DOCUMENTAR: 30 de ani de la inaugurarea Channel Tunnel, capodopera inginerească de sub Canalul Mânecii (6 mai)

La 6 mai 1994, a fost dat în folosinţă Canalul Mânecii / Tunelul Canalului (Channel Tunnel sau, prescurtat, "Chunnel"), celebra cale de comunicaţii care leagă Anglia de Franţa (localitatea Folkestone de oraşul Calais) prin subteran, pe sub Canalul Mânecii. Tunelul are o lungime de 31,5 mile sau 50,45 km. Este echivalentul a 169 de Turnuri Eiffel stivuite unul peste altul. 23,5 mile (37,9 km) se află sub Canalul Mânecii, ceea ce îl face cel mai lung tunel submarin din lume.
Canalul Mânecii este format din trei tuneluri: două pentru traficul feroviar şi un tunel central pentru servicii şi securitate. Tunelul circulă între Folkestone şi Sangatte (lângă Calais) şi este utilizat atât pentru traficul de marfă, cât şi pentru traficul de pasageri. Pasagerii pot călători fie cu autocarul, fie cu autovehicule. Autoturismele şi camioanele sunt încărcate pe platforme feroviare pentru a trece dintr-o ţară în alta, iar pasagerii circulă cu trenul Eurostar, conform site-ului www.getlinkgroup.com. Trenurile pot călători prin tunel cu viteze de până la 160 km (100 mile) pe oră; călătoria durează aproximativ 35 de minute, potrivit site-ului www.britannica.com.
Operaţiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie şi Franţa, pe sub Canalul Mânecii, s-a încheiat la 1 decembrie 1990, când avut loc prima joncţiune a galeriilor franceză şi engleză. Săpăturile au început de ambele părţi ale strâmtorii Dover în 1987-1988.
Tunelul Canalului Mânecii este unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată în Marea Britanie. Durând mai mult de cinci ani până la finalizare, cu participarea a peste 13.000 de muncitori din Anglia şi Franţa, tunelul a fost numit una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, notează www.eurotunel.com.
Costul total al lucrărilor a ajuns la 4,65 miliarde de lire sterline, ceea ce ar fi echivalentul a 12 miliarde de lire sterline în banii actuali, precizează www.eurostar.com.
Când s-a decis construcţia unui tunel feroviar de 32 de mile sub Canalul Mânecii, inginerii s-au confruntat cu o provocare uriaşă. Nu numai că trebuiau să construiască unul dintre cele mai lungi tuneluri din lume, dar oamenii trebuie convinşi că pasagerii vor fi în siguranţă într-un tunel de această dimensiune. Incendiile în tunel erau frecvente la acel moment. Problema a fost rezolvată prin construirea unei căi de evacuare.
Tunelul Canalului constă de fapt din trei tuneluri. Două dintre aceste căi de circulaţie sunt de dimensiuni mari şi servesc traficului feroviar. Între aceste două tuneluri există un tunel de serviciu, mai mic, care este de fapt o cale de evacuare de urgenţă. Există, de asemenea, mai multe pasaje "cross-over", care permit trenurilor să treacă de la o cale la alta. Tunelul de întreţinere, aflat între cele două tuneluri de cale ferată permite accesul şi evacuarea pasagerilor în caz de incidente. De asemenea, este menţinut în stare presurizată pentru a nu permite fumului să circule prin el în caz de incendiu în tunelurile de cale ferată.
La doar un an de la deschiderea tunelului, acest proiect de inginerie a fost pus la încercare. Treizeci şi una de persoane au fost prinse într-un incendiu izbucnit într-un tren care venea din Franţa. Construcţia a funcţionat perfect, toată lumea a putut scăpa prin tunelul de serviciu.
În prezent, trenurile trec prin tunel cu viteze de până la 100 de mile pe oră şi este posibil să ajungi de la un capăt la altul în doar 30 de minute.
Multe dintre maşinile de forat utilizate au fost lungi cât două terenuri de fotbal.
În primii cinci ani de funcţionare ai tunelului, trenurile au transportat 28 de milioane de pasageri şi 12 milioane de tone de marfă.
Ideea veche a construirii unui tunel sub Canalul Mânecii a fost reînviată în 1986 de Marea Britanie şi Franţa. Proiectul a fost finanţat de un consorţiu de corporaţii şi bănci britanice şi franceze; compania anglo-franceză care operează tunelul se numeşte Eurotunnel.
Primul proiect concret al unei subtraversări a Canalului Mânecii i-a aparţinut inginerului de mine francez Albert Mathieu-Favier. Aceasta prevedea un tunel cu două niveluri. Cel superior, pavat şi iluminat de lămpi cu ulei urma să fie traversat de poştalioane, iar cel inferior pentru drenarea apei de infiltraţie. Anul următor, Henry Motray propune un tunel subacvatic realizat din secţiuni prefabricate din fier, conform surselor citate.
Pe 25 august 1855, regina Victoria a Marii Britanii şi Napoleon al III-lea al Franţei au aprobat proiectul unui tunel submarin realizat de inginerul de mine Thomé de Gamond. Proiectul a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris din 1867, iar în 1880 au avut loc primele excavări cu maşini de săpat tuneluri de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
La 26 iulie 1957, Louis Armand, directorul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate din Franţa a constituit Grupul de Studiu pentru Channel Tunnel. Acest grup a prezentat guvernelor francez şi britanic o propunere de legătură pe sub Canalul Mânecii, cuprinzând două tuneluri separate de cale ferată şi un tunel de întreţinere, între acestea. Abia în 1973 va fi semnat tratatul dintre Franţa şi Marea Britanie de către Edward Heath, premierul britanic, şi Georges Pompidou, preşedintele francez. Doi ani mai târziu, proiectul este oprit din cauza crizei petrolului şi a dificultăţilor financiare.
Totuşi, proiectul nu a fost abandonat. Guvernele francez şi britanic au chemat la consultări investitori privaţi pentru construcţia şi operarea viitorului canal. Au fost selectate patru propuneri - un tunel, un pod suspendat, o serie de insule artificiale, poduri şi un tunel şi un proiect de autostradă şi cale ferată. Proiectul câştigător a fost declarat cel al Eurotunelului prezentat de către un consorţiu franco-britanic.
La 12 februarie 1986 este semnat Tratatul de la Canterbury între Franţa şi Marea Britanie pentru construcţia Eurotunelului, iar la 14 martie a fost semnat Acordul de concesiune pentru finanţarea şi administrarea Channel Tunnel în favoarea "France-Manche SA / The Channel Tunnel Group Ltd." pentru o perioadă de 55 de ani.
Săpăturile au început la 15 decembrie 1987 în partea britanică şi la 28 februarie 1988 în partea franceză. Cele două părţi ale tunelului de întreţinere au fost unite la 1 decembrie 1990 la ora locală 12.12, tunelul de nord a fost unificat la 22 mai 1991, ora 12.00 iar cel de sud la 28 iunie 1991, ora 12.50. Instalaţiile au fost montate în 1994, din ianuarie până în aprilie şi tot în acele luni au fost realizate şi testele întregului sistem.
La 6 mai 1994, Channel Tunnel a fost inaugurat de către regina Elisabeta a II-a şi de către preşedintele François Mitterand. Primul tren comercial a circulat prin tunel la 1 iunie 1994.
Volumul traficului de pasageri între tuneluri a atins vârful la 18,4 milioane în 1998, a scăzut la 14,9 milioane în 2003 şi a crescut substanţial de atunci. La momentul deciziei privind construirea tunelului, în primul an erau estimaţi 15,9 milioane de pasageri pentru trenurile Eurostar. În 1995, primul an întreg, cifrele reale au fost puţin peste 2,9 milioane, crescând la 7,1 milioane în 2000, apoi scăzând la 6,3 milioane în 2003. Eurostar a fost iniţial limitat de lipsa unei conexiuni de mare viteză pe partea britanică. După finalizarea "High Speed" în două etape, în 2003 şi 2007, traficul a crescut. În 2008, Eurostar a transportat peste 9 milioane de pasageri, o creştere cu 10% faţă de anul precedent, în ciuda limitărilor de trafic din cauza incendiului din 2008 din Tunelul Mânecii. Numărul de pasageri Eurostar a continuat să crească.
Până în prezent, prin Channel Tunnel au trecut circa 500 de milioane de călători, circa 100 de milioane de vehicule. De asemenea, au traversat Tunelul Canalului Mânecii aproximativ patru milioane de câini şi pisici, reprezentând 80% dintre toate animalele de companie care traversează canalul.
În 2013 a fost lansat serialul "The Tunnel" ("Tunelul"), în care este vorba despre o crimă petrecută în Eurotunel. Multe scene ale serialului sunt filmate chiar în interiorul tunelului, conform www.imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat