ATUNCI ŞI ACUM: Teatrul ''C.I. Nottara''

Teatrul "C.I. Nottara" a fost fondat în 1947, ca Teatrul Armatei, pentru ca mai târziu, în 1960, să capete numele marelui actor român Constantin I. Nottara. Teatrul în care astăzi funcţionează Teatrul "C.I. Nottara" cu cele două săli de spectacol a apărut în anul 1946, dată de la care în acest imobil a funcţionat, pentru scurtă vreme, Teatrul Odeon.
"A fost comandat proiectul de arhitectură lui Radu Dudescu, care era arhitectul-şef al Băncii Naţionale şi avea un birou de arhitectură particular în Strada C.A. Rosetti, nr. 43A. Acesta întocmeşte proiectul în trei luni, astfel încât la 31 iulie 1942, cu nr. 06870, este înaintat la Primăria Municipiului Bucureşti - Sectorul I Galben pentru autorizaţia de construcţii. Proiectul de beton armat a fost întocmit de profesorul inginer Aurel A. Beleş. La 26 noiembrie 1942, primarul Sectorului I Galben semnează Autorizaţia de construcţie nr. 9I. Se preciza că se va executa un corp de clădire cu subsol, parter şi 8 etaje din zid cu toate planşeele din beton armat", se arată pe site-ul teatrului, https://www.nottara.ro/.
Se specifica totodată faptul că proiectul şi conducerea lucrărilor aparţin arhitectului Radu Dudescu, iar execuţia se va face de Societatea Naţională de Construcţii Sonaco a inginerului Liviu Ciulley. Imobilul este format din două blocuri distincte, care adăpostesc funcţii diferite: blocul din B-dul Take Ionescu, nr. 20 (astăzi B-dul Magheru) şi blocul din Strada Jules Michellet, nr. 2. El a fost proiectat cu spaţii pentru două teatre, spaţii pentru garsoniere şi apartamente, spaţii pentru prăvălii şi pentru diversele instalaţii necesare. Cele două teatre, care funcţionau în el - Teatrul Odeon şi Teatrul Studio - formau un corp care, din punct de vedere volumetric, ocupa subsolul, parterul şi etajele 1, 2 si 3 din Blocul din Strada Jules Michellet, nr. 2, având pătrunderi parţiale la subsol, parter şi etajele 1 şi 2 în blocul din B-dul Take Ionescu, nr. 20, menţionează aceeaşi sursă.
Colaj foto AGERPRES
Foto 1 - Teatrul Nottara din Bucureşti, 1990/MIHAI ALEXE/ AGERPRES FOTO/ARHIVA
Foto 2 - Teatrul Nottara din Bucureşti, 2022/ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Sala mare de spectacol - Teatrul Odeon - se desfăşura la parter pe o suprafaţă de 330 mp, la balcon de 190 mp şi la loji de 80 mp. Societatea Naţională de Construcţii Sonaco, a inginerului Liviu Ciulley, a început construcţia imobilului în 1943, dar a întâmpinat o serie de greutăţi din cauza condiţiilor de război. "În luna august 1946, imobilul era terminat la roşu, Teatrul Odeon îşi aştepta inaugurarea în stagiunea de toamnă, Teatrul Studio era finalizat 80%, iar o bună parte din apartamente aveau finisajele terminate (...)", scrie site-ul https://www.nottara.ro/.
La 15 octombrie 1946 era inaugurată Sala Mare a Teatrului Odeon (actualul C.I. Nottara, aflat pe B-dul Magheru, nr. 20), cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, în regia lui Ion Şahighian, care era şi conducător artistic al teatrului. "Astfel, inginerul Ciulley reuşise să îşi ţină promisiunea faţă de copiii săi, Ana şi Liviu, care erau îndrăgostiţi de arta scenică: le construise un teatru adevărat".(https://www.nottara.ro/). Aici a debutat şi regizorul Liviu Ciulei, în calitate de director de scenă, cu piesa "Poveste stranie / Strange", care a fost cea de-a doua montare de la Teatrul Odeon.
Au mai fost realizate pe scena mare, în prima stagiune, spectacolele "Fanny" de Marcel Pagnol (jucată cu titlul "Copilul"), în regia Luciei Sturdza Bulandra, şi "Golden Boy" de Clifford Odets, montat de Ion Sava. Cea de-a doua stagiune, din anul 1947, a continuat seria succeselor. Pe lângă scena mare, unde se proiectau şi filme, a fost deschisă şi scena mică, Studioul teatrului, proiectat şi amenajat pentru experimente artistice. Inaugurarea Studioului s-a făcut cu o piesă românească, "Ave Maria" de Mircea Ştefănescu, tot în regia lui Ion Şahighian.
Colaj foto AGERPRES
Foto1 - Descriere: Teatrul Nottara din Bucureşti, 1990/MIHAI ALEXE/AGERPRES FOTO/ARHIVA
Foto 2 - Teatrul Nottara din Bucureşti, 2022/ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Naţionalizarea din 1948 a determinat dispariţia rapidă a teatrelor particulare şi apariţia teatrelor de stat. În vara anului 1948, după naţionalizare, Teatrul Odeon a fost desfiinţat, iar în acest imobil a fost instalat Teatrul Armatei. În aceste condiţii, valorosul colectiv al Odeonului a fost preluat, în mare parte, de Lucia Sturdza Bulandra, noua directoare a Teatrului Municipal. "Debutul stagiunii 1948-1949 îi va găsi în acest teatru pe: Dan Nasta, Dem. Savu, Clody Berthola, Corina Constantinescu, Marieta Rareş, Liviu Ciulei, Nicolae Tomazoglu şi Florin Stroe".(https://www.nottara.ro/). Ulterior, teatrul a preluat numele actorului şi pedagogului C.I. Nottara, nume sub care este cunoscut şi astăzi. Primul director al Teatrului C.I. Nottara a fost George Vraca, între anii 1960-1964.
Dintre spectacolele jucate pe scena Teatrului C.I. Nottara până în 1990 amintim: "Cyrano de Bergerac" de Edmond Rostand (regia George Rafael, 1960); "Casa cu două intrări" de Calderón de la Barca (regia Mircea Avram, 1963); "Peer Gynt" de Henrik Ibsen (regia George Rafael, 1963); "Act veneţian" de Camil Petrescu (regia Emil Mandric, 1963); "Richard al III-lea" de William Shakespeare (regia Ion Şahighian, 1964); "Şi eu am fost în Arcadia" (regia Dan Nasta, 1971); "Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă" (regia Dan Micu, 1979); "Citadela sfărâmată" (regia Mihai Berechet, 1984); "Al patrulea anotimp" (regia Dan Micu, 1989); "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian (regia Alexandru Dabija, 1984) etc.
După 1990 au fost puse în scenă spectacole precum: "Henric al IV-lea" de Luigi Pirandello (regia Dominic Dembinski, 1990); "Luv (Amor American)" de Murray Schisgal (regia Nae Caranfil, 1990); "Regele moare" de Eugene Ionesco (regia Dominic Dembinski, 1991); "Transfer de personalitate" de Dumitru Solomon (regia Mircea Cornisteanu, 1991); "Nora" de Henrik Ibsen (regia Mircea Cornişteanu, 1992); "Prinţul negru" de Iris Murdoch (regia Cornel Todea, 1994); "Avarul" de J.-B.P. Moliere (regia Mircea Cornişteanu, 1994); "Doctorul minune" de Hristache Popescu (regia Ion Lucian, 1995); "Pygmalion" de George Bernard Shaw (regia Dominic Dembinski, 1995); "Thomas Becket" de Jean Anouilh (regia Alexandru Repan, 1995), "Jocul dragostei şi al morţii" de Romain Rolland (regia Lucian Giurchescu, 2004); "Hangiţa" de Carlo Goldoni (regia Tino Geirun, 2005); "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht (regia Diana Lupescu, 2009); "Nu vorbiţi cu actorii" de Tom Dudzick şi "Vacanţă în Guadelupa" de Pierre Sauvil şi Éric Assous (ambele în regia Dianei Lupescu, 2011) etc.
În fiecare stagiune, repertoriul cuprinde în jur de 25 de titluri cumulat pe cele două scene, atât la Sala Horia Lovinescu - cu o capacitate de 339 de locuri şi o scenă italiană (deschidere: 7,40 m; adâncime: 8,40 m), cât şi la Sala Studio - "George Constantin" - un spaţiu elegant şi funcţional cu maximum 100 de locuri (dimensiunile scenei de aproximativ: deschidere - 7 m; adâncime: 7,5 m), indică, de asemenea, site-ul teatrului.
Teatrul "C.I. Nottara" a fost prezent la cele mai importante festivaluri de gen din ţară şi a efectuat numeroase turnee în Europa. Începând cu luna mai 2015, Teatrul Nottara face parte din platforma EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), iniţiată de Asociaţia Festivalurilor Europene (EFA - European Festivals Association). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactor Arhivă foto: Vlad Ruşeanu, Florin Vlădescu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B