul în care generalul George Saint-Paul, medic chirurg, a înființat, la Paris, asociația 'Lieux de Geneva' ('Zonele Geneva'). Generalul George Saint-Paul rămăsese profund marcat de atrocitățile și cruzimea de pe urma cărora populația a suferit în Primul Război Mondial. Ca atare, el a avut ideea creării de zone de siguranță sau zone neutre, unde populația civilă, și în mod special femeile, copiii, bătrânii și infirmii, să poată găsi un refugiu pe timp de război. În 1937, la cererea generalului Saint-Paul, Asociația internațională a zonelor Geneva ('Lieux de Geneve International Association') a fost transferată la Geneva și a devenit 'Asociația internațională pentru protecția populației civile și a clădirilor istorice în vreme de război'.

La Conferința Internațională din 1954, de la Berlin, privind problema protecției populației civile în timp de război, s-a pus în dezbare necesitatea creării și recunoașterii zonelor neutre și a orașelor deschise. Această întâlnire a rămas cunoscută, ulterior, sub numele de 'Prima Conferință Mondială de Apărare Civilă'. Începând cu anii '60, organizația și-a lărgit preocupările, incluzând, pe lângă protecția populației pe timp de război, și protecția pe timp de pace, în cazul producerii dezastrelor naturale și tehnologice.

În prezent, Organizația Internațională a Protecției Civile are 61 de state membre, 16 state cu statut de observator și 23 de membri afiliați. Adunarea generală este autoritatea supremă a organizației și este alcătuită din delegați reprezentând statele membre, potrivit site-ului http://icdo.org. Secretarul general al ICDO este numit de Adunarea Generală. Această funcție este deținută, începând din 31 ianuarie 2025, de Roman Lapin, prin decizia celei de-a 26-a Adunări Generale.

În România, actul de naștere al Protecției Civile este considerat Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene. Prin acesta s-a stabilit că 'Apărarea Pasivă este pregătită și pusă în aplicare pe întregul teritoriu de Ministerul de Interne, prin Comisia Superioară de Apărare Pasivă'. Astfel, în România, Ziua protecției civile se sărbătorește la data de 28 februarie. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu

Afisari: 329

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201