ECHIPE DE LEGENDĂ: Steaua Roşie Belgrad, echipa care a schimbat fotbalul englez

Miljan Miljanić a fost omul care şi-a pus amprenta asupra fotbalului din Fosta Iugoslavie, ca jucător (juniori 1946-1951 şi la seniori 1951-1952) dar mai ales în calitate de antrenor al echipei Steaua Roşie Belgrad (1966-1974), formaţie care şi-a clădit reputaţia în perioada războiului rece drept una dintre cele mai dificile contracandidate din Europa de Est mai ales când disputa meciurile pe teren propriu. Câştigarea Cupei Campionilor Europeni în anul 1991, într-o perioadă tulbure a regiunii Balcanilor, a fost încununarea unui drum început în anii 1970 sub bagheta acestui carismatic antrenor, Miljan Miljanić, potrivit https://gameofthepeople.com/.
În anii 1970-1971, experţii britanici în fotbal, printre care enumerăm pe Geoffrey Green de la cotidianul ''The Times'', au avansat posibilitatea ca echipa Steaua Roşie Belgrad ar putea să devină prima formaţie din blocul socialist care ridică trofeul Cupei Campionilor europeni. Entuziasmul şi calitatea jocului au putut fi observate în disputa cu echipa campioană a Ungariei Ujpest Dozsa, pe care a învins-o la lovituri de departajare cu scorul 4-2, după ce în primul meci pierduse la Budapesta cu 2-0, a trecut cu scorul de 6-1 de formaţia UTA Arad şi cu 6-4 la loviturile de unsprezece metri de echipa Carl Zeiss Jena din Germania Democrată. În semifinale, Steaua Roşie Belgrad avea să întâlnească formaţia greacă Panathinaikos Atena, care-l avea la timonă pe nimeni altul decât celebrul Ferenc Puskas. În primul meci, echipa din Belgrad s-a impus cu 4-1, însă în cea de-a doua manşă a confruntării formaţia din Atena a câştigat cu 3-0 şi a mers mai departe în finala competiţiei unde aveau să întâlnească echipa Ajax Amsterdam. Specialiştii comentatori de la acel moment au apreciat faptul că o finală între Steaua Roşie Belgrad şi Ajax Amsterdam ar fi fost mult mai interesantă pentru iubitorii fotbalului.
Specialişti ai câştigării jocului de pe teren propriu, Steaua Roşie Belgrad a obţinut patru titluri de campioană în şase ani în perioada derulată între sezoanele 1967-1968 şi 1972-1973, precum şi trei cupe naţionale.
Sursa foto: www.straitstimes.com
Dubla cu echipa engleză Liverpool din perioada 1973-1974 a evidenţiat categoric tehnica uimitoare a jucătorilor iugoslavi. Echipa naţională era formată din jucători care puteau pune probleme serioase oricând unor selecţionate naţionale puternice în fotbal precum Germania, Italia sau Anglia. În 1968, au ajuns în finala campionatului european, după ce au învins Anglia cu 1-0 în semifinale. Jucătorul care învinsese Anglia, Dragan Dzajic, a fost starul de la Steaua Roşie Belgrad şi a încheiat pe locul trei în topul votului pentru fotbalistul european al anului 1968. Pele îl descria drept: ''un miracol balcanic, un adevărat magician. Îmi pare rău că nu este brazilian, nu am întâlnit până acum un asemenea talent natural.'', conform https://gameofthepeople.com/. În 2013, Dragan Dzajic a fost desemnat cel mai bun fotbalist iugoslav al tuturor timpurilor. Echipa naţională a Iugoslaviei a ratat calificarea la turneele de Cupă Mondială din 1966 şi 1970, însă au participat în 1974 la ediţia găzduită de Germania şi au fost gazde la turneul european din 1976. Dzajic nu a jucat în cele două meciuri cu Liverpool în toamna anului 1973, dar Steaua Roşie Belgrad era o formaţie construită pe jocul în viteză şi viclean. Antrenorul Miljanić şi-a construit stilul de joc al echipei sale pe contraatac rapid şi precizia paselor. Era formată în mare parte din jucători sârbi, alături având printre alţii pe muntenegreanul Nikola Jovanovic, ulterior component al echipei Manchester United, şi fotbalişti macedoneni.
Miljanić era fan declarat al stilului propus de antrenorul Rinus Michel de la Ajax Amsterdam şi al fotbalului practicat de echipa naţională a Germaniei de Vest din 1972. A aderat întru totul la filosofia amintită specific celor două echipe: ''Este necesar ca jucătorul care se află în posesia balonului rotund să caute cât mai mult cu putinţă cea mai bună alegere din multitudinea de soluţii.'' A fost, de asemenea, un admirator al stilului avansat de formaţia engleză Tottenham, după Cupa Mondială din 1966 a petrecut o perioadă în compania lui Bill Nicholson, managerul de la Tottenham, pentru a studia jocul echipei engleze, indică sursa citată anterior. În dubla confruntare cu Liverpool, echipa din Belgrad a câştigat ambele meciuri cu acelaşi scor 2-1, producând o surpriză cataclismică managerului englez Bill Shankly şi staffului său, un adevărat seism pentru fotbalul englez. ''Europenii au demonstrat că jocul construit de pe linia de fund este singurul mod de a juca fotbal'', potrivit lui Bill Shankly, managerul celor de la Liverpool, după confruntarea dublă cu Steaua Roşie Belgrad, conform https://www.liverpoolfc.com/. Această dublă înfrângere avea să schimbe jocul formaţiei engleze, producând o revoluţie, prin adoptarea unui mod de a pasa mai răbdător în căutarea culoarelor de joc, angajând un stil de joc mai continental pentru Liverpool pentru următorii cincisprezece ani şi indirect pentru fotbalul englez.
Chiar dacă mai departe în derularea competiţiei, Steaua Roşie Belgrad nu a reuşit să treacă în fazele superioare ale competiţiei, jucătorii formaţiei iugoslave au intrat repede în atenţia marilor cluburi europene. Mulţi jucători au plecat în campionatul Franţei (Ognjen Petrovic - Bastia, Kiril Dojcinovski - Troyes, Slobodan Jankovic - Lens, Stanislav Karasi - Lille), iar alţii în Canada sau Statele Unite.
Artizanul echipei, antrenorul Miljan Miljanić, a părăsit în 1974 Steaua Roşie Belgrad pentru echipa spaniolă Real Madrid. A câştigat La Liga, în Spania, cu formaţia din Madrid, în primele două sezoane, pentru ca în sezonul următor, la final, să demisioneze după ce formaţia sa nu a reuşit să ocupe nici locul trei în campionat.
Până în 1977 echipele engleze de fotbal au câştigat un singur trofeu de cupă europeană a cluburilor. Din 1977 până în 1984, echipele engleze au reuşit adjudecarea de şapte ori a trofeului european al cluburilor. Meciul din acea seară de noiembrie 1973 din Liverpool dintre formaţia gazdă şi Steaua Roşie Belgrad a marcat evoluţia ulterioară a modului de joc practicat de formaţiile engleze în competiţiile europene. Dubla înfrângere pentru Liverpool a însemnat un succes meritat pentru Steaua Roşie Belgrad, una dintre cele mai bune echipe ale acelor ani la nivel de competiţii de club, şi momentul necesar transformării viitoare a fotbalului englez pentru a câştiga trofee europene. Câştigarea Cupei Campionilor Europeni în 1991, în componenţa căreia se afla şi fundaşul Miodrag Belodedici, a reprezentat încununarea istoriei clubului de fotbal Steaua Roşie Belgrad, parcurs început de echipa formată de vizionarul Miljan Miljanić. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.redstarshop.rs/en/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On