ECHIPE DE LEGENDĂ: Ajax Amsterdam (1965-1973). Regii fotbalului total

Unul dintre marile cluburi ale Europei care au scris istorie la nivelul fotbalului european a fost Ajax Amsterdam. Cu peste 50 de trofee pe plan intern şi altele obţinute pe plan continental, Ajax Amsterdam este al şaptelea cel mai valoros club de fotbal european al secolului XX din perspectiva trofeelor obţinute. Este, de asemenea, unul dintre puţinele cluburi europene care au câştigat fiecare dintre toate trofeele puse în joc de asociaţia profesionistă a cluburilor din Europa UEFA.
Amsterdamsche Football Club Ajax a fost înfiinţat în 1900, numele Ajax fiind împrumutat din mitologia greacă, iar modelul de tricou reprezentativ al clubului este realizat pe un fond alb brăzdat de o linie roşie şi a fost realizat în anul 1911, potrivit https://www.footballhistory.org.
După retragerea din activitatea de fotbalist (1911), în perioada 1915-1947, clubul Ajax Amsterdam a fost condus de onorabilul manager de fotbal englez, Jack Reynolds. În această perioadă, clubul s-a dezvoltat treptat ajungând cel mai bun club de fotbal batav, un proces care a culminat cu prima perioadă de glorie a lui Ajax în anii 1930. Cu Jack Reynolds la timonă, considerat totodată unul dintre pionierii filosofiei tactice a fotbalului total, Ajax a reuşit opt titluri de campioană şi două cupe ale Olandei.
După o perioadă scurtă de cădere de formă din punct de vedere competiţional, Ajax a revenit puternic pe scena fotbalului olandez concomitent perioadei în care a fost introdus fotbalul la nivel profesionist în Olanda, respectiv în anul 1955. Echipa a câştigat două titluri în Eredvisie în anii 1957 şi în 1960 şi cea de-a treia cupă în anul 1961, până la momentul numirii lui Rinus Michels, în 1965, în funcţia de manager al Ajax Amsterdam, decizie care avea să reprezinte cu adevărat ceva special pentru istoria clubului olandez.
Cu Rinus Michel la timonă, arhitectul filosofiei ''fotbalului total'', iar Johann Cruyff urmând să fie succesorul său, Ajax Amsterdam a cucerit şase titluri în Eredivisie şi patru cupe KNVB. Jucătorii lui Ajax au reuşit să scrie istorie în competiţiile europene, reuşind trei trofee de cupă europeană, în intervalul 1971-1973, devenind astfel unul dintre cele cinci cluburi europene care au reuşit să îşi apere cu succes trofeul european, precum şi unul dintre puţinele cluburi care deţin trofeul cu caracter permanent în vitrina clubului, potrivit regulii care specifică faptul că acea echipă care reuşeşte de cinci ori să câştige competiţia sau să îşi adjudece trei trofee consecutive poate păstra trofeul în incinta clubului permanent, indică portalul https://www.footballhistory.org.
Filosofia fotbalului total introdusă de marele antrenor Rinus Michels era construită în jurul principiului că fiecare jucător, mai puţin portarul, desigur, contribuia la jocul din teren şi putea să îndeplinească oricare dintre rolurile din timpul meciului. Astfel, un fundaş putea foarte bine să joace faza ofensivă şi invers. Acest principiu nu îl împingea pe jucător să îşi abandoneze poziţia tactică din teren, însă poziţiile nu limitau exprimarea în teren a jucătorilor, iar linia de fund a apărării era comprimată cu mijlocul ceea ce determina o rapidă transmitere a mingiei de la apărători la jucătorii din chema ofensivă. Rinus Michel şi Ajax nu erau inventatorii fotbalului total ci puneau în practică într-o formă îmbunătăţită principiul introdus anterior în fotbalul mondial de echipa naţională de fotbal a Ungariei, ceea ce a fost o sursă importantă de inspiraţie pentru planurile tactice ale lui Michels.
Antrenorul Rinus Michels a fost cel care a rescris regulile tactice ale fotbalului la Ajax, punând bazele unei perioade extraordinare din istoria clubului olandez şi dominând fotbalul european. Această perioadă a fost denumită ulterior Marele Ajax, care avea să se încheie odată cu plecarea lui Johan Cruyff şi a lui Johan Neeskens la Barcelona, în 1973, respectiv în 1974, potrivit www.uefa.com.
Cu Rinus Michels la timonă, într-un sistem tactic 4-3-3 de aşezare în teren a jucătorilor, în care atacanţii se angajau mult în faza ofensivă pe flancuri, şi având în primul 11 jucători foarte valoroşi precum Johan Neeskens, Piet Keizer, Sjaak Swart, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Gerrie Mühren, Johnny Rep, Ruud Krol, Velibor Vasovic şi desigur unul dintre cei mai mari fotbalişti olandezi din toate timpurile, Johan Cruyff, Ajax Amsterdam a fost o forţă a Europei.
Ajax a pierdut finala în 1969 la nivelul întrecerii continentale, iar în 1970, marea rivală Feyenoord a devenit primul club olandez care a câştigat cea mai importantă competiţie europeană a cluburilor. Însă, în 1971, la Londra, au învins Panathinaikos FC cu 2-0, determinându-l pe Rinus Michels să declare, odată cu plecarea la Barcelona, că ''s-a obţinut absolut tot ce se putea, fiind imposibil să se reuşească mai mult'', conform https://www.uefa.com. Însă cel care i-a urmat la timona echipei, un alt mare antrenor al istoriei fotbalului, Stefán Kovács, avea să demonstreze contrariul. Marele jucător Johan Cruyff a marcat de două ori împotriva echipei italiene FC Internazionale, un alt colos al fotbalului european, în finala din 1972, de la Rotterdam, aducând trofeul la Amsterdam. Anul următor, traseul parcurs de Ajax în cadrul aceleiaşi competiţii a fost cu adevărat vârful performanţei fotbalistice. Ajax a trecut de Bayern Munchen în sferturile de finală, a depăşit marele Real Madrid CF în semifinale, iar în finala de la Belgrad, din 1973, de pe stadionul echipei Steaua Roşie Belgrad, Johnny Rep a reuşit golul victoriei împotriva echipei italiene Juventus Torino, o altă forţă a fotbalului european. Astfel Stefán Kovács nu doar că i-a demonstrat contrariul lui Rinus Michels, însă a reuşit să completeze o uriaşă performanţă pentru istoria clubului olandez, trei cupe consecutive ale campionilor europeni.
Gloria clubului Ajax avea însă să coboare încet într-un con de umbră, odată cu plecarea lui Johan Cruyyf la Barcelona, unde marele jucător olandez avea să refacă productiva colaborare cu Rinus Michels, iar ulterior cei doi vor contribui serios la accederea în finala de campionat mondial din 1974, de la Munchen, jucată de Olanda împotriva reprezentativei Germaniei de Vest, însă pierdută cu scorul de 2-1, pentru olandezi marcând Johan Neeskens.
După reuşita din finala de la Belgrad împotriva lui Juventus, Ajax Amsterdam a avut nevoie de o perioadă de peste două decenii, respectiv 22 de ani, pentru a deveni iarăşi regina Europei, pentru a patra oară, echipa condusă de olandezul Louis van Gaal câştigând în faţa formaţiei italiene AC Milan, scor 1-0, pe stadionul Ernst-Happel-Stadion din Viena, partida fiind arbitrată de arbitrul român Ion Crăciunescu. Atacantul olandez Patrick Kluivert a devenit la 18 ani cel mai tânăr marcator de până atunci din istoria finalelor Cupei Campionilor Europeni. De data aceasta, Ajax Amsterdam îşi lua astfel revanşa în faţa formaţiei italiene pentru finala pierdută în 1969, în perioada sa de glorie în plan fotbalistic. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.ajaxgodenzonen.wordpress.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)