ECHIPE DE LEGENDĂ: Leicester City 2015-2016. Minunea ''Vulpilor'' în Premier League

Câştigarea titlului de campioană în Premier League în sezonul 2015/2016 de către echipa Leicester City rămâne o reuşită reprezentativă pentru istoria fotbalului britanic, fiind una dintre cele mai neaşteptate poveşti de succes din sport, conform https://www.premierleague.com.
În sezonul premergător câştigării titlului, echipa ''Vulpilor'' s-a zbătut pentru strângerea punctelor în vederea evitării retrogradării, reuşind sub comanda antrenorului Nigel Pearson şapte victorii în ultimele nouă meciuri ceea ce a însemnat ocuparea locului 14 la finalul campionatului.
Înfiinţat în 1884, sub denumirea Leicester Fosse FC, cu trimitere la strada principală Fosse Way, o veche rută romană care conecta sud-vestul Angliei de nord-estul ţării, clubul a adoptat în sezonul 1948/1949 designul simplu ilustrând vulpea, cu trimitere directă la specificul local din Leicestershire privind vânarea acestor animale, potrivit www.leicestercity.news şi www.ncesc.com. Tradiţia locală privind vânarea vulpilor este datorată lui Hugo Maynell, care avea rezidenţa în Quorn, dar care în secolul al XVIII-lea şi-a stabilit în Leicestershire câinii specializaţi de vânătoare, primind şi renumele ''părintele vânării vulpilor'', indică https://www.ncesc.com.
Absolut nimeni din cei care urmăreau cu atenţie fenomenul primei ligi de fotbal din Anglia nu a putut pronostica faptul că o echipă care s-a luptat tot sezonul să evite retrogradarea în liga secundă, în Championship, avea să câştige campionatul sub bagheta noului antrenor instalat în iulie 2015, italianul Claudio Ranieri, indică https://www.premierleague.com şi www.bbc.co.uk. Fostul mare jucător al echipei Leicester City şi al FC Barcelona Gary Lineker nu a dat nicio şansă echipei ''Vulpilor'' la momentul numirii lui Claudio Ranieri ca antrenor, ci chiar a catalogat-o drept ''o forţă epuizată'', potrivit www.sportskeeda.com.
Câştigarea titlului de campioană a rezultat şi în urma unui cumul de variabile care vizau forţa şi forma de joc a celorlalte competitoare din Premier League. Manchester United nu se regăsea sub comanda olandezului Van Gall, Arsenal cu merituosul antrenor francez Arsene Wenger erau clar pretendenţi la titlu, Chelsea îşi propunea an de an trofeul primei ligi avându-l pe ambiţiosul Jose Mourinho, Manchester City cu argentinianul Manuel Pellegrini la timonă se apropiau cu paşi repezi de era spaniolului Pep Guardiola, iar Tottenham Hotspur cu Mauricio Pochettino ţinteau asumat lupta pentru titlu, explică portalul www.sportskeeda.com.
Una dintre primele mutări tactice pe care managerul italian le-a implementat de la numirea sa pe banca tehnică a echipei a fost schimbarea sistemului de joc, renunţând la aşezarea cu trei fundaşi în linie care adusese puncte şi îşi dovedise eficienţa în sezonul anterior şi adoptând compactul sistem 4-4-2, menit să valorifice într-un mod devastator de eficient arma contraatacului, explică https://www.premierleague.com.
Planurile sale de joc vizau cele două linii disciplinate de câte patru jucători, un atacant energic care să facă legătura între mijlocaşi şi atacantul central împins, astfel că Leicester, care folosise unsprezece formaţii diferite în anul precedent, a jucat un clasic sistem 4-4-2, care se transforma într-un elastic 4-4-1-1 când nu se aflau în posesie, în 35 din cele 38 de meciuri din sezonul respectiv.
În acel formidabil sezon 2015/2016 în care ''Vulpile'' au pierdut doar trei meciuri, managerul italian Claudio Ranieri a consemnat doar 33 de schimbări în formula de start în tot sezonul competiţional. De la instituirea formatului Premier League în prima ligă engleză de fotbal, Leicester City a fost cea de-a doua echipă campioană care a operat cele mai puţine schimbări pe durata sezonului competiţional în primul unsprezece, 33, iar Manchester United, campioana din sezonul 1992/1993, a operat doar 26 de schimbări în primul unsprezece în întreg sezonul.
Echipa standard aleasă în principal de Caludio Ranieri pentru a începe meciurile în acel sezon a fost următoarea: Schmeichel, Simpson, Huth, Morgan, Fuchs, Mahrez, Drinkwater, Kante, Albrighton, Okazaki, Vardy.
Acesta a fost sezonul de debut cu o exprimare extraordinară în teren a jucătorului nou semnat de către Leicester City, francezul N'Golo Kante, care a venit de la echipa franceză Caen pentru suma de 5,6 milioane de lire sterline. A fost o revelaţie a sezonului în Premier League reuşind 176 de alunecări şi 156 de intercepţii, cele mai multe din prima ligă de fotbal engleză.
Apărarea ''Vulpilor'' a fost un zid greu de învins, cu un înalt grad de eficienţă. Arma contraatacului a funcţionat optim pentru echipa lui Ranieri, doi jucători s-au distins în mod deosebit, Riyad Mahrez prin inteligenţa jocului a reuşit 17 goluri şi 11 pase decisive, iar Jamie Vardy a marcat 24 de goluri şi a avut şase pase decisive. Contribuţia fulminantă a acestor doi jucători a fost exponenţială pentru câştigarea titlului de către Leicester City.
Jucătorii aduşi la început de sezon au contat mult în angrenajul jocului echipei. Pe lângă francezul Kante de la Caen, au mai venit niponul Shinji Okazaki de la Mainz, Vardy şi Mahrez de la Fleetwood Town. Un aport aparte a avut căpitanul Wes Morgan, care jucase mare parte a carierei la rivala Nottingham Forest.
Pe parcursul sezonului 2015/2016, cel mai slab loc în clasament înregistrat de Leicester City a fost 7, după ce a pierdut usturător acasă, pe 26 septembrie 2015, cu Arsenal Londra, scor 2-5. Din acel moment, forma în teren a echipei şi creşterea în clasament au fost cu adevărat spectaculoase, indică www.footballcritic.com. Au pierdut şi returul la Londra cu principala contracandidată, scor 1-2, dar la final de sezon cu 81 de puncte strânse s-au încoronat campionii fotbalului primei ligi a fotbalului britanic, iar Arsenal a ocupat locul secund cu 71 de puncte, Tottenham pe trei cu 70 de puncte, iar pe locurile patru şi cinci cu acelaşi număr de puncte, 66, dar golaveraj diferit, s-au aflat echipa argentinianului Pellegrini Manchester City şi concitadina Manchester United a olandezului Van Gaal.
Totodată, merită menţionat faptul că deşi majoritatea echipelor îşi concentrau strategia de joc şi pe o bună posesie pe durata meciului, Leicester City a câştigat campionatul cu una dintre cele mai mici posesii, ca medie înregistrată pe durata întregii stagiuni competiţionale, respectiv 42,43%, ceea ce indică eficienţa extraordinară a sistemului de joc implementat de Claudio Ranieri. Spre exemplu, dintre câteva câştigătoare ale titlului în Premier League în ce priveşte media posesiei înregistrate pe întreg sezonul, Chelsea în anul competiţional 2014/2015 a câştigat campionatul cu o posesie de 55,78%, iar în 2016/2017 echipa londoneză a luat titlul cu o medie de 54,75%. De asemenea, merită menţionat faptul că în sezonul competiţional precedent câştigării campionatului, când a reuşit evitarea retrogradării, Leicester City a avut cu 40 de puncte mai puţin faţă de anul cuceririi titlului de campioană, un salt extraordinar în istoria competiţională a Premier League. În istoria primei ligi engleze de fotbal, acest salt competiţional spectaculos de la un sezon la altul este contabilizat drept al doilea din totalitatea întrecerilor competiţionale.
Forţa grupului a dat o notă evidentă exprimării în teren a echipei, dovedind o eficienţă maximă pe fiecare dintre fazele jocului, apărare, creaţie la mijlocul terenului pe faza de construcţie şi la finalizare.
La nivel de exprimare publică a grupului, antrenorul italian a afişat o relaxare debordantă, inspirând, în acelaşi timp, colectivul de jucători şi preluând indirect presiunea competiţională de pe umerii lor ceea ce le-a uşurat drumul spre succes, un aport deosebit al lui Ranieri care a făcut minuni cu o echipă căreia nimeni nu îi dădea vreo şansă.
Titlul magnific câştigat de echipa ''Vulpilor'' în sezonul competiţional 2015/2016 a rămas un moment aparte în istoria fotbalului britanic şi va continua să inspire alte echipe la nivel colectiv dar şi alţi sportivi la nivel individual în orice sport, o dovadă limpede despre perseverenţa luptei în slujba spiritului de competiţie. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: si.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz