logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Ion Lucian, actor, regizor, scenarist

Imagine din galeria Agerpres

Ion Lucian, actor, regizor, scenarist, s-a născut la 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A fost un om de teatru complet, ca actor, regizor, autor dramatic, director de teatru şi coordonator de proiecte teatrale, ocupându-se cu dragoste şi dăruire de domeniul teatrului pentru copii şi tineret.

A absolvit, în 1945, Academia Regală de Artă Dramatică din Bucureşti, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). A fost un actor complet, jucând în spectacole de comedie şi dramă, în spectacole de revistă, pe micul şi pe marele ecran, în spectacole de teatru radiofonic.

A jucat pe scena Teatrului de Operetă ''Alhambra'', în anii '40, apoi la Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Bulandra), la Teatrul ''Nottara'', apoi, din anii '60 până în 1990, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. A fost fondator şi director al Teatrului pentru Copii ''Ion Creangă'' (1964-1972) şi al Teatrului ''Excelsior'' din Bucureşti (1990-2012).

 

 

Foto: (c) Armand Rosenthal / Arhiva istorică AGERPRES


Ion Lucian a făcut parte din distribuţia piesei ''Celebrul 702'', de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, a cărei premieră a avut loc la 5 ianuarie 1961 şi care a constituit prima reprezentaţie a Teatrului de Comedie. La 24 decembrie 1964, Teatrul ''Ion Creangă'' din Bucureşti îşi începea activitatea odată cu premiera piesei ''Harap Alb'', în regia lui Ion Lucian, directorul noii instituţii. Decretul de constituire a Teatrului ''Ion Creangă'', instituţie fondată de Ion Lucian, a fost emis la 4 mai 1965.

La 10 aprilie 1964 avea loc la Teatrul de Comedie premiera piesei ''Rinocerii'', pe un text de Eugen Ionescu, în regia lui Lucian Giurchescu, avându-i ca protagonişti pe Radu Beligan, Ion Lucian şi Sanda Toma.

 


Ion Lucian a jucat, de-a lungul anilor, sute de personaje din dramaturgia românească şi universală şi a semnat regia a peste o sută de spectacole. Dintre piesele în care a jucat amintim: "Mincinosul" de Carlo Goldoni; "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello; "Ţara surâsului" de Franz Lehár; "Nu se ştie niciodată" de G. B. Shaw; "Câinele grădinarului" de Lope de Vega; "D'ale Carnavalului" de I. L. Caragiale; "Scaiul" de Georges Feydeau; ''Regele Cerb'' de Carlo Gozzi; ''Procesul d-lui Caragiale'' de M. Ştefănescu; "Svejk în al doilea război mondial" de Bertold Brecht, ''Insula'' de Mihail Sebastian ş.a.

 


A fost invitat în calitate de actor şi regizor în Italia, Belgia, Franţa, Japonia, Canada, SUA. Printre spectacolele pentru copii regizate de Ion Lucian şi montate la teatre din Franţa, Canada, Belgia, Japonia, SUA, Italia, se numără ''Cocoşelul neascultător'', "Snoave cu măşti" şi "Pinocchio".

Din filmografia sa amintim: "Două lumi şi o dragoste" (1945, regia Victor Gertler), "Viaţa învinge" (1951, regia Dinu Negreanu), "Gelozia, bat-o vina" (1954, regia Elena Negreanu), "Afacerea Protar" (1955, regia Haralambie Boroş), "Alo?...Aţi greşit numărul" (1958, regia Andrei Călăraşu), "D' ale carnavalului" (1958, regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheles), "Doi vecini" (1958, regia Geo Saizescu), "Titanic-vals" (1964, regia Paul Călinescu), "Mofturi 1900" (1964, regia Jean Georgescu), "Rămăşagul" (1984, regia Ion Popescu-Gopo), potrivit volumului "1234 cineaşti români". A făcut parte, de asemenea, din distribuţia filmului "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer, a cărui premieră a avut loc în 2010.

 


Imediat după evenimentele din 1989, Ion Lucian a simţit nevoia să înfiinţeze un teatru pentru copii şi astfel a luat fiinţă, la 1 aprilie 1990, cu sprijinul Ministerului Culturii, Teatrul Excelsior, "teatrul tuturor copiilor", cum avea să-l numească fondatorul său. După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate (Franţa, Canada, Belgia, Elveţia), după zeci de spectacole prezentate publicului în diverse săli, Teatrul Excelsior şi-a deschis stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei nr. 28. La 4 mai 2011 a fost inaugurat noul sediu al Teatrului Excelsior, evenimentul fiind urmat de premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz". "Mi s-a împlinit un vis de 20 de ani (...) Este unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea. L-am aşteptat ca un vis, iată că s-a împlinit. Acum este un moment cu adevărat fericit", declara Ion Lucian în momentul inaugurării noului sediu al Teatrului Excelsior.

 


În 1995 a fost montat, pe scena Teatrului Odeon, spectacolul "Supeul" de Jean Claude Brisville, regia Florentina Enache, rolurile principale fiind deţinute de Radu Beligan şi Ion Lucian. În noiembrie 1997, la Teatrul Excelsior a avut loc premiera spectacolului ''Nemaipomenitele aventuri ale lui Nils'', o adaptare de Ion Lucian, în regia Mihaelei Boboc-Manea. La 2 aprilie 2003 a avut loc, în premieră absolută, la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul ''Marginea eternităţii'' de Ion Lucian şi Andrei Dorobanţu, în regia lui Ion Lucian, avându-i în distribuţie pe actorii Ion Lucian, Florin Zamfirescu, Florian Pitiş, Doru Ana, Constantin Dinulescu ş.a., eveniment teatral ce s-a înscris în cadrul ''Săptămânii franco-române a ştiinţelor şi tehnicii''.

Mai amintim dintre spectacolele în care a jucat: ''Ceasornicăria Taus'' de Gellu Naum, regia Mircea Marin (premiera în 2001), realizat de Theatrum Mundi în colaborare cu Teatrul Bulandra; ''Legenda ultimului împărat'', de Valentin Nicolau (premiera în 2002), de la Teatrul Naţional Bucureşti; ''...Escu'', de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija, în care Ion Lucian a interpretat rolul Conu' Iorgu. La 20 mai 2004 a avut loc, la Teatrul ''Ion Creangă'', premiera spectacolului muzical ''Cenuşăreasa'', o adaptare de Ion Lucian şi Virgil Puicea, în regia lui Ion Lucian.

S-a numărat, alături de alte nume importante ale vieţii teatrale româneşti şi invitaţi de marcă din Franţa, Elveţia, Belgia, Ucraina, printre participanţii la Festivalul de teatru franco-român ''Coup de Théâtre'', organizat în perioada 20 martie - 7 aprilie 2004, la Bucureşti, de Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei.

Ion Lucian a fost distins, în 2000, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. În cadrul spectacolului de gală intitulat ''Vârsta de Aur'', din 9 decembrie 2001, de la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, i-a fost decernat un premiu special.

La cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, din 2002, a primit un premiu pentru întreaga activitate, iar la ceremonia din 2003 de decernare a Premiilor naţionale în domeniul teatrului, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, a primit Premiul pentru întreaga activitate artistică.

În 2004 lui Ion Lucian i-a fost conferit, prin decret al preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii statului francez. Distincţia încununează activitatea remarcabilă a lui Ion Lucian desfăşurată în spaţiul francofon. Ion Lucian a fost, totodată, din 1973, membru al Uniunii Scriitorilor din Franţa.

I-au fost decernate titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti şi de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior. În 2007 a primit Premiul de excelenţă la ediţia a V-a a Festivalului Comediei Româneşti "festCO", de la Bucureşti.

 

 

Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Se numără, alături de Mircea Albulescu, Mia Braia, Gigi Căciuleanu, Ion Caramitru, Dina Cocea, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Marcel Iureş ş.a., printre cei 42 de actori, regizori, dansatori, interpreţi de muzică din volumul "Amintirea ca un parfum", un album cu fotografii şi interviuri, al scriitoarei Silvia Kerim, lansat în 2007. La 23 decembrie 2010 a fost lansat un al treilea CD de autor din colecţia "Mari actori români" - volumul "Taclale", acesta fiind dedicat marelui actor Ion Lucian.

Ion Lucian a încetat din viaţă la 31 martie 2012, la Bucureşti. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor.

În decembrie 2012 a avut loc ceremonia de decernare, in memoriam, a patru stele, pentru Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, şi Şerban Ionescu, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. De asemenea, începând din luna noiembrie 2017, sala mare a Teatrului Excelsior poarta numele lui Ion Lucian. AGERPRES/ (Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 92

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)