O PERSONALITATE PE ZI: Geograful Dan Bălteanu
Geograful Dan Bălteanu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 28 februarie 1943, la Drobeta-Turnu Severin.
A urmat cursurile Facultăţii de Geologie şi Geografie, secţia Geografie-Fizică, a Universităţii din Bucureşti (1965). În 1979, a obţinut titlul de doctor în geografie, susţinând teza de doctorat cu titlul "Studiul biogeografic al Vlăsiei cu privire specială asupra Pădurii Comana". A continuat pregătirea în geografie fizică şi geomorfologie dinamică la Institutul de Geografie din Cracovia (1971) şi la Universitatea din Uppsala (1974), conform volumului "Membrii Academiei Române. Dicţionar 1866-2003" (Editura Univers Enciclopedic/ Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003) şi site-ului https://acad.ro/.
Prof. dr. Dan Bălteanu participă la evenimentul de marcare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie, Bucureşti, 23 martie 2016.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Este cercetător ştiinţific principal (începând cu 1971) şi directorul Institutului de Geografie din Bucureşti al Academiei Române, începând cu anul 1999, conform http://www.geoinst.ro/.
A efectuat stagii de cercetare la Universităţile din Boulder, Colorado şi Washington Seattle, ca bursier "Fulbright" (1992-1993) şi la Leipzig (1997).
Este profesor la Universitatea din Bucureşti (din 1997). A fost profesor asociat la Universitatea din Târgovişte (1995-2005). A fost, de asemenea "visiting professor" la universităţi din Israel (1991), Japonia (1995), Franţa (1996), Italia (1998-2005), Austria (1999 şi 2004), conform site-ului Academiei Române, https://acad.ro/.
S-a remarcat în domenii precum geomorfologia dinamică şi modificările globale ale mediului. S-a preocupat de evaluarea cantitativă a evoluţiei actuale a reliefului subcarpatic comparativ cu alte regiuni cu mobilitatea accentuată de pe globul terestru, de cercetarea transferului de sedimente pe versanţi şi în albii, în cadrul bazinelor hidrografice mici, de determinarea rolului evenimentelor naturale extreme, precum cutremure puternice, precipitaţii abundente etc., în evoluţia reliefului şi în utilizarea terenurilor la modificările globale ale mediului; a efectuat deplasări şi cercetări pe teren în Munţii Tatra, Munţii Beschizi, Munţii Himalaya, în Alpii Scandinaviei, în Deşertul Negev, în Munţii Vosgi, în Munţii Stâncoşi, pe coasta de vest a SUA, informează volumul citat.
Dintre lucrările sale, amintim: "Experimentul de teren în geomorfologie" (1983, lucrare distinsă cu Premiul "Gh. Munteanu-Murgoci" al Academiei Române); "Învelişul de gheaţă al Pământului" (1982); "Relieful - ieri, azi, mâine" (1984); "Impact Analysis of Climate Changes in the Central European Mountain Ranges" (1987, în colaborare), "Geografia hazardelor naturale şi antropice" (2003), "Tornada de la Făcăeni, 12.08.2002. Cauze, consecinţe, percepţie şi management" (2004, în colaborare), "Modificările globale ale mediului. O evaluare interdisciplinară a incertitudinilor" (2005, în colaborare), "România. Natură şi Societate" (2016, în colaborare), "Istoria geoştiinţelor în România", "Ştiinţele geografice" (2018, în colaborare), mai scrie site-ul https://acad.ro/.
A publicat, de asemenea, numeroase articole şi studii, singur sau în colaborare şi este autor al numeroase hărţi şi ghiduri turistice.
Este membru în comitetele editoriale ale unor periodice din ţară şi din străinătate: "Revue Roumaine de Géographie/Romanian Journal of Geography", 1990 (din 1997 a fost vicepreşedinte, iar din 2009, preşedinte); "Studia Geomorphologica Carpato-Balcanica" (1990-1998), "Analele Universităţii 'Valahia' din Târgovişte" (1997); "Proceedings of the Romanian Academy" (2000), "Forum geografic", Universitatea din Craiova (2002-2017); "Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Ambientum" (2008); "Hungarian Geograhical Bulletin" (Budapesta, 2010); "Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Geographia" (2010).
Este membru titular al Societăţii Române de Geografie (1967), membru fondator al Asociaţiei Geomorfologilor României şi vicepreşedinte (1990-1998); membru al Comitetului Naţional de Geografie (1990; preşedinte din anul 2000); membru în Comisia pentru Geomorfologie şi Mediu din Uniunea Geografică Internaţională (1992-1996); membru în Comisia de Ştiinţe Exacte a CNCSIS (1992-2000); membru fondator al Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice "Simion Mehedinţi", Institutul de Geografie al Academiei Române (1993); membru în Consiliul Tehnic Superior al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, Comisia Tehnică pentru alunecări de teren (1998-2006); membru de onoare al Societăţii Române de Fotogrametrie şi Teledetecţie (2014); membru de onoare al Societăţii de Geografie din Bulgaria (2016), preşedinte interimar al Societăţii Române de Geografie (2017-2020).
A devenit membru corespondent al Academiei Române în 1992 şi membru titular în 2009.
A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în 2002.
Este doctor honoris cauza al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (2008), Universităţii "Valahia" din Târgovişte (2009), Universităţii din Craiova (2018), mai informează site-ul https://acad.ro/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Geograful Dan Bălteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române, susţine un discurs la simpozionul ”Protecţia Civilă şi managementul dezastrelor. Provocări actuale pentru România”, organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, Bucureşti, 1 martie 2015.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan Duminica a 32-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 32 dR. Sf. cuv. Xenofon și familia sa Romano-catolice Duminica a 3-a de peste an Ss. Timotei și Tit, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 ianuarie
Este a 26-a zi a anului 2025. Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 17 m. Luna răsare la 05 h 37 m și apune la 13 h 37 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea cântărețului Demis Roussos (25 ianuarie)
Demis Roussos, pe numele real Artemios Ventouris Roussos, s-a născut la 15 iunie 1946, în Alexandria, Egipt, având tată grec și mamă egipteană de origine italiană, potrivit imdb.com. Pasionat de mic de muzică, a fost fascinat de ritmurile arabe, pentru ca la vârsta de zece ani să descopere jazz-ul și să &i
CITATUL ZILEI
'Cunoaștem de asemenea legile de bază care guvernează chimia și biologia. În principiu, ar fi trebuit să fim deci capabili de a determina modul în care lucrează creierul. Dar ecuațiile care guvernează creierul au aproape cu siguranță un caracter haotic, astfel că o mică schimbare în starea inițială poate duce la un rezultat foarte diferit. Așadar, &icir
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului Greco-catolice Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. m. Bretanion al Tomisului Romano-catolice Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 ianuarie
Este a 25-a zi a anului 2025. Au mai rămas 340 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 17 h 15 m. Luna răsare la 04 h 33 m și apune la 12 h 47 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Grigore Vasiliu Birlic
Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, interpret strălucit al unor personaje din piesele lui Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic a impresionat publicul și criticii teatrali prin creațiile sale actoricești complexe, având capacitatea de a trece foarte ușor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic și invers, se menționează pe site-u
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, din 24 ianuarie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Micro-expoziția va putea fi vizitată, până pe 20 febru
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la 24 ianuarie. În 1859, în ziua de 24 ianuarie/5 februarie, Alexandru Ioan Cuza era ales, în unanimitate, domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, ceea ce a reprezentat, în fapt, unirea celor două principate românești
CITATUL ZILEI
'Cine nu poate vedea nici ceea ce se află în fața ochilor săi și nu are nicio dorință de a produce o schimbare a bazei sociale, aceluia nu-i mai rămâne nimic altceva de spus decât ceea ce spunea și Wotan-ul lui Richard Wagner: 'Știi ce vrea Wotan? Sfârșitul.' De pe treapta socială pe care se află el, un astfel de om nu-și poate dori dec&ac
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Petersburg (Tedeum) Greco-catolice Sf. cuv. Xenia; Sf. Francisc de Sales Romano-catolice Sf. Francisc de Sales, ep. înv. Sfânta Cuvioasă Xenia este pomenită de Biserica Ortodoxă în ziua