logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

29 aprilie - Ziua internaţională a dansului (UNESCO)

Image

În fiecare an, la data de 29 aprilie este celebrată Ziua internaţională a dansului. Este o iniţiativă a Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO şi a fost instituită în 1982. În acest fel este aniversat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2023, an în care Ziua internaţională a dansului a ajuns la ediţia cu numărul 41, acest rol îi aparţine dansatoarei şi coregrafei Yang Liping, membră a grupului etnic Bai din Dali, provincia Yunnan, Republica Populară Chineză.

În mesajul său, Yang Liping argumentează că dansul este un limbaj universal, un mod de a comunica cu întreaga lume. Nu doar cu semenii noştri, ci chiar cu natura însăşi. "În oraşul meu natal, bunica mi-a spus că dansul este un mod de a-i mulţumi Soarelui pentru căldura şi lumina pe care ni le oferă. Atunci când recolta e bogată, dansăm cu bucurie pe câmpii, pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de pământ. Când ne întâlnim dragostea, dansăm pentru a-i obţine afecţiunea, asemenea unui păun care îşi etalează trena pentru a atrage privirile potenţialei partenere. Chiar şi atunci când ne îmbolnăvim, dansuri ce fac parte din misterioase ritualuri au darul de a alunga demonii suferinţei", scrie Yang Liping, pe site-ul oficial al Zilei internaţionale a dansului, international-dance-day.org.

"Dansatorii şi coregrafii ar trebui să asculte cu mai multă luare aminte bucuriile şi durerile acestei lumi, folosind dansul pentru a continua dialogul pe care l-am purtat cu natura timp de mii de ani. Începând de azi, eu nu doar că voi continua să împărtăşesc dansurile culturii noastre cu întreaga lume, dar îi invit pe toţi pasionaţii dansului ca prin intermediul acestei arte să îşi manifeste dragostea şi aprecierea pentru cer şi pământ", arată Yang Liping în încheierea mesajului său.

 


Cu prilejul zilei de 29 aprilie, Colegiul de Dans din cadrul Academiei de Teatru din Shanghai organizează seminarul "Dans. Viitor: Dezvoltând tradiţia şi împingând limitele" (Dance. Future: Developing the Traditions and Expanding the Boundaries), arată iinternational-dance-day.org.

În 2022, mesajul i-a aparţinut lui, Kang Sue-jin, director artistic al Baletului Naţional din Republica Coreea. În mesajul său, Kang Sue-jin a vorbit despre urmările nefaste avute de pandemie asupra dansatorilor şi publicului spectator. "Chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte, spectacolele de dans sunt, încă, supuse multor restricţii. Acest fapt ne determină să preţuim şi mai mult amintirea vremurilor în care dansul şi dansatorii străluceau precum bijuteriile, dând formă artistică atât angoasei şi anxietăţii, cât şi voinţei de viaţă şi speranţei, a vremurilor când aceştia luminau lumea", potrivit international-dance-day.org.

În 2021, mesajul a fost transmis de balerinul Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart. "Totul începe cu mişcarea - un instinct pe care îl avem cu toţii - iar dansul este o mişcare ce se transformă într-un mijloc de comunicare. (...) Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente memorabile. Acesta este scopul ultim al fiecărui dansator, indiferent de genul dansului pe care îl practică", potrivit stuttgart-ballet.de.

De Ziua internaţională a dansului, sunt organizate spectacole şi evenimente speciale şi la noi în ţară. De exemplu, Opera Română Craiova a planificat, pentru 29 şi 30 aprilie 2023, premiera spectacolului de balet "Lacul lebedelor", una dintre capodoperele baletului clasic. Cu o adaptare şi punere în scenă create de Andrei Scharaev (Cehia) şi o scenografie de Yevhen Hurenko (Ucraina), cele două reprezentaţii îl vor avea la conducerea muzicală pe maestrul Dumitru Cârciumaru. Rolurile principale vor fi interpretate de Oksana Bondareva (Rusia) - Odette/Odile, Nicolai Nazarchevici (Moldova) - Siegfried, Vasili Bogdan (Moldova) - Rothbart şi Ion Breahna (Moldova) - Bufonul, alături de Orchestra şi Baletul Operei Române Craiova.

Tot la 29 aprilie 2023, are loc ediţia a V-a a flashmob-ului "În paşi de dans", organizată de Asociaţia Colorăm Zâmbete. Evenimentul se desfăşoară în parcul Carol din Bucureşti, cu începere de la ora 11.00.

* * *

Dansul este o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. Manifestările de Ziua dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform www.international-dance-day.org.

Institutul Internaţional de Teatru, organizaţie internaţională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naţionale în o sută de ţări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO şi de o comunitate teatrală internaţională. Scopul ITI este promovarea schimbului internaţional de ştiinţă şi practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea şi solidaritatea între oameni, notează iti-worldwide.org.

 


Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet - ''Iphigenie en Tauride'', ''Alceste'', colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons - ''Fetes du serail'', ''Les Rejouissances flamandes'', ''La Mort d'Ajax'', ''Orphee aux Enfers'', şi şi-a publicat lucrarea ''Lettres sur la danse et sur les ballets'' (1760), în care a definit dansul ca ''o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri". În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: International Dance Day/facebook.com

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-01-2025 09:00

28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor

Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele

Documentare 28-01-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile

Documentare 28-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 28-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p

Documentare 28-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie

Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-01-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)

La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur

Documentare 27-01-2025 08:30

27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România

Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p

Documentare 27-01-2025 08:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu

Documentare 27-01-2025 08:00

27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)

Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59

Documentare 27-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie

Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop

Documentare 27-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie

Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman

Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat

Documentare 26-01-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)

În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu

Documentare 26-01-2025 08:00

26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)

Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă

Documentare 26-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea