ATUNCI ŞI ACUM: Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu- Rusescu"

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu - Rusescu" (INSMC) este unitatea de referinţă în domeniul sănătăţii mamei şi copilului şi are în portofoliul său rezultate notabile obţinute de-a lungul a peste jumătate de secol, în domeniile pediatrie, obstetrică-ginecologie, dar şi cercetare.
În perioada ce a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, populaţia infantilă era lovită de boli precum tuberculoza, distrofia şi rahitismul, iar mortalitatea infantilă era crescută. În aceste împrejurări, profesorul doctor Alfred Rusescu (1895-1981), considerat întemeietor al şcolii de pediatrie în România, a creat, în 1946, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC), cu sediul la Leagănul "Sf. Ecaterina", de la Arcul de Triumf. În 1950, IOMC s-a stabilit într-o clădire nouă de pe Bulevardul Lacul Tei, în acelaşi loc cu Spitalul pentru Copii "Emilia Irza", potrivit https://www.insmc.ro/despre-noi/.
Foto nr. 1
Foto: (c) ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES
Clădirea Spitalului de Copii 'Emilia Irza' din Capitala, 1951.
Foto nr. 2
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului 'Alessandrescu- Rusescu' (fost 'Emilia Irza') din Bucureşti, 2022.
Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) şi-a încetat funcţionarea în 1966. Patru ani mai târziu, doctorii Lidia Orădean, Virginia Russ şi Ada Burlui au organizat secţii de obstetrică-ginecologie, nou-născuţi şi fiziologia copilului sănătos, iar la numai un an, institutului i s-a adăugat o secţie de pediatrie, munca profesorului Rusescu fiind dusă astfel mai departe. Între 1970-1971, IOMC a avut sediul în incinta Spitalului "Polizu". În 1971, a revenit cu sediul la "Emilia Irza", unde se găseşte şi astăzi. Profesorul Răzvan Priscu, continuatorul de şcoala al lui Alfred Rusescu, a preluat conducerea institutului şi a înfiinţat un colectiv de pediatrie socială. Sub îndrumarea sa au fost demarate mai multe studii în pediatrie.
În 1952, Spitalul Clinic Polizu, construit în 1930, a devenit Departament de obstetrică-ginecologie în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC). Director al Centrului de Cercetări Ştiinţifice Obstetrică-Ginecologie şi şef de secţie în Spitalul Polizu a fost numit, în 1957, prof. dr. Dan Alessandrescu (1913-2000). Prin eforturile sale, Polizu s-a transformat într-o maternitate modernă, cu direcţii noi: imunologie, genetică, perinatologie, oncologie, tratamentul malformaţiilor genitale. Alessandrescu a înfiinţat primul serviciu de anestezie pentru femei (1959) şi nou-născuţi (1961) din România.
Foto nr.1
Foto: (c) AGERPRES
Spitalul de copii 'Emilia Irza' din Bucureşti (placă fotografică), 1952.
Foto nr. 2
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Descriere: Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului 'Alessandrescu- Rusescu' (fost 'Emilia Irza') din Bucureşti, 2022.
În 1990, numele Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului a fost completat cu cel al profesorului care a creat şcoala românească de pediatrie, Alfred Rusescu. De-a lungul timpului, institutului i s-au adăugat alte trei departamente: Maternitatea Polizu (obstetrică), Centrul pentru depistarea cancerului genito-mamar şi Laboratorul de Sănătate Mintală.
În 2016, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. A. Rusescu" a devenit Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu".
De-a lungul existenţei sale, la INSMC s-au efectuat cercetări referitoare la consultaţia prenatală şi dirijarea travaliului, la cunoaşterea vieţii fătului, stimularea alimentaţiei la sân a sugarului, depistarea unor boli apărute în perioada prenatală şi a unor deficienţe somatopsihice la copii şi criterii de diagnostic şi tratament în boli acute şi cronice ale copilului. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva foto: Elena Bălan, Vlad Ruşeanu; editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.