logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna europeană 23-27 septembrie 2024

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană şi-a reafirmat poziţia conform căreia România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen. Consiliul UE a adoptat mandatul de negociere cu privire la un pachet de măsuri vizând adaptarea cadrului de soluţionare alternativă a litigiilor la provocările lumii digitale. Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind ajutorul financiar din fondul de solidaritate pentru remedierea efectelor inundaţiilor din 2023. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât faptul că judecătorii naţionali trebuie să poată să nu urmeze o decizie a curţii lor constituţionale, dacă această decizie contravine dreptului Uniunii Europene, iar într-o asemenea situaţie, judecătorii nu pot face obiectul unor sancţiuni disciplinare. Acestea sunt câteva dintre temele care au vizat activitatea instituţiilor Uniunii Europene în intervalul 23-27 septembrie 2024.


Consiliul Uniunii Europene
La 23 septembrie 2024, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind ajutorul în cuantum de peste un miliard de euro pentru remedierea efectelor inundaţiilor din 2023, potrivit dpa. Sumele din fondul de solidaritate al Uniunii sunt destinate Italiei, Sloveniei, Greciei, Franţei şi Austriei.

La 24 septembrie 2024 a avut loc, la Bruxelles, Consiliul Afaceri Generale (CAG), prilej cu care Ungaria a condus ca mediator imparţial prima reuniune oficială a CAG de la preluarea preşedinţiei Consiliului UE, potrivit ministrului ungar al afacerilor europene, Janos Boka. Agenda reuniunii a vizat dialogul privind statul de drept în UE. Separat, miniştrii europeni au avut un schimb de opinii cu privire la tendinţa generală în ceea ce priveşte situaţia statului de drept în unele ţări candidate. Cele două discuţii au pornit de la raportul din 2024 al Comisiei Europene privind statul de drept, document care a inclus anul acesta, pentru prima dată, şi evoluţiile din Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia. ''Obiectivul nostru este ca toate ţările candidate să avanseze în acest proces sub mandatul preşedinţiei ungare'' a Consiliului UE, a spus ministrul ungar, Janos Boka. De asemenea, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a apreciat că subiectul statului de drept rămâne unul important pe agenda Uniunii Europene.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 25 septembrie 2024, mandatul de negociere cu privire la un pachet de măsuri vizând adaptarea cadrului de soluţionare alternativă a litigiilor (SAL) la provocările lumii digitale. Poziţia Consiliului se referă la revizuirea directivei privind SAL şi la regulamentul privind desfiinţarea platformei de soluţionare online a litigiilor (SOL). Propunerile legislative vizează extinderea sferei de chestiuni care pot fi soluţionate pe cale extrajudiciară, simplificarea şi accelerarea mecanismelor SAL, precum şi sporirea atractivităţii acestora atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi. Mandatul limitează domeniul de aplicare al directivei la litigiile contractuale şi la teritoriul european, propunând mai multe măsuri de reducere a sarcinii care le revine tuturor actorilor şi împuterniceşte Comisia să înlocuiască platforma SOL existentă cu un nou instrument digital. Mandatul de negociere acordă statelor membre un an suplimentar pentru a stabili toate procedurile legislative naţionale necesare. Reprezentând în mod formal poziţia Consiliului, preşedinţia ungară a Consiliului UE are astfel mandatul necesar pentru negocierile cu Parlamentul European.


Schengen
Eurodeputatul Victor Negrescu (S&D), vicepreşedinte al Parlamentului European, a menţionat, la 25 septembrie 2024, faptul că situaţia generată de controalele suplimentare introduse de Germania la frontiere generează anumite tensiuni la nivelul mecanismelor de coordonare din spaţiul Schengen. ''Nu cred că aceste tensiuni ar trebui să afecteze România şi aderarea noastră pe cale terestră la zona de liberă circulaţie'', a subliniat Negrescu. ''În primul rând, trebuie explicat faptul că aceste filtre pe care le-a introdus Germania sunt posibile mult mai uşor ca urmare a revizuirii regulamentelor Schengen şi, în contextul acesta, practic Germania aplică noile prevederi legale. Vorbim de controale temporare, care sunt realizate doar atunci când există suspiciuni rezonabile privind posibilitatea traversării frontierei într-o manieră ilegală de anumite persoane, inclusiv de imigranţi care ajung ilegal în spaţiul Uniunii Europene. Eu sper ca aceste controale să nu dureze foarte mult, pentru că este evident că acest mecanism nu poate conduce la o scădere a fluxului de migranţi. Mai degrabă este nevoie de o abordare comună, mult mai coerentă. Avem un nou Pact european pentru migraţie şi azil care trebuie să fie implementat şi în acelaşi timp trebuie să securizăm frontierele noastre externe'', a mai afirmat eurodeputatul român. Potrivit acestuia, Parlamentul European solicită, în contextul discuţiilor privind bugetul Uniunii Europene pentru 2025, o suplimentare a fondurilor pentru agenţiile care se ocupă de securizarea frontierelor externe şi îmbunătăţirea instrumentelor utilizate în acest scop.

La 25 septembrie 2024, Jean-Louis De Brouwer, director pentru afaceri europene în cadrul Institutului regal pentru relaţii internaţionale "Egmont" din Bruxelles, a subliniat că reintroducerea controlului temporar la frontierele interne din spaţiul Schengen este aproape consecinţa automată a lipsei unei înţelegeri comune despre cine este lăsat să intre şi în ce scop. ''Cred că, dincolo de motivaţia politică, există o problemă structurală. Schengen înseamnă o zonă fără frontiere interne. Dar o zonă fără frontiere interne şi cu o frontieră externă comună înseamnă că trebuie să cazi de acord asupra unor criterii comune referitoare la cine este lăsat înăuntru şi în ce scop. Trebuie să agreezi criterii comune, care sunt baza unei politici comune de imigraţie şi azil. Dacă nu cazi de acord asupra fundamentelor unei politici comune de imigraţie şi azil, atunci pui Schengen în pericol. Şi exact acest lucru îl vedem azi. OK, toată lumea arată cu degetul spre Germania, dar trebuie să ne aducem aminte că şase state membre încă implementau controlul la frontierele interne mult dincolo de limita prevăzută de regulile existente'', a explicat expertul în afaceri europene. Un alt element care ar trebui luat în calcul este, în opinia lui Jean-Louis De Brouwer, faptul că dincolo de discursul politic, statele membre Schengen nu au capacitatea de a reintroduce controlul integral la frontierele interne, întrucât acolo nu mai dispun de serviciu de pază de frontieră şi nu mai au resursele umane necesare. Potrivit acestuia, reintroducerea controlului la frontierele interne din Schengen ar fi, într-un fel sau altul, în detrimentul pieţei interne.

Comisia Europeană şi-a reafirmat, la 26 septembrie 2024, poziţia conform căreia România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen. ''Referitor la poziţia Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, aceasta rămâne clară, aşa cum preşedinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor şi returnări. Ele sunt pregătite şi ar trebui să beneficieze integral din spaţiul Schengen'', a declarat pentru AGERPRES un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. ''Consiliul va trebui să ia o decizie suplimentară pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între Bulgaria, România şi alte ţări Schengen. Comisia va continua să furnizeze tot sprijinul necesar preşedinţiei Consiliului pentru a asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024'', a adăugat purtătorul de cuvânt citat.


Parlamentul European
Grupurile politice din Parlamentul European au prezentat, la 26 septembrie 2024, candidaţii la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Candidaţii au fost prezentaţi într-o şedinţă comună a Comisiei pentru afaceri externe, a Subcomisiei pentru drepturile omului şi a Comisiei pentru dezvoltare ale Parlamentului European. Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de grupuri de cel puţin 40 de eurodeputaţi. În acest an, Conferinţa preşedinţilor, formată din preşedinta legislativului Uniunii Europene, Roberta Metsola, şi liderii grupurilor politice europarlamentare, va desemna câştigătorul la data de 24 octombrie, iar ceremonia de înmânare a Premiului Saharov va avea loc la 18 decembrie, în sesiune plenară la Strasbourg.


Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, la 26 septembrie 2024, faptul că judecătorii naţionali trebuie să poată să nu urmeze o decizie a curţii lor constituţionale, dacă această decizie contravine dreptului Uniunii Europene, iar într-o asemenea situaţie, judecătorii nu pot face obiectul unor sancţiuni disciplinare. În hotărârea pronunţată la data de 26 septembrie 2024, în cauza C-792/22 | Energotehnica, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a considerat că dreptul Uniunii se opune legii unui stat membru în temeiul căreia, potrivit curţii sale constituţionale, hotărârea judecătorească definitivă a unei instanţe de contencios administrativ privind un "accident de muncă" are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei penale, dacă această lege împiedică rudele victimei să fie ascultate. În hotărârea pronunţată, Curtea de Justiţie consideră că "dreptul Uniunii se opune legii unui stat membru în temeiul căreia, potrivit curţii sale constituţionale, hotărârea judecătorească definitivă a unei instanţe de contencios administrativ privind un "accident de muncă" are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei penale, dacă această lege împiedică rudele victimei să fie ascultate". "Este de competenţa naţională să se stabilească procedurile pentru angajarea răspunderii angajatorului în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii. Aceste proceduri nu pot însă împiedica exercitarea drepturilor conferite de dreptul Uniunii", se mai arată în decizia CJUE.


Reţeaua Europeană Împotriva Rasismului
La 25 septembrie 2024 a fost prezentat, la Bruxelles, raportul intitulat "Păcatul original al Europei'', potrivit căruia discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate, dacă moştenirile colonialismului şi sclaviei sunt ignorate, conform Reuters. Raportul, realizat de Reţeaua Europeană Împotriva Rasismului, organizaţie cu sediul la Bruxelles, a analizat utilizarea istorică de către şase foste puteri coloniale - Belgia, Franţa, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Portugalia şi Spania - a politicilor şi legislaţiei care excludeau anumite grupuri în funcţie de rasă şi impactul acesteia, care persistă până în zilele noastre. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ionela Gavril)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 05-02-2025 09:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani

Supranumit 'Regele fotbalului românesc'' și ''Maradona din Carpați'', fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi s-a născut la 5 februarie 1965, în comuna Săcele, județul Constanța, potrivit 'Enciclopediei educației fizice și sportului din România' (Ed. Măiastra, București, 2015, Vol. VI). Descoperit d

Documentare 05-02-2025 09:00

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic baltic pentru start-up, la Riga (5-7 februarie)

TechChill, cel mai mare eveniment tehnologic din țările baltice, se desfășoară în perioada 5-7 februarie 2025, la Riga, adunând laolaltă investitori locali și internaționali, fondatori și jucători importanți din ecosistemul tehnologic, potrivit https://www.techchill.co/. Evenimentul dedicat te

Documentare 05-02-2025 08:30

DOCUMENTAR: 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român (5 februarie)

Data de 5 februarie 1990 reprezintă ziua în care Muzeul Național al Țăranului Român a fost reînființat, la inițiativa ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, arată muzeultaranuluiroman.ro. Istoria Muzeului Național al Țăranului Român începe înainte de î

Documentare 05-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Din milă față de năpăstuit nu trebuie să cădem, aici pe pământ, în altă eroare. Scriptura a prevăzut acest pericol și ne povățuiește să nu apărăm pe cel slab contra celui drept.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 05-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 februarie

Ortodoxe Sf. Mc. Agata și Teodula Greco-catolice Sf. m. Agata Romano-catolice Sf. Agata, fc. m. Sfintele Mucenice Agata și Teodula sunt pomenite în calendarul creștin ortodox în ziua de 5 februarie. Sfânta Agata s-a năs

Documentare 05-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 februarie

Este a 36-a zi a anului 2025. Mai sunt 329 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 30 m și apune la 17 h 29 m. Luna apune la 01 h 03 m și răsare 10 h 41 m. Luna la Primul Pătrar 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 04-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpreta australiană Natalie Imbruglia

Interpreta australiană Natalie Jane Imbruglia s-a născut la 4 februarie 1975, la Sydney, potrivit www.imdb.com. A început să practice dansul la o vârstă fragedă, în cadrul unei academii specializate. A debutat în industria de divertisment, în spoturi comerciale, iar

Documentare 04-02-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la conferința de la Ialta (4 februarie 1945)

Terminarea războiului în Pacific în cel de-Al Doilea Război Mondial, organizarea postbelică a lumii în materie de pace și securitate sub frâiele unei organizații internaționale, premisele cadrului de conducere guvernamental la nivelul Europei eliberate, situația guvernelor din Balcani, Europa Centrală și de Sud, ampla chestiune a Germaniei, dar și pro

Documentare 04-02-2025 10:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Înființarea Patriarhiei

Discuțiile purtate în vederea unificării bisericești au mers paralel cu propunerile făcute pentru înființarea Patriarhiei. Astfel, încă din anul 1919 s-au făcut o serie de propuneri în acest sens. Acest lucru se impunea acum, mai mult ca oricând, deoarece după 1918 crescuse mult prestigiul României, care, prin jertfe de s&ac

Documentare 04-02-2025 09:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români (4 februarie)

Biserica Ortodoxă Română va sărbători, în data de 4 februarie 2025, o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, zi care va coincide și cu proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români de către Patriarhul României înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod. Ulterior, proclamarea locală a fiecărui sfânt va avea lo

Documentare 04-02-2025 09:00

Cyber AI Expo 2025 la Paris (4 februarie 2025)

La 4 februarie 2025, are loc prima ediție a Cyber-IA Expo, la Palatul Congreselor, din Paris, un program inedit dedicat securității cibernetice, acest eveniment este parte a unei întregi serii de manifestări care precede Summitul pentru Acțiune privind Inteligența Artificială din 10-11 februarie 2025, conform https://ia-c

Documentare 04-02-2025 08:30

4 februarie - Ziua internațională a fraternității umane (ONU)

Ziua internațională a fraternității umane este marcată de ONU, anual, la 4 februarie. În mesajul prilejuit de marcarea Zilei internaționale a fraternității umane din anul 2025, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniază importanța promovării toleranței culturale și religioase, a bunei înțelegeri și a dialogului interconfesional.

Documentare 04-02-2025 08:00

4 februarie - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată la 4 februarie și este coordonată de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control - UICC). Prin catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale, lucrăm împreună pentru a reimagina o lume în care milioane de decese cauzate de cancer sunt pre

Documentare 04-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'La închisoare, înspre amurg, am aflat ce-i aia bunătatea, buna cuviință, eroismul, demnitatea. Vorbe mari! Vorbe goale! Vorbe mari și goale pentru șmecheri și pentru turnători: vorbe mari și de mare folos și pline de înțeles când le simți răcoarea în iezerul de foc și le poți gusta farmecul experimental.' - Nicolae Steinhardt (Monahul N

Documentare 04-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 4 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mc. Avramie Greco-catolice Sf. cuv. Isidor Pelusiotul. Romano-catolice Sf. Gilbert, pr. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 4 februari