O PERSONALITATE PE ZI: Dramaturgul şi poetul William Shakespeare

Deseori numit "poetul naţional al Angliei", William Shakespeare a fost supranumit şi "Poetul din Avon" ("Bard of Avon") sau "Lebăda de pe Avon" ("The Swan of Avon"), referiri ce fac trimitere la localitatea sa natală, Stratford-upon-Avon, din Anglia. Ziua lui de naştere este cel mai frecvent sărbătorită la data de 23 aprilie, despre care se crede că este şi data morţii, în 1616, potrivit www.shakespeare.org.uk.
A fost un scriitor prolific în timpul epocii elisabetane şi iacobine în dramaturgia britanică, perioadă numită uneori Renaşterea engleză sau Perioada modernă timpurie. Operele dramatice ale lui Shakespeare reprezintă cea mai durabilă moştenire a sa, notează sursa citată.
William a fost al treilea dintre cei opt copii ai familiei, născut în aprilie 1564. Deşi nu există date certe despre prima parte a vieţii sale, este aproape sigur că a studiat la ''Şcoala de gramatică'' (Grammar School) din Stratford, structurată după sistemul medieval şi cuprinzând printre materiile de studiu gramatica latină şi greacă, menţionează studiul introductiv din lucrarea ''Shakespeare. Henric al VI-lea. Richard al III-lea'', volumul I, editura Univers, 1982.
În 1582, Shakespeare s-a căsătorit cu Anne Hathaway, care era cu opt ani mai în vârstă. Au avut trei copii, Susanna (1582) şi doi gemeni - un băiat, Hamnet, şi o fată, Judith (1585). Necunoscute fiind motivele, Shakespeare şi-a părăsit familia pentru a se stabili la Londra, evocă volumul amintit.
Activitatea sa de dramaturg s-a desfăşurat de-a lungul a 22 de ani, totalizând 38 de piese, 154 de sonete, două poeme narative şi multe poezii. Potrivit datelor cunoscute, majoritatea operei a scris-o între 1585 şi 1613. Unele dintre acestea sunt considerate cele mai strălucite opere scrise vreodată în literatura universală, Shakespeare surprinzând, în lucrările sale, cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. O caracteristică a stilului lui Shakespeare constă în inventarea a mii de cuvinte, deseori combinând cuvinte de origine latină, franceză şi engleză.
Cariera lui Shakespeare a început la Londra, când au fost publicate primele sale lucrări tipărite. În 1592 s-a tipărit poemul ''Venus şi Adonis'', dedicat contelui Henry Wriothesly de Southampton, un mecena al literelor, favorit al reginei Elisabeta şi prieten al contelui de Essex (autorul rebeliunii din Irlanda, 1601). ''Dintr-o notă de plată pentru spectacole date la curte în 1594 aflăm că 'William Kempe, William Shakespeare şi Richarde Burbage' erau 'oameni/ slujitori ai Lordului Şambelan', trupă în care Shakespeare avea să rămână până la sfârşitul carierei sale dramatice (sub lacob I trupa a devenit "Oamenii regelui"). Tot în 1594 a apărut 'Necinstirea Lucreţiei', poem dedicat din nou contelui de Southampton'', notează volumul amintit.
Piesele lui de început au fost în majoritate comedii: ''Visul unei nopţi de vară'' ("A Midsummer Night's Dream"), ''Neguţătorul din Veneţia'' ("Merchant of Venice"), ''Mult zgomot pentru nimic'' ("Much Ado About Nothing"), ''Cum vă place'' ("As You Like It"), ''A douăsprezecea noapte'' ("Twelfth Night") şi drame istorice: ''Richard al II-lea'', ''Richard al III-lea'', primele trei părţi din ''Henry al VI-lea'' şi ''Henry al V-lea'', care prezintă consecinţele distructive ale unor conducători slabi sau corupţi, notează site-ul www.biography.com. Alte piese scrise probabil înainte de 1600 includ: ''Titus Andronicus'', ''Comedia erorilor'' ("The Comedy of Errors"), ''Îmblânzirea scorpiei'' ("The Taming of the Shrew"), ''Doi tineri din Verona'' ("The Two Gentlemen of Verona") şi tragedia ''Romeo şi Julieta''. Piesele din prima perioadă de creaţie au fost influenţate de scrierile altor dramaturgi elisabetani, în special Thomas Kyd şi Christopher Marlowe.
''The Passionate Pilgrim'', o culegere de 20 de poezii preluate din diverşi autori ai vremii, a fost atribuită integral lui Shakespeare, deşi, după aprecierea generală, îi aparţin doar cinci lucrări, dar acest lucru reprezintă o dovadă a popularităţii scriitorului, aminteşte lucrarea citată.
După 1600, a scris îndeosebi tragedii: ''Hamlet'', ''Regele Lear'', ''Othello'' şi ''Macbeth'', considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. Personajele sale reprezintă tipologii umane universale. Din cauza asemănării numelui fiului său, Hamnet, care a murit în 1596, cu cel al personajului Hamlet, unii critici literari bănuiesc că moartea acestuia a reprezentat sursa de inspiraţie pentru crearea tragicei poveşti a prinţului Danemarcei, ''Hamlet'', piesă în care Shakespeare prezintă trădarea, incestul şi decăderea morală.
În ultima perioadă, William Shakespeare a scris o serie de tragicomedii, printre care: ''Cymbeline'', ''Poveste de iarnă'' (The Winter's Tale) şi ''Furtuna'' (The Tempest). Deşi sunt prezentate pe un ton mult mai grav decât cel al comediilor, acestea nu au un final tragic, încheindu-se prin reconciliere şi iertare.
În 1609, William Shakespeare a publicat sonetele, majoritatea fiind poezii de dragoste, prezentate în două serii contrastante: unele sunt închinate unui tânăr, iar celelalte unei doamne, notează site-ul www.bl.uk. Criticii le consideră o meditaţie profundă la natura iubirii, la pasiune, procreare, moarte şi timp.
În piesa anonimă ''The Return from Parnassus'', datată în jur de 1600, Shakespeare este considerat cel mai mare poet englez, mai mare decât Chaucer sau Spenser, mai evidenţiază studiul citat.
În jurul anului 1613, William Shakespeare s-ar fi retras la Stratford, unde a murit trei ani mai târziu, la 23 aprilie 1616. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, Andreea Onogea, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia
Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână
1 Mai - Ziua internațională a muncii
Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai