MONUMENTE ALE NATURII: Teiul lui Eminescu din Parcul Copou (Iaşi)

Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou (Iaşi) - situat pe Bulevardul Carol I nr. 31 - este unul dintre cei mai vechi şi importanţi arbori-monument din România, având o vechime de peste 460 de ani. În faţa teiului, se află bustul din bronz al poetului, realizat de sculptorul Ion Mateescu, profesor la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, conform site-ului https://iasi.travel/ro/.
Manifestări prilejuite de aniversarea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 2020.
Foto: (c) ADRIAN CUBA/AGERPRES FOTO
Parcul Copou, situat pe dealul cu acelaşi nume, este cel mai vechi din Iaşi şi din Moldova, având o suprafaţă de aproximativ zece hectare. Vegetaţia parcului este în mare parte arboricolă: tei, arţar, frasin ş.a. Din punct de vedere vizual, dar şi olfactiv, teii conferă specificitate şi distincţie parcului, zona fiind foarte căutată şi frecventată ca loc de promenadă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.
Amenajarea parcului a început în anii 1833-1834, în timpul domnitorului Mihail Sturza, fiind hotărâtă construirea în parc a unui foişor cu aer oriental pentru relaxare şi pentru fanfarele festive. În parc există busturile unor personalităţi care au contribuit la viaţa culturală a municipiului Iaşi - Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Nicolae Gane (aflate pe Aleea Junimii), Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Octav Băncilă, Grigore Vieru ş.a (aflate pe alte alei), precizează sursa citată.
Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1967.
Foto: (c) RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Teiul lui Eminescu este un tei argintiu (denumire ştiinţifică "Tilia tomentosa Moench"). Copacul a fost supus, de-a lungul anilor, mai multor tratamente majore. Primul tratament a fost în 1953, când teiul a fost segmentat în urma unei furtuni, iar apoi a fost curăţat şi sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 şi 2014. Teiul există şi în prezent, mulţumită unui fenomen biologic rar - câteva rădăcini adventive au crescut prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ.
Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1970.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi au dat publicităţii, în 2016, un clasament al celor mai bătrâni arbori cu statut de monument al naturii din judeţul Iaşi. Conform raportului, Teiul lui Eminescu este plasat pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni copaci din judeţ. Copacul a fost plantat, potrivit datării, în vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, mai precis în anul 1556, nota site-ul https://www.ziaruldeiasi.ro/.
Cert este faptul că "teiul lui Eminescu" este, probabil, cel mai bătrân copac din Parcul Copou şi unul dintre cei mai importanţi arbori-monument de pe teritoriul României. Teiul este admirat nu doar de localnici, ci şi de turişti, fiind locul de întâlnire al îndrăgostiţilor şi al iubitorilor de poezie.
Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1984.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
În iunie 1984, în apropiere de Teiul lui Eminescu a fost deschis un muzeu-omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat în 1989, la centenarul morţii poetului, notează site-ul https://www.laiasi.ro/.
În această clădire a fost organizată, în 1983, o expoziţie documentară Mihai Eminescu, iar în iunie 1984 s-a organizat o expoziţie permanentă de carte, documente şi fotografii dedicată poetului.
Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1984.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Arhitectura clădirii evocă dimensiunile vieţii şi creaţiei eminesciene. Cele două turnuri de la intrare sunt inspirate din forma celor de la Mănăstirea Putna - turnul de intrare şi turnul tezaurului -, unde a înnoptat Mihai Eminescu în august 1871, în timpul Marii Serbări Naţionale de la Putna. Aceste turnuri simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) şi Prietenia (Ion Creangă). Muzeul este structurat în trei direcţii - Destinul, Arta, Prietenia - şi prezintă colecţii de carte şi artă plastică, precizează site-ul https://iasi.travel/ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva Foto: Mihaela Tufega, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iaşi, 1984.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz