11 ianuarie - Ziua artei fotografice în România

La data de 11 ianuarie este sărbătorită, anual, Ziua artei fotografice în România, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 458/5 mai 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 319 din 14 mai 2010.
În Hotărârea de Guvern amintită, se arată: "Cu prilejul Zilei Artei Fotografice în România, se organizează acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică; autorităţile administraţiei publice centrale şi locale interesate acordă sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment".
Data de 11 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător, ea fiind ziua de naştere a lui Carol Pop de Szathmári - numele din certificatul de botez fiind Szathmári Pap Károly - (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României şi primul fotograf de război din lume, conform site-urilor http://enciclopediaromaniei.ro/ şi https://www.eurofotoart.com/.
Asociaţia Artiştilor Fotografi (AAF) a fost înfiinţată la 28 noiembrie 1956, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Averescu George, Bauch Aurel, dr. Constantinescu Spiru, ing. Comănescu Silviu, Cernescu Sever, Hananel Ion, Iarovici Eugen, Löffler Weisselberger Hedy, Lovinescu Andrei, ing. Mărculescu Herberth, Marinov Iulian, Roman Bazil, Spitzer Clara, ing. Silistrăreanu Cornel, ing. Tomescu Nicolae, Tibor Löwy, Vulpas Gheorghe, conform site-ului Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, http://www.aafro.ro/.
Primul sediu al Asociaţiei a fost în Bucureşti, Piaţa Scânteii nr. 1. În 1960, sediul AAF s-a mutat la parterul Palatului ''Universul'' din strada Brezoianu nr. 24, în care a fost amenajată o bibliotecă şi o Galerie de artă fotografică. Ulterior, sediul s-a mutat pe strada Schitu Măgureanu, unde a fost amenajat un studio de creaţie dotat cu aparate de fotografiat, aparate de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru şi color şi un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie şi soluţii).
AAF a organizat, în acest răstimp, renumitele Saloane Internaţionale ale României, cele mai multe fiind vernisate la Galeria Dalles din centrul Capitalei. Cu sprijinul şi în colaborare cu Institutul Naţional de Informare şi Documentare Ştiinţifică şi Tehnică, Asociaţia Artiştilor Fotografi a editat, în perioada 1966-1989, lunar şi bilunar, 198 de numere ale Buletinului Asociaţiei, intitulat "Fotografia", acordate în condiţii de gratuitate tuturor membrilor AAF. Tot în această perioadă, Asociaţia a editat, împreună cu Institutul Central de Documentare Tehnică, cel mai probabil din anul 1967, renumitele Caiete selective "Fotografia", în care au fost publicate cu pondere articole de tehnică fotografică.
Cel mai important eveniment al artei fotografice găzduit în ţara noastră este Salonul Internaţional de Artă Fotografică al României, notează site-ul https://www.siaf.ro/. "Tradiţia de peste 65 de ani conferă Salonului Internaţional de Artă Fotografică al României (SIAFR) statutul de cel mai important eveniment al artei fotografice găzduit în România. Prima sa ediţie a avut loc în anul 1957 şi s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). (...) De-a lungul timpului, printre participanţii şi laureaţii salonului figurează numele unor celebri artişti fotografi, atât români cât şi străini, participarea lor fiind dovada aprecierii de care se bucură această amplă manifestare artistică.", precizează sursa menţionată.
În 2023, juriul alcătuit din Barbara Schmidt din Germania, belgianul Francis Nicoll şi românul Ovi D Pop l-a declarat pe germanul Holger Bueker ca fiind cel mai bun autor de fotografii artistice al anului, potrivit siaf.ro.
În ianuarie 2023, a avut loc, la Oradea, ediţia a XI-a a Festivalului Internaţional de Fotografie "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly", organizat de Asociaţia Internaţională Euro Foto Art, sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), ce a cuprins mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie) şi Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie).
Este o tradiţie a Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti să pornească în noul an cu o expoziţie fotografică în semn de omagiu faţă de artistul fotograf Szathmári Pap Károly. Astfel, la 11 ianuarie 2024, la Institutul Liszt este vernisată de Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, expoziţia de fotografie intitulată "Fiinţe transparente" a artistului fotograf Balla Arpad Zoltan.
Tot la 11 ianuarie 2024, Clubul Varadinum Foto din Oradea îşi vernisează expoziţia anuală a membrilor, cu premierea celor mai apreciaţi membri ai clubului, ce va putea fi văzută în Complexul Lotus. Expoziţia va cuprinde 68 de fotografii, realizate de 68 de membri ai clubului, cele mai reuşite fotografii care au câştigat premii la Saloanele Internaţionale de Artă Fotografică din ţară şi din afara ţării: portrete, peisaje, fotografii de stradă şi fotografii conceptuale.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost prezentă, de-a lungul timpului, prin jurnaliştii şi fotografii ei, la toate marile evenimente din istoria contemporană a României. AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până în prezent. Arhiva de fotografie, dar şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine.
Imagini din Arhiva Foto a AGERPRES pot fi găsite pe site-urile http://muzeu.agerpres.eu/ şi https://foto.agerpres.ro/foto. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și