O PERSONALITATE PE ZI: Fosta mare jucătoare de tenis Steffi Graf

Steffi Graf, printre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, a câştigat 22 de turnee la simplu de Mare Şlem, adunând şapte titluri la Wimbledon, şase victorii la Roland Garros, cinci la U.S. Open şi patru la Australian Open, potrivit www.wtatennis.com. 1988 a fost cel bun an al său, fiind prima jucătoare de tenis care a câştigat toate turneele de Mare Şlem - ''Golden Grand Slam'' - într-un singur sezon, menţionează www.steffi-graf.net.
107 turnee câştigate de Steffi Graf, inclusiv o medalie olimpică de aur, reprezintă un număr impresionant pentru orice sportiv din lume. La simplu feminin, a câştigat 900 de partide şi a fost învinsă numai de 115 ori. Doar americancele Martina Navratilova (167 titluri) şi Chris Evert (157 titluri) au obţinut mai multe titluri faţă de fosta jucătoare germană. Totodată, a câştigat din tenis aproape 22 milioane dolari.
Stefanie Maria Graf s-a născut la 14 iunie 1969, la Mannheim, Germania. Tatăl său, Peter, vânzător de maşini şi de asigurări, aspirând la o carieră de antrenor de tenis, a început să o înveţe pe mica Steffi cum să ţină racheta de tenis în mână şi cum să o manevreze. La 4 ani, era pe teren, la 5 se afla în primul său turneu, iar la 6 ani, lua lecţii adevărate de tenis.
În curând, a început să concureze împotriva jucătorilor mai în vârstă şi să se antreneze foarte mult, câştigând cu regularitate turneele juniorilor. A devenit jucătoare profesionistă la 13 ani şi s-a clasat pe locul 124, când a început primul sezon în 1983. A urcat pe locul 98 după sfârşitul sezonului, apoi pe locul 22 în anul următor şi pe locul 6 în 1985. Steffi Graf se antrena din greu timp de patru ore pe zi, alături de tatăl său ori de antrenorul Pavel Slozil.
În 1986, a câştigat opt turnee, iar anul următor a fost benefic, mai ales prin victoria împotriva Martinei Navratilova cu 6-4, 4-6, 8-6, în finala de la Paris. A devenit nr. 1 în tenisul mondial feminin, poziţie pe care a deţinut-o timp de 186 de săptămâni, recordul Navratilovei oprindu-se la 157 de săptămâni. În 1988, Steffi Graf era în vârful piramidei. A câştigat Australian Open, dispunând de Chris Evert cu 6-1, 7-6. A urmat Paris (N. Zwereva, 6-0, 6-0), apoi U.S. Open-ul, unde a învins-o pe Gabriela Sabatini din Argentina cu 6-3, 3-6, 6-1. Tot în 1988, a obţinut victoria la campionatele internaţionale de la Berlin, precum şi Medalia de Aur la Jocurile Olimpice de la Seul, la simplu; în 1989, a repetat victoria de la Wimbledon, câştigând în total 14 turnee, open-ul Franţei, inclusiv turneul de la Flushing Meadows.
A jucat timp de şapte ani în echipa Germaniei de Fed Cup, unde a reuşit un record la simplu 20-2 şi a condus echipa, în 1987, în Statele Unite şi, în 1992, în Spania. De patru ori, Graf a câştigat Campionatele de turneu de sezon (1987, 1989, 1993, 1995). Deşi jocurile la dublu nu au fost în mod clar specialitatea lui Graf, ea a câştigat alături de Gabriela Sabatini, Campionatul la dublu, la Wimbledon 1988 (duo-ul a fost finalist în 1986 şi 1987). A câştigat, de asemenea, 11 titluri WTA şi a reuşit un record la dublu 173-72, menţionează site-ul www.steffi-graf.net.
În perioada 1986-1989 a fost desemnată ''sportiva anului'' în Germania, iar între 1987-1990, ''sportiva anului'' în tenis în clasamentul WTA. În 1989 a fost desemnată ''sportiva anului'' în lume. Steffi Graf a obţinut, în 1991, Marele trofeu de la Wimbledon şi a câştigat alte şase turnee. În 1992 s-a aflat într-o formă excelentă şi a ieşit pentru a patra oară victorioasă în turneul de la Wimbledon, a câştigat medalia de argint la simplu la Jocurile Olimpice de la Barcelona, rămânând numărul doi în lume.
În iunie 1993 a câştigat pentru a treia oară open-ul francez, revenind pe primul loc în clasamentul WTA, iar în luna iulie a celebrat cea de-a cincea victorie la Wimbledon şi un nou succes la U.S. Open. În 1994, a câştigat Australian Open şi turneele de la Melbourne, Tokyo, Indian Wells, Delray Beach, Key Biscayne, Berlin, San Diego. În 1995 şi 1996, a câştigat în faţa Arantxei Sanchez, turneele de Mare Şlem de la Roland Garros şi de Wimbledon, dar şi U.S. Open în faţa Monicăi Seles. După o accidentare suferită la genunchi în 1997, în Japonia, pentru care a fost operată de două ori, Steffi Graf nu a mai jucat timp de patru luni. A pierdut primul loc în WTA în favoarea Martinei Hingis şi până la sfârşitul anului a ajuns pe locul 28.
Steffi Graf a avut o ultimă mare victorie în iunie 1999, la Paris, unde a învins-o pe Martina Hingis cu 4-6, 7-5, 6-2. S-a retras din activitatea sportivă două luni mai târziu, la vârsta de 30 de ani. În 2004, Steffi Graf a fost inclusă în International Tennis Hall of Fame, potrivit www.steffi-graf.net.
În anul retragerii sale, Graf a fost declarată ''Cea mai bună jucătoare de tenis a secolului XX'' titlu acordat de mai mulţi experţi în tenis reuniţi la cererea Associated Press. De asemenea, la ceremonia anuală de acordare a Premiilor ESPN ESPY, a obţinut Female Sports Award of the Last Decade, notează www.tennisfame.com.
Printre numeroasele premii, pe care Steffi Graf le-a primit de-a lungul carierei sale, se numără: Premiul ''Prince of Asturias'' (1999), ''Medalia Olimpică de Onoare'' din partea Comitetului Internaţional Olimpic ''pentru un campion de excepţie şi pentru umanitatea sa'' (1999), ''Medalia de Onoare'' oferită de primul-ministru al landului german Baden-Württemberg, Erwin Teufel (2002), ''German Media Prize'' pentru angajamentul social autentic (2007), arată site-ul său oficial, www.steffi-graf.net.
Este căsătorită din 22 octombrie 2001, cu fostul tenisman american Andre Agassi. Împreună au doi copii, Jaden Gil şi Jaz Elle. Printre hobby-uri sale se numără: designul, arta, fotografia, muzica, literatura. Îi plac animalele şi a apărut într-un calendar al Wildlife Foundation din 1999.
A înfiinţat în 1998, fundaţia non-profit ''Children for Tomorrow'', o fundaţie non-profit cu scopul de a implementa şi dezvolta proiecte de sprijinire a copiilor care au fost traumatizaţi de război sau de alte crize. Este direct implicată în conducerea fundaţiei şi aduce contribuţii financiare sistematice organizaţiei. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)