logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Poarta Brandenburg

Image

Poarta Brandenburg este cel mai faimos punct de reper al Berlinului. Un simbol al diviziunii germane în timpul Războiului Rece, este acum un simbol naţional al păcii şi al unităţii, notează www.berlin.de. În jurul Porţii Brandenburg, mai mult de un milion de oameni celebrează anual cea mai mare petrecere de Revelion din Germania.

Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai importante monumente ale Berlinului, un reper şi un simbol cu peste două sute de ani de istorie. Poarta Brandenburg a reprezentat timp de aproape trei decenii un memorial al diviziunii. După construirea Zidului Berlinului, se afla în zona restricţionată şi nu a putut fi vizitată nici de germanii din est, nici de cei din vest. După căderea Zidului, poarta a devenit un simbol al unităţii germane, menţionează sursa citată.

 


Berlinul îi datorează acest monument regelui Wilhelm al II-lea, care comandase poarta maiestuoasă de piatră ca o încheiere a magnificului bulevard Unter den Linden. Poarta este considerată una dintre cele mai frumoase construcţii ale clasicismului. A fost construită între 1788 şi 1791 pe baza proiectelor lui Carl Gotthard Langhans cel Bătrân, care a fost inspirat de propileele Acropolei din Atena. La doi ani după ce Poarta Brandenburg a fost finalizată, aşa-numita ''quadriga'' (cvadrigă) - un car tras de patru cai - a fost plasată deasupra porţii.

 

 

Sursa foto: visitberlin.de 


Cvadriga a fost plasată deasupra Porţii Brandenburg de către Johann Gottfried Schadow în 1793. Sculptura, înfăţişând un car cu două roţi, tras de patru cai ce aleargă unul lângă altul, simbolizează pacea care intră în oraş. Frâiele cailor sunt ţinute de zeiţa Victoria. De-a lungul timpului, sculptura a fost coborâtă de pe Poarta Brandenburg de trei ori. După înfrângerea Prusiei, în 1806, Napoleon a luat Quadriga la Paris, aminteşte sursa citată. Cu toate acestea, victoria Alianţei a facilitat readucerea şi replasarea sa opt ani mai târziu. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Poarta Brandenburg şi Quadriga au fost grav avariate de bombardamente. Prin urmare, sculptura a fost înlăturată în 1956, în cursul reconstrucţiei monumentului, şi înlocuită cu o copie.

 

 

Sursa foto: berlin.de  


Poarta Brandenburg a dobândit o putere simbolică specială atunci când Berlinul a fost divizat. Odată cu ridicarea Zidului Berlinului, în august 1961, monumentul a dus o existenţă singuratică, deoarece se afla în zona restricţionată şi nu putea fi vizitat nici de berlinezii de est, nici de cei din vest. La căderea Zidului, în 1989, Poarta Brandenburg a devenit un simbol al reunificării. Pe 22 decembrie 1989, poarta a fost deschisă în uralele a peste 100.000 de oameni. Cu toate acestea, Quadriga a fost atât de grav avariată de sărbătorile reunificării, încât a trebuit să fie restaurată doi ani mai târziu, notează site-ul citat.

 

 

Sursa foto: berlin.de  


Poarta Brandenburg este situată chiar în centrul oraşului, astfel încât deteriorarea pietrei din care este construită este inevitabilă. Focurile de artificii anuale de Revelion deasupra porţii au provocat, de asemenea, daune de durată structurii. Prin urmare, după o fază de restaurare de aproape doi ani, Poarta Brandenburg a fost dezvelită din nou pe 3 octombrie 2002. De atunci, a devenit din nou o atracţie pentru turiştii din întreaga lume.

 

 

Sursa foto: berlin.de 


Poarta Brandenburg se află în Pariser Platz, una dintre cele mai frumoase pieţe din oraş. Magnificul bulevard Unter den Linden duce direct către piaţă, care este mărginită de numeroase clădiri remarcabile, cum ar fi hotelul de lux Adlon Kempinski, Universitatea de Arte şi Ambasada SUA.

 

 

Sursa foto: berlin.de  


Şi la finalul acestui an, municipalitatea din Berlin organizează petrecerea de Anul Nou, cunoscută în rândul germanilor ca ''Silvester'', sub îndemnul ''Celebrate at the Gate''. ''Sărbătoreşte Revelionul la Berlin, la Poarta Brandenburg, cu douăzeci de spectacole de muzică live, un festival de food truck până la Coloana Victoriei şi un mare foc de artificii de Revelion'', anunţă https://www.visitberlin.de/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: visitberlin.de

Afisari: 179

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic