PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Sosul Harissa, cunoştinţe, abilităţi şi practici culinare şi sociale (Tunisia)

Pasta de ardei iuţi cunoscută sub denumirea de Harissa a fost înscrisă în anul 2022, la solicitarea Tunisiei, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit paginii de internet a UNESCO, https://ich.unesco.org.
Harissa este un sos sau o pastă foarte picantă şi aromată, preparată din ardei iute şi alte condimente, atât picante, cât şi aromate. În solicitarea către UNESCO, s-a menţionat că harissa este "parte integrantă a proviziilor casnice şi a tradiţiilor culinare şi alimentare zilnice ale societăţii tunisiene", fiind pregătită de obicei într-un cadru familial sau în comunitate.
Se prepară prin uscarea ardeilor la soare, despicarea acestora, îndepărtarea tulpinilor şi scoaterea seminţelor. Ardeii iuţi sunt apoi spălaţi, măcinaţi şi amestecaţi cu sare, usturoi şi coriandru folosind un mojar sau o maşină de tocat carne manuală. Harissa este depozitată în recipiente de sticlă sau ceramică pentru utilizare ulterioară. Cultivarea ardeiului iute urmează un calendar agrar care interzice însămânţarea în anumite perioade, considerate cu ghinion. Ardeii iuţi sunt agăţaţi pe războaie de ţesut. Cunoştinţele şi abilităţile legate de cultivarea ardeiului iute sunt transmise în cadrul comunităţilor de fermieri sau prin şcoli şi institute de agronomie.
Originar din Africa de Nord, sosul Harissa face parte din bucătăria tradiţională din Maroc şi Tunisia, unde a fost numit condiment naţional. Harissa este un amestec de condimente utilizat pe scară largă în bucătăria tunisiană şi marocană. Printre ingrediente se numără ardeii iuţi, usturoiul, chimenul şi sarea. Pentru a prepara sosul, o cantitate din acest condiment poate fi amestecată cu ulei de măsline pentru a forma o pastă. Este indicat să se lase amestecul să stea timp de douăsprezece ore.
Sursa foto: siasat.com
În Tunisia, harissa este folosită aproape la orice fel de mâncare. Este cel mai frecvent folosit sos dacă se doreşte un condiment aromat la tocană de carne (capră, miel, pui şi peşte) cu legume şi pentru aromatizarea cuşcuşului. În restaurante sau acasă, harissa este adesea servită pe un vas în care se află ulei de măsline. Se serveşte cu pâine. Harissa este, de asemenea, un ingredient popular în sendvişuri şi la salate.
Sursa foto: UNESCO/X
Tunisia este cel mai mare exportator de harissa, menţionează site-ul www.mosaicnorthafrica.com. În 2006, Tunisia a produs 22.000 de tone de harissa folosind aproximativ 40.000 de tone de ardei iute. Harissa poate fi achiziţionată cu uşurinţă din supermarketuri sau din magazinele mici şi poate fi cumpărată sub formă de conserve sau ca pastă într-un tub. Alternativ, harissa poate fi achiziţionată ca pudră de chili măcinată în souk (piaţă). AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: mosaicnorthafrica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU)
În fiecare an, la 20 iunie este marcată Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day), desemnată, potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, pentru a onora refugiații din întreaga lume, se menționează pe site-ul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR),
CITATUL ZILEI
'Limbajul este o creație perpetuă.' Benedetto Croce ('Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București 1984)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 iunie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Metodie, episcopul Patarelor; Sf. Ier. Calist, patriarhul Constantinopolului; Sf. Nicolae Cabasila Greco-catolice Sf. ep. m. Metodie al Olimpului Romano-catolice Fer. Margareta Ball, văduvă, m. Sfântul Sfințit Muc
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 iunie
Este a 171-a zi a anului 2025. Au mai rămas 194 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 01 h 42 m și apune la 15 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Orașul minier Roros și Circumferința (Norvegia)
Orașul minier Roros și Circumferința sunt legate de minele de cupru înființate în secolul al XVII-lea și exploatate timp de 333 de ani, până în 1977. Situl cuprinde orașul și peisajele sale culturale industrial-rurale, Femundshytta, o topitorie cu zona aferentă, și Vinterleden - ruta de iarnă pentru transport. Complet reconstruit după distrugerea sa d
Consultări președinte-partide în vederea desemnării premierului (procedură și cronologie)
Președintele Nicușor Dan a invitat, la 19 iunie 2025, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în parlament, pentru consultări oficiale privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, a informat Administrația Prezidențială. Consultările vor avea loc după următorul program: ora 11:00 - Partidul Social Democrat (PSD
19 iunie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor (ONU)
La 19 iunie 2025 este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor. Ziua internațională, celebrată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, este marcată ca urmare a adoptării, la 19 iunie 2015, a textului Rezoluției 69/293 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Prin marcarea acestei zile, se at
CITATUL ZILEI
'Originalitatea unui scriitor stă nu numai în stil, dar și în felul de a gândi, în convingeri și altele.' A.P. Cehov ('Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București 1984)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 iunie
Ortodoxe Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. Iuda Tadeul Romano-catolice Trupul și Sângele Domnului Ss. Romuald, abate ; Iuliana Falconieri, fc. Sfântul Apostol Iuda este pomenit &i
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 iunie
Este a 170-a zi a anului 2025. Au mai rămas 195 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 01 h 22 m și apune la 14 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
PERSONALITATEA ZILEI: Gimnasta Sandra Izbașa
Gimnasta Sandra Raluca Izbașa s-a născut la 18 iunie 1990, la București, potrivit volumului ''Enciclopedia personalităților feminine din România''. (George Marcu, Rodica Ilinca, București, Editura Meronia, 2012). A început să practice gimnastica la Clubul Sportiv Steaua București.
FRAGMENT DE ISTORIE: 210 ani de la Bătălia de la Waterloo (18 iunie)
La 18 iunie 1815 a avut loc una dintre cele mai încrâncenate lupte din epoca modernă a războiului, respectiv bătălia de la Waterloo, care a opus armata franceză, condusă de Napoleon, unei armate de coaliție, condusă de ducele de Wellington și de mareșalul Blucher. Această bătălie a pus capăt unei lungi perioade de războaie, de 23 de ani, începute de Napoleo
18 iunie - Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură (ONU)
'Astăzi, așa cum ne amintește tema acestui an, discursul instigator la ură se răspândește mai repede și mai departe ca niciodată, amplificat de Inteligența Artificială. Algoritmii părtinitori și platformele digitale răspândesc conținut toxic și creează noi spații pentru hărțuire și abuz', susține secretarul general al ONU, António Guterres.
18 iunie - Ziua gastronomiei durabile (ONU)
Gastronomia este o expresie culturală a diversității naturale și culturale a lumii. La 18 iunie, marcăm Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day) și recunoaștem, astfel, că fiecare persoană joacă un rol în alegerea unor diete durabile pentru o alimentație sănătoasă și un viitor sigur din punct de vedere alimentar, arată site-ul oficial al Zilei Gastronomi
Congresul Mondial privind Inteligența Artificială, la Londra (18-19 iunie)
În intervalul 18-19 iunie 2025, se desfășoară, la The Great Hall din the Centrul de Evenimente și de Conferință din Kensington, din Londra, Congresul Mondial pentru Inteligență Artificială, conform https://aiconference.london/. Congresul Mondial de la Londra privind inteligența artificială este c