BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica Sfântul Gheorghe de pe Insula Prinţilor (Turcia)

Biserica Sfântul Gheorghe de pe Insula Prinţilor (Büyükada) din Turcia, deşi este un lăcaş de cult creştin, se dovedeşte a fi un simbol al coexistenţei mai multor religii în Turcia modernă, cea mai mare parte a pelerinilor fiind femei musulmane. În fiecare an, cu precădere de ziua închinată Sfântului, 23 aprilie, biserica este gazda unui număr foarte impresionant de pelerini.
Lăcaşul de cult se află pe cel mai înalt punct (204 metri) al uneia dintre cele mai mari Insule ale Prinţilor, Büyükada, oferind o privelişte uimitoare asupra insulelor din apropiere şi asupra continentului. Insulele Prinţilor reprezintă o oază de creştinism într-o lume musulmană, uimind prin multitudinea cupolelor şi a turlelor de biserici. Insulele, în număr de nouă, sunt un arhipelag din Marea Marmara, situate la distanţe de 10 până la 23 km în direcţia sud-estică de Bosfor şi fac parte din zona asiatică a Istanbulului. Şase dintre ele sunt locuite, iar în Büyükada trăiesc turci, greci, armeni şi evrei, insula fiind un eşantion reprezentativ al naţiilor ce trăiau în perioada otomană în Istanbul, potrivit https://stiridinbucovina.ro/, https://istanbultouristpass.com, www.neredekal.com şi https://doxologia.ro.
Fondată în 1751, ca o structură modestă de gresie cu două etaje, cu o mică biserică, altar şi zonă de rugăciune, biserica a fost reconstruită în 1905, din piatră şi dată în folosită pentru prima dată în 1909, potrivit https://istanbul-com şi https://istanbultouristpass.com.
Sursa foto: neredekal.com
Numele l-a împrumutat de la Aya Yorgos (Sfântul Gheorghe), un soldat din Capadocia care a trăit în secolul al III -lea şi care a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi şi martiri ai creştinismului.
Potrivit legendei, oamenii din oraş au fost tulburaţi de un dragon ucigaş. Sfântul Gheorghe l-a rănit grav pe balaur şi s-a oferit să-l omoare dacă toţi devin creştini. Peste 15.000 de oameni au devenit creştini, iar Sfântul Gheorghe a ucis balaurul.
Sursa foto: istanbultouristpass.com
În fiecare an, pe 23 aprilie - prăznuirea Sfântului Gheorghe dar şi pe 24 septembrie - prăznuirea Sfintei Mari Muceniţe Tecla, cea întocmai cu Apostolii (născută în Asia Mică şi convertită la credinţa creştină prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel), mulţimi uriaşe de creştini vin la Biserica din Büyükada să se închine la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe. Drumul în urcuş spre lăcaşul sfânt este cunoscut drept "calea chinului". Se crede că dorinţele celor care leagă frânghii de tufişuri pe traseu, se vor împlini.
Biserica, deşi nu este mare, deţine multe icoane, motive şi picturi religioase uimitoare. Cea care atrage cel mai mult atenţia este icoana care il înfăţişează pe Sfântul Gheorghe ucigând cu suliţa balaurul care iese din mare.
Potrivit legendei, în epoca bizantină când insula era sub asediul grecilor, preoţii au vrut să salveze icoanele şi obiectele sacre din biserică şi le-au îngropat în pământ unde au stat vreme de mulţi ani. Un cioban de pe insulă l-a visat pe Sfântul Gheorghe care i-a spus să urce pe drumul care duce la biserică şi să se oprească pentru a săpa când aude sunete de clopoţel. Când a ajuns la biserică, a auzit sunete de clopoţel, a început să sape şi a găsit icoanele şi obiectele sfinte îngropate în pământ.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul. În ţara noastră a fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei. Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre, îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. În partea aflată deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică, potrivit www.crestinortodox.ro. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: neredekal.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ