DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului de comedie Puiu Călinescu (16 mai)

Actorul de comedie Puiu Călinescu (Alexandru Călinescu) s-a născut la 21 iunie 1920 în Bucureşti, în cartierul Griviţa, conform www.imdb.com. A fost fiul actorului Jean Tomescu, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.
Succesul său s-a datorat în special grimaselor din scenete, dar şi talentului de a interpreta personajele într-un mod original, notează CineMagia - www.cinemagia.ro.
Este crescut de mama sa, muncitoare într-o fabrică de ţigarete. După decesul prematur al acesteia, este îngrijit de bunica maternă. Şi-a început cariera jucând în "revistele" de cinematograf ce prefaţau cândva, în sălile de cinema, proiecţia unui film, menţionează site-ul http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.
Puiu Călinescu pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, Bucureşti, 26 februarie 1986.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO / ARHIVA ISTORICĂ
Din 1948 a intrat în trupa Teatrului "Constantin Tănase", care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite ("Un băiat de zahăr ars", "Trăsnitul meu drag", "Idolul femeilor" etc.), al căror protagonist a fost timp de zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost actor de comedie prin vocaţie, declanşând râsul doar la simpla sa apariţie.
Dintre spectacolele "one-man show" merită amintite: "Sonatul lunii", "Frumosul din pădurea... zăpăcită", "Eu vă fac să râdeţi!", "E nemaipomenit!", "Omul care aduce râsul", "Bărbatul fatal", "Superman", "O seară la Boema".
A apărut în numeroase scenete la teatru şi la televiziune: "Azilul MacFerlan", "Fără mănuşi", "Şi Ilie face sport", "Cer cuvântul!", "Un băiat iubeşte o fată", "Ca la Revistă", "Pagini alese din Revista de altădată", "Nicuţă... la Tănase", "Femei... femei... femei...", "Restaurant de lux", "Uimitoarele aventuri ale lui Spirache", "Magazin de stat", "Bimbirică", "Nu servim în stare de ebrietate!", "În gară", "Inspecţie", "Ora de gimnastică", "Bujor al 12-lea", precizează site-ul www.teatrultanase.ro.
Din filmografia actorului fac parte peliculele: "Şofer de mare viteză" (1955), "Directorul nostru" (1955), "O poveste obişnuită... o poveste ca în basme" (1959), "O zi pierdută" (1960), "Celebrul 702" (1961), "S-a furat o bombă" (1962), "Sub cupola albastră" (1962), "Vacanţă la mare" (1962), "Un surâs în plină vară" (1963), "De-aş fi... Harap Alb" (1965), "Corigenţa domnului profesor" (1966), "Faust XX" (1966), "Împuşcături pe portativ" (1967), "Balul de sâmbătă seară" (1967), seria "Brigada Diverse" (1970, 1971), "Informaţii gară" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Serenadă pentru etajul XII" (1976), "Nea Mărin miliardar" (1979), "Expresul de Buftea" (1979).
A scris pentru televiziune scurtmetrajele "La un restaurant de lux" (1994) şi "Informaţii-gară" (1971), arată CineMagia - www.cinemagia.ro.
"Pentru mine râsul este o condiţie a vieţii. Cred că biata mama s-a gândit ca eu să fiu de 'râsul lumii'. Există şi oameni mai acri, mai închişi, mai mofluzi, iar eu îmi fac o datorie să îi fac să râdă... Eu cred că am să râd şi pe lumea cealaltă, acolo, în Cosmos", spunea Puiu Călinescu într-un interviu, citat pe site-ul Teatrului Tănase.
Actorul Puiu Călinescu a murit la 16 mai 1997, pe un pat de spital, la "Floreasca", spunându-le bancuri asistentelor medicale care îl îngrijeau, până în ultima clipă. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost