O PERSONALITATE PE ZI: Cântăreaţa şi actriţa franceză Dalida

Cântăreaţa şi actriţa Dalida s-a născut din părinţi italieni, în 17 ianuarie 1933, sub numele de Iolanda Gigliotti, la Cairo (Egipt). A fost singura fată din familie şi a avut doi fraţi - Orlando şi Bruno -, tatăl lor, Pietro, fiind prim-violonist la Opera din Cairo, potrivit site-ului dedicat artistei, https://dalida.com. Şi-a petrecut o mare parte a vieţii în Franţa, unde, după ce a primit cetăţenia franceză, a avut numele Yolanda Gigliotti.
A primit 71 de discuri de aur şi cinci de platină. A fost prima cântăreaţă care a câştigat un disc de diamant. A vândut aproape 85 de milioane de albume, într-o carieră de peste 30 de ani. I-au fost acordate numeroase premii şi distincţii de către preşedinţi, magnaţi de presă şi oameni importanţi din industria muzicală mondială.
Copilăria sa a fost marcată de o gravă miopie şi de un uşor strabism, iar mai târziu de despărţirea de tatăl ei, care a fost deportat în cel de-al Doilea Război Mondial. Iolanda era o fire retrasă şi singuratică şi îşi spunea mereu că este "răţuşca cea urâtă", notează site-ul www.radioromaniacultural.ro.
În 1951, a participat în secret la un concurs de frumuseţe. Peste trei ani, a luat parte la concursul Miss Egipt, unde a câştigat premiul I. A fost angajată, apoi, ca actriţă pentru a filma la Cairo. A avut câteva apariţii sporadice în filme egiptene, perioadă în care primeşte numele de scenă "Dalila". Este remarcată de un regizor francez. Iolanda, pe atunci "Dalila", visează să ajungă la Paris. În ciuda opoziţiei familiei sale, pe 24 decembrie 1954 a zburat la Paris. În 1956 s-a mutat definitiv în Franţa cu intenţia de a deveni actriţă. Pentru a se întreţine, a luat lecţii de canto. A fost angajată într-un cabaret pe Champs Elysées, iar mai târziu la Villa d'Este. Este prezentată acolo ca "Revelaţia cântecului francez". A abandonat actoria şi, cu numele de scenă schimbat în "Dalida", a început să cânte în săli de spectacole şi cabarete. A fost descoperită de Bruno Coquatrix şi prezentată lui Lucien Morisse, director la Radio Europe 1. Fosta "Dalila", acum "Dalida", l-a cucerit pe Morisse, cu care s-a căsătorit pe 18 aprilie 1961, la Paris. În acelaşi an, lansa melodia acestuia, "Bambino", înregistrând un imens succes. Piesa a rămas timp de 46 de săptămâni în Top 10 din Franţa şi este unul dintre single-urile artistei cu cea mai mare vânzare (peste 300.000 de exemplare).
În 1957, primea primul disc de aur. A cântat alături de Charles Aznavour la celebra sală Olympia din capitala Franţei. A lansat alte melodii de succes ca "Tu Me Donnes", "Ciao Ciao Bambina", "Garde-moi la derniere danse". A devenit cunoscută în toată Europa şi, în 1961, pleca în turneu în Hong Kong şi Vietnam. Era cântăreaţa favorită a momentului şi se afla în topuri înaintea lui Edith Piaf, Jacques Brel şi a altor "monştri sacri" ai cântecului francez.
În septembrie 1961, în cadrul unui turneu la Cannes, îl întâlneşte pe Jean Sobieski, un pictor polonez, plin de şarm, care o cucereşte şi o va face să trăiască, pentru o vreme, între pasiunea înflăcărată şi recunoştinţa faţă de cel care a sprijinit-o decisiv în viaţa şi cariera ei, Lucien Morisse. În anul 1962, Dalida apare în mai multe filme, printre care "L'inconnue de Hong Kong", alături de Serge Gainsbourg. În acelaşi an, Dalida a cântat "Le petit Gonzales" şi a obţinut un nou succes. În 1962, a cumpărat un conac în Montmartre. După ce divorţează de Lucien Morisse, Dalida se desparte şi de Jean Sobieski.
Pe 4 august 1964, capătă un nou "look" şi devine blondă. În acelaşi an, a primit un disc de platină pentru vânzarea a peste zece milioane de înregistrări, devenind prima femeie care realizează această performanţă. În 1965, a cântat "La danza di Zorba" pe muzica lui Theodorakis, care a compus coloana sonoră pentru filmul "Zorba Grecul", înregistrând un nou succes de proporţii.
Se îndrăgosteşte din nou, de un cântăreţ italian, Luigi Tenco, cu care se căsătoreşte în aprilie 1967, dar în ianuarie 1968, acesta s-a sinucis, sub influenţa alcoolului şi a tranchilizantelor. Imediat după aceea, Dalida a avut şi ea o tentativă de sinucidere cu barbiturice, dar a fost salvată. În primăvara anului 1968, a plecat în turneu în străinătate. În Italia, a primit marele premiu pentru cântec, "Canzonissima". Aflată mereu în căutarea sa, Dalida întreprinde mai multe călătorii în India pentru a urma învăţăturile unui înţelept hindus. În august 1970, are un imens succes cu piesa "Darla dirladada".
La începutul anilor '70, trece printr-o perioadă prosperă din punct de vedere profesional.
În 1973, a cântat împreună cu Alain Delon versiunea franceză a cântecului italian "Paroles, paroles". Piesa a devenit un mare hit şi a cucerit topurile din Franţa şi Japonia. Cu "Il venait d'avoir 18 ans" a devenit numărul 1 în 9 ţări şi a vândut numai în Germania 3,5 milioane de exemplare. Pe 15 ianuarie 1974, a revenit pe scena de la Olympia, iar la finalul turneului de cântare a prezentat o nouă piesă "Gigi l'amoroso", care rămâne cel mai mare succes mondial al Dalidei, fiind prezent pe primul loc în topurile din 12 ţări.
În 1975, Dalida primea premiul Academiei franceze, menţionează site-ul https://dalida.com.
În ţările arabe, Dalida era foarte apreciată. În 1978, a înregistrat "Salma ya Salama", după o melodie populară egipteană, un cântec tradus din arabă în franceză, italiană şi germană. A fost primită apoi în Egipt ca o regină, la avion aşteptând-o Anwar El Sadat, preşedintele ţării. Tot în 1978 era remarcată de americani, care au invitat-o să concerteze la Carnagie Hall din New York, unde a interpretat pentru prima dată melodia "Lambeth Walk". A lansat în Generation '78, primul single francez însoţit de un videoclip. În vara anului 1979, noul său hit s-a numit "Monday Tuesday... Laissez moi danser".
În 1981, strabismul care o supărase în copilărie revine în forţă, în timp ce artista simte că nu mai are puterea de-a ţine pasul cu solicitările din industria muzicii. În 1983, lansa albumul "Les p'tits mots", în 1984 - "Pour te dire je t'aime", în 1986 - "Le visage de l'amour". Până în 1986, a lansat numeroase alte hituri şi a realizat un nou turneu mondial.
În cei 37 de ani de succes neîntrerupt, Dalida şi-a făcut timp să joace în câteva filme, dar abia în 1986 a găsit un adevărat rol de compoziţie, fiind eroina filmului regizorului egiptean Youssef Chahine - "Le sixieme jour", criticii salutându-i prestaţia actoricească.
Dalida a murit la 3 mai 1987, la Paris, la doar 54 de ani, din cauza unei supradoze de somnifere, lăsând un ultim mesaj: "Viaţa mi-e insuportabilă. Iertaţi-mă", menţionează site-ul www.rador.ro. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.dalida.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/