Atentate teroriste la nivel mondial (cronologie 2021-2022)

Cel puţin 6 persoane au fost ucise şi 53 rănite într-o explozie puternică, ce a avut loc în după-amiaza zilei de 13 noiembrie 2022, pe artera comercială foarte frecventată Istiqlal din centrul metropolei turce Istanbul, relatează presa locală citată de AFP şi Reuters.
După ce guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, anunţase un prim bilanţ de 4 morţi şi 38 de răniţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat într-o intervenţie televizată că cel puţin 6 persoane au fost ucise şi 53 rănite în urma acestui ''atentat ticălos''.
''Autorii acestui atentat vor fi demascaţi. Populaţia noastră să fie sigură că autorii vor fi pedepsiţi'', a adăugat preşedintele turc.
Explozia a survenit la puţin timp după ora locală 16:00 (13:00 GMT), când artera pietonală Istiqlal era destul de aglomerată.
***
Alte atentate teroriste la nivel mondial, în intervalul 2021-2022:
2022
27 octombrie 2022 - Iran: Cel puţin 15 persoane au fost ucise într-un atac comis în principalul lăcaş de cult musulman şiit din oraşul Shiraz (sudul Iranului), revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
24 martie 2022 - Somalia: Cel puţin 48 de persoane au fost ucise, între care un membru al parlamentului, iar alte 108 au fost rănite în două atacuri teroriste, în capitala regională Beledweyne din centrul Somaliei. Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă islamistă al-Shabaab.
21 ianuarie 2022 - Irak: 11 soldaţi irakieni au fost ucişi la est de Bagdad, într-un atac atribuit militanţilor grupării Stat Islamic. Atacul a vizat o facilitate a armatei irakiene din provincia Diyala, la aproape 60 de kilometri de capitala ţării.
20 ianuarie 2022 - Pakistan: Cel puţin 2 persoane au fost ucise şi alte 22 au fost rănite în explozia unei bombe, într-un cartier comercial din Lahore, al doilea cel mai mare oraş din Pakistan. "Primele investigaţii arătau că explozia a fost cauzată de un aparat exploziv dotat cu un dispozitiv cu ceas şi plasat sub o motocicletă", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Lahore, Rana Arif.
2021
30 mai 2021 - Afganistan: Cel puţin 4 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva au fost rănite în explozia unei bombe lângă autobuzul în care se aflau la nord de Kabul, într-un presupus atentat terorist.
28 martie 2021 - Mozambic: Zeci de oameni au fost ucişi într-un atac jihadist în oraşul Palma din nordul Mozambicului, potrivit responsabililor forţelor de apărare şi securitate din această ţară. Alte câteva sute de oameni au fost salvaţi din oraşul Palma, în cursul atacului terorist care a început la 24 martie, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Omar Saranga.
3-4 ianuarie 2021 - Siria: Cel puţin 9 persoane, dintre care şapte soldaţi ai regimului sirian, au fost ucişi într-un atac al grupării jihadiste Stat Islamic, într-un autobuz pe drumul ce leagă Raqa (nordul Siriei) de capitala Damasc. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), ambuscada s-a soldat, de asemenea, cu 2 civili morţi şi 16 răniţi, dintre care 4 civili.
***
Cele mai grave atentate teroriste la nivel mondial, în intervalul 2004-2022, au avut loc la:
26 august 2021 - Afganistan: Un atac terorist, avut loc lângă aeroportul din Kabul, s-a soldat cu cel puţin 85 de morţi, dintre care 13 militari americani însărcinaţi cu securitatea unei ample operaţiuni de evacuare a civililor afgani care îşi părăseau ţara din cauza revenirii talibanilor la putere, după 20 de ani. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
8 mai 2021 - Afganistan: O explozie provocată în faţa unei şcoli de fete din capitala afgană Kabul s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi peste 50 de răniţi, dintre care mulţi copii. Deflagraţia s-a produs într-un cartier din vestul capitalei afgane locuit în special de minoritatea şiită hazara, într-o perioadă când localnicii fac cumpărăturile dinaintea sărbătorii musulmane Eid al-Fitr, care au marcat încheierea lunii de post a Ramadanului.
30 decembrie 2020: Cel puţin 30 de soldaţi ai regimului sirian au fost ucişi într-un atac jihadist asupra autobuzului care i-a adus acasă în permisie, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care a atribuit atacul grupării Stat Islamic (SI). La rândul său, agenţia de presă oficială Sana a anunţat un ''atac terorist'' asupra unui autobuz în care au fost ucişi ''25 de cetăţeni'' şi alţi 13 au fost răniţi.
8 februarie 2020 - Thailanda: Un soldat thailandez a ucis cel puţin 27 de persoane trăgând asupra altor soldaţi şi apoi asupra unor civili într-un centru comercial din Nakhon Ratchasima, la nord-est de capitala Bangkok. Atacatorul, care ulterior a fost ucis, a fost identificat ca fiind sergentul Jakrapanth Thomma, în vârstă de 32 de ani.
21 aprilie 2019 - Sri Lanka: 310 de persoane au murit şi circa 500 au fost rănite în atentate în Sri Lanka, ce au lovit hoteluri de lux şi biserici catolice care celebrau Paştele. Trei biserici catolice din Sri Lanka - una în capitala Colombo, una la Negombo (nord) şi una la Batticalo (est) - au fost atacate în timpul slujbei de Paşte. În total, opt explozii s-au produs în această insulă vizitată de numeroşi turişti străini, stârnind un val de emoţie la nivel mondial. Autorităţile au reţinut până la 23 aprilie, 40 de persoane în ancheta asupra acestor atacuri atribuite unei mişcări islamiste locale, National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Guvernul a decretat ziua de 23 aprilie, drept zi de doliu naţional.
2 octombrie 2017 - SUA: 59 de morţi şi 527 de răniţi este bilanţul unui atac armat al unui bărbat de 64 de ani, Stephen Paddock, care a deschis focul de armă din camera sa de hotel, aflată la etajul al 32-lea, asupra unei mulţimi de peste 22.000 de persoane prezente la un concert de muzică country în aer liber, la Las Vegas.
28 iunie 2016 - Turcia: Trei atacatori sinucigaşi au atacat zona de sosiri a aeroportului internaţional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit şi alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau ânate. Autorităţile turce au decretat zi de doliu naţional.
22 martie 2016 - Belgia: 32 de persoane au murit şi peste 320 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Malbeek, aflată la câţiva zeci de metri de instituţiile europene. În atentate, au fost răniţi şi patru cetăţeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic.
13 noiembrie 2015 - Franţa: Trei comandouri formate din nouă jihadişti au ucis 130 de persoane şi au rănit alte peste 350 la Paris: în sala de concerte Bataclan (90 de morţi), la terasele mai multor baruri şi restaurante (39 de morţi) şi aproape de Stade de France (un mort). Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. În jur de 20 de cetăţeni străini s-au numărat printre cei ucişi: doi cetăţeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe; trei cetăţeni belgieni; un german; trei spanioli; doi portughezi; un britanic; două tinere surori tunisiene; trei chilieni; doi algerieni; un marocan; doi mexicani.
10 octombrie 2015 - Turcia: Un dublu atentat sinucigaş a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziţiei turce, în apropierea gării centrale din Ankara.
21 februarie 2013 - 100 de morţi şi 250 de răniţi este bilanţul atentatului cu maşină-capcană, la Damasc, în Piaţa Shahbandar, din cartierul comercial Mazraa, lângă un sediu al partidului Baas (de guvernământ), în apropiere de o şcoală şi de o staţie de autobuz.
7 iulie 2005 - Marea Britanie: Patru atentate sinucigaşe comise simultan în trei rame de metrou şi într-un autobuz din Londra s-au soldat cu 56 de morţi şi 700 de răniţi. Atacurile au fost revendicate de o grupare care a susţinut că se numeşte Al-Qaida.
11 martie 2004 - Spania: Zece bombe au explodat la Madrid şi în suburbiile sale la bordul a patru trenuri, provocând moartea a 191 de persoane şi rănirea peste 2.000. Atentatul a fost revendicat în numele Al-Qaida de o celulă islamistă radicală. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan; editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
* VIDEO LIVE UPDATE/Turcia: Explozie puternică pe o arteră comercială în centrul oraşului Istanbul
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.