logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Cazinoul din Constanţa

Imagine din galeria Agerpres

Clădire reprezentativă pentru municipiul Constanţa şi cel mai important model Art Nouveau din România, Cazinoul se află la malul Mării Negre, în centrul istoric al oraşului, în apropiere de bulevardul Regina Elisabeta. La est de Cazinou se află Farul Genovez şi bustul poetului Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han.

Cazinoul din Constanţa este monument istoric de valoare universală, arată site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro.

 


Istoria emblematicului imobil începe la data de 23 iulie 1903, atunci când primarul Cristea Georgescu a încheiat un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea Cazinoului, în urma deciziilor luate de Consiliul Comunal, potrivit cazinoconstanta.ro.

Odată cu schimbarea politică a administraţiei locale, Daniel Renard a fost înlocuit cu colegul său de breaslă Petre Antonescu, în 1905. Dacă Daniel Renard concepuse clădirea în stil Art Nouveau, pentru a evidenţia caracterul cosmopolit al Constanţei, Petre Antonescu o proiectase sub formă de teatru, în stil neo-românesc.

Doi ani mai târziu, în urma unor noi schimbări politice pe plan local, Daniel Renard este rechemat să proiecteze edificiul. Odată cu revenirea sa, Renard a înlăturat unele fundaţii şi elevaţii concepute de Petre Antonescu, care la rândul său modificase fundaţia pusă între 1903 şi 1905.

La ridicarea edificiului a participat şi inginerul Anghel Saligny, cel care a gândit, în 1907, grinzile principale ce stau la baza planşeelor de peste subsol şi care s-au dovedit extrem de rezistente.

 

 

Cazinoul din Constanta, 1952.

Foto: AGERPRES 


Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, fiind, la acea dată, cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, precizează sursa citată. Oferea jocuri de ruletă, blackjack şi baccarat.

Construcţia ocupă un teren cu suprafaţa de 3.108 mp, are subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă construită la sol de 1.598,81 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.844,56 mp.

La parter se afla un impresionant hol, din care pornea o maiestuoasă scară în trei rampe, către etaj. Spre partea nordică a clădirii, se aflau spaţii pentru garderobă, bufet cu laborator, o sală de lectură, vestiarul, două săli de joc şi una de biliard. La etaj mai exista o sală de spectacole, în apropierea alveolei scenei aflându-se foaierul artiştilor.

Până în 1912, fundalul muzical era asigurat, în principal, de orchestra I. Paschill.

În numărul 4 din septembrie 1911 al revistei "Ilustraţiunea Română", Cazinoul din Constanţa era descris astfel: "O clădire fantastică, cochetă (...) ce se ridică pe ţărm, prelungindu-şi o terasă largă până în Mare. E Cazinoul comunal. O podoabă arhitectonică, de o concepţie stranie, răscolitoare. (...) un local de viaţă şi petreceri, menit să atragă vizitatori", potrivit cazino365.ro.

 

 

Cazinoul din Constanţa, 1968.

Foto: (c)  RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES


Actualul Acvariu din Constanţa, amplasat în faţa impunătorului Cazinou constănţean, datează din 1912. A funcţionat ca pavilion-restaurant al Cazinoului, din iniţiativa baronului Edgar de Marcay, proprietarul "Societăţii Marilor Stabilimente" şi antreprenor al Cazinoului.

În timpul Primului Război Mondial, clădirea cazinoului a funcţionat ca spital militar, fiind, apoi, bombardată de aviaţia germană. Refăcută în 1928, a devenit un important punct de atracţie pentru marinarii şi turiştii ce navigau pe Marea Neagră, precizează istoricul Adrian Cioroianu, în cadrul emisiunii "5 minute de istorie", difuzată de TVR.

 


În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Cazinoul a fost din nou bombardat, de această dată de aviaţia sovietică.

În 1950, la parterul clădirii a funcţionat un restaurant, iar la etaj, un cinematograf. Din 1948, în Cazinoul din Constanţa a funcţionat Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 şi 1989 a aparţinut de ONT Litoral.

Primele lucrări de reparaţii ale cazinoului au fost efectuate în 1934, sub îndrumarea lui Daniel Renard. Ample lucrări de renovare au fost efectuate în 1951, cu ajutorul deţinuţilor, precum şi între anii 1986-1988.

 

 

Cazinoul din Constanţa, 1995.

Foto: (c)  AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES


La 2 mai 2020, Primăria Municipiului Constanţa a anunţat demararea lucrărilor de restaurare a Cazinoului, coordonate de inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănţean Radu Cornescu.

Potrivit acestuia din urmă, totul va fi refăcut conform proiectului original. O scară construită după anul 1986, care nu respectă stilul Art Nouveau, va fi desfiinţată. Remodelarea interiorului se face astfel încât clădirea să funcţioneze "mai mult pe parte de cultură". Un spaţiu special amenajat va cuprinde o expoziţie permanentă cu istoria clădirii. După încheierea lucrărilor la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi efectuate picturi murale şi va fi adus mobilier de epocă, inspirat de modelele existente în urmă cu 100 de ani, a precizat Radu Cornescu.

La 21 ianuarie 2021, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a fost prezent la Constanţa pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectul, în valoare de 56,6 milioane de lei, ce vizează consolidarea şi reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Lucrările, care sunt finanţate de minister, prin Compania Naţională de Investiţii urmăresc, printre altele: consolidarea în vederea punerii în siguranţă; refacerea instalaţiilor, modernizarea celor existente şi realizarea de noi instalaţii conform normativelor în vigoare; reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor; refacerea balustradei metalice conform soluţiei originare şi a parapetului în stil Art Nouveau; iluminatul arhitectural interior şi exterior.

 

 

Cazinoul din Constanţa, 1995.

Foto: (c)  AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES


În imediata apropiere a locului pe care se află actualul Cazinou din Constanţa, au existat alte două clădiri cu aceeaşi destinaţie. În 1880, lângă Farul Genovez a fost înălţat primul cazinou, cunoscut în epocă sub denumirea de "Kursaal", adică "sală de relaxare". Construit din lemn şi paiantă, acesta a fost parţial distrus în urma unei furtuni puternice din 1891. În anul următor, Consiliul Comunal a decis demolarea clădirii. Rolul acesteia a fost preluat de "Casin", amplasat pe locul actualului Acvariu. Casinul fusese realizat din lemn, pe un parter din piatră, iar unul dintre antreprenorii săi a fost Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă, precizează cazinoconstanta.ro. A fost demolat în 1910.

Arhitectul Daniel Renard a fost principalul exponent al stilului Art Nouveau în România, notează ct360.ro. S-a născut în ziua de 24 martie 1871, în comuna Dragomireşti din judeţul Dâmboviţa dintr-o mamă româncă, Petra Ionescu şi un tată elveţian, Prosper Renard. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, între 1834 şi 1908. De numele arhitectului Daniel Renard se leagă şi alte clădiri din Constanţa, precum Hotelul Regina (astăzi Hotel Intim), Hala Pieţei Unirii, Oieria Palas, Casa Logardi din Piaţa Ovidiu, dar şi Spitalul din Medgidia şi Biserica din Hârşova. A murit în anul 1954. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, redactori Arhivă Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 454

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam