logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Mircea Vintilă, muzician, cântăreţ şi compozitor român de muzică folk

Imagine din galeria Agerpres

Mircea Vintilă este unul dintre cei mai cunoscuţi folkişti din România, cu o bogată activitate discografică şi concertistică. De la "Lordul John" la "Noros Cecer" şi "Cu tine prin New York", fanii au savurat o listă întreagă de adevărate hituri, scrie http://www.bestmusic.ro/.

S-a născut la 23 martie 1949, în Bucureşti şi a fost interesat de muzică încă din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa violă). A terminat Liceul "Gh. Lazăr" şi apoi a absolvit Institutul de Construcţii în anul 1974.

 


A debutat în domeniul artistic în 1968, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, în cadrul Cenaclului Atlantida, condus de Radu Anton Roman.

 

 

Mircea Vintilă (prim plan) şi Florian Pittiş (plan secund), în timpul unui spectacol, 09.12.1993.

Foto: (c)  VIOREL LAZARESCU/Arhiva istorică AGERPRES 


A cântat alături de artişti de renume precum Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu la primul festival studenţesc de folk din anul 1971, la clubul "303" al Politehnicii bucureştene, apoi la clubul "Universitas", la "Casa de Cultură a Studenţilor" şi în Cenaclul Flacăra, conform https://mirceavintila.wordpress.com/.

A câştigat "Marele Premiu" cu piesa "Lordul John", la a doua ediţie a Festivalului "Primăvara baladelor". Cu piesa "Bade Ioane" (1976), a câştigat premiul "Teletop" al Televiziunii Române, iar cu piesa "Făt Frumos" a obţinut premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

 


În 1974 a editat primul disc single, "Pământul deocamdată - Mielul", iar în 1975 a lansat un alt disc single, "Hanul lui Manuc - Bade Ioane". A urmat primul LP de mare succes în 1976, intitulat "Crezul meu", o parte din piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea.

Au urmat LP-ul "Peripeţii noi" (1982) şi albumul intitulat "Mircea Vintilă" (1986). În perioada 1978-1984 au fost editate două compilaţii folk pe care apare cu patru piese.

 


În 1990 a primit Marele Premiu pentru întreaga activitate, în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk "Om bun".

 

 

Cea de-a III-a ediţie a Galei folk 'Om bun', 23.03.2007. 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO 


Au urmat o serie de turnee în Austria, Franţa, Germania, Rusia şi Slovacia.

A susţinut spectacolul "Faţă în faţă cu lumea" la Teatrul "Bulandra", alături de Florian Pittiş, cu care, în anul 1992, a editat albumul "Nu trântiţi uşa." - album la care a colaborat pentru prima dată cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, mai indică site-ul https://mirceavintila.wordpress.com/.

În 1992, împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici, a fondat grupul "Pasărea Colibri", desfăşurând o prestigioasă activitate discografică şi de turneu în ţară şi străinătate (SUA, Canada, Germania).

 

 

Mircea Vintilă, 28.04.2013.

Foto: (c)  ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO 


În octombrie 2000, Mircea Vintilă a lansat, sub marca Roton, albumul "Madama de pică", primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul includea doar piese noi, la care au contribuit artişti precum Mugurel Vrabete, Horia Stoicanu, Gheorghe Emanuel, Relu Bitulescu, Eugen Caminschi, Marius Baţu. După primul single extras din album, "Noros Cecer", s-a realizat şi un videoclip, care a beneficiat de premiul pentru "Cel mai bun videoclip al anului", decernat de Uniunea Artiştilor Profesionişti din Televiziune. De asemenea, "Madama de pică" a fost declarat "cel mai bun album folk al anului 2000".

 


În anul 2000, a mai lansat, împreună cu Horia Stoicanu, albumul "Toţi într-o Barcă", dintre cele 10 piese care fac parte din acest disc, cinci fiind creditate tandemului Vintilă - Stoicanu, iar încă două fiind semnate individual de cei doi. Restul aparţin lui Eugen Caminschi şi lui Mugurel Vrabete, scrie site-ul https://mirceavintila.wordpress.com/.

A mai lansat, apoi, două LP-uri împreună cu "Pasărea Colibri": "Încă 2000 De Ani" (2001) şi "10 Ani" (2003), ambele la Roton.

 


În vara anului 2003 s-a despărţit de "Pasărea Colibri". A semnat un contract cu o nouă casă de discuri, părăsind Roton-ul pentru Intercont Music. În concerte va fi acompaniat de trupa "Brambura", compusă din instrumentişti precum: Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Vadim Tichişan (tobe), Cătălin Creţeanu (bas), Elena Pavel şi Andrada Popa (backing vocal).

 

 

Mircea Vintilă a primit premiul muzicii folk, în cadrul Galei de decernare a premiilor revistei 'Actualitatea muzicală'.

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO 


În decembrie 2005, Mircea Vintilă a lansat albumul "Opere & operete", produs de Intercont Music şi Fundaţia "Mircea Vintilă". Albumul conţine 13 hituri lansate de solist de-a lungul anilor ("Pământul deocamdată", "Cu tine prin New-York", "Miruna", "Făt Frumos", "Bade Ioane" etc.), dar şi o piesă nouă, inedită, care constituie o mare surpriză, datorită accentelor ei hip-hop: "Dramă de cartier".

 


Concertează frecvent la multe festivaluri de folk peste tot în ţară. Recent, a urcat pe scena Sălii Palatului, alături de Emeric Imre, Zoia Alecu şi Maria Gheorghiu, la Gala Folk "Om bun" din 12 octombrie 2023. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On