logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Actriţa şi scriitoarea Victoria Principal

Image

Vickie Ree Principal, cunoscută sub numele Victoria Principal, celebră pentru rolul Pamela Barnes Ewing din serialul "Dallas", s-a născut la 3 ianuarie 1950 în Fukuoka, Japonia, arată imdb.com.

Deşi ambii săi părinţi au fost americani, şi-a petrecut primele trei luni de viaţă în Japonia, fapt datorat poziţiei pe care tatăl său, Victor Rocco Principal, o ocupa în Aviaţia Statelor Unite şi care îl determina să călătorească des, potrivit paginii oficiale de Facebook a actriţei.

 



Victoria a apărut pentru prima dată pe micile ecrane când avea 5 ani, în câteva clipuri promoţionale. După absolvirea liceului South Dade Senior, în 1968, s-a înscris la Colegiul Miami-Dade pentru a studia medicina. Un accident de automobil avea să o trimită pe patul de spital pentru mai multe luni. În urma acestui eveniment traumatic, a decis să-şi schimbe radical viaţa, a renunţat la studiile medicale şi s-a îndreptat spre actorie.

 



După o perioadă de studiu cu Jean Scott, profesor la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra, în 1970, a primit primul său rol în pelicula "The Life and Times of Judge Roy Bean" (1972), în regia lui John Huston. Prestaţia sa i-a adus prima nominalizare la Globurile de Aur, categoria Cel mai promiţător debut, conform goldenglobes.com.

În 1973 a jucat în "The Naked Ape" şi, în acelaşi an, a pozat pentru Playboy. Perioada imediat următoare nu a fost una strălucită, singura prezenţă notabilă fiind cea în filmul "Earthquake". A cochetat cu impresariatul, după care s-a simţit atrasă de studiul Dreptului.

 

 

 "Earthquake"


Viaţa ei avea să se schimbe profund, pentru a doua oară, atunci când a citit, întâmplător, scenariul serialului "Dallas", convinsă fiind că rolul Pamelei i se potriveşte ca o mănuşă. Avea să joace în faimosul serial transmis de CBS şi produs de Lorimar din 1978 până în 1987. Încă de la început, serialul a avut parte de un succes internaţional notabil, unele episoade stabilind recorduri mondiale de audienţă.




În 1983, Victoria Principal a fost nominalizată pentru a doua oară la Globurile de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un serial. Pamela Barnes Ewing a fost, alături de soţul ei Bobby Ewing, interpretat de Patrick Duffy, una din principalele atracţii ale serialului şi, în cel de-al nouălea sezon, cel mai important personaj.

 




Serialul de televiziune "Dallas", unul dintre cele mai populare soap-operas ale anilor '80, a fost transmis timp de 13 ani la rând, în perioada 2 aprilie 1978 - 3 mai 1991. Familia Ewing, proprietara fermei Southfork în Texas şi nu în ultimul rând a Companiei petroliere Ewing Oil, a făcut înconjurul lumii, "Dallas" devenind cel mai cunoscut şi îndrăgit serial de televiziune. Filmul, produs de Leonard Katzman, a fost urmărit de peste 100 de milioane de spectatori din peste 50 de ţări. La cererea publicului, după difuzarea ultimului episod, au fost produse două lungmetraje despre Familia Ewing ("J.R. Returns" - 1986 şi "War of the Ewings" - 1998).

 


În 2004, Victoria Principal a jucat în mini-seria "Dallas Reunion: The Return to Southfork", alături de alţi actori din distribuţia serialului original.

 


După 1987, actriţa a înfiinţat propria companie de producţii destinate micului ecran, având apariţii în câteva dintre ele, precum: "Naked Lie" (1989), "Blind Witness" (1989) sau "Sparks: The Price of Passion" (1990).

 

 

Sursa foto:  Principal Secret/Facebook 


De-a lungul timpului, a fost invitată în seriale şi sit-com-uri, cum ar fi "Home Improvement" şi "The Practice".

În anul 2000, a făcut parte din distribuţia serialului "Titans", produs de Aaron Spelling. Audienţele extrem de scăzute au făcut ca doar 11 dintre cele 13 episoade filmate să fie difuzate de NBC.

Victoria Principal are la activ şi o piesă single, "All I Have to Do Is Dream", înregistrată în 1981, în duet cu compozitorul englez Andy Gibb.

 


La mijlocul anilor 1980, a devenit interesată de terapiile naturiste şi a pus bazele companiei Principal Secret, producătoare de produse destinate îngrijirii tenului. Iniţiativa sa a avut un succes remarcabil iar, în prezent, "Principal Secret" cuprinde o întreagă gamă de cosmetice şi chiar bijuterii.

 

 

Sursa foto:  Principal Secret/Facebook 


În aprilie 2019, Victoria Principal a decis să se dedice exclusiv fundaţiei sale caritabile intitulate The Victoria Principal Foundation for Thoughtful Existence, cu accent pe protecţia mediului.

Este şi o scriitoare de succes, cele patru cărţi ale sale, care abordează subiecte precum fitness, înfrumuseţare, nutriţie şi sănătate, devenind best-seller. În 1983 a publicat "The Body Principal", în anul următor - "The Beauty Principal" iar în 1987 "The Diet Principal". În 2001, a lansat cea de-a patra carte, "Living Principal", care s-a aflat timp de 12 săptămâni în topul New York Times Best Seller.

 



Victoria Principal a fost căsătorită de două ori şi nu are copii.

Printre premiile şi distincţiile primite, se numără "Afacerista anului", din partea Asociaţiei Naţionale a Afaceristelor (1995) şi Premiul "Bravo Otto" pentru excelenţă în televiziune şi film (1981, 1982). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor:  Victoria Principal/Facebook

Afisari: 720

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar