HANURI: Hanul lui Manuc

Unul dintre hanurile bucureştene care s-au bucurat de o faimă deosebită în prima jumătate a secolului al XIX-lea este Hanul lui Manuc, în prezent important obiectiv turistic şi monument istoric, aflat pe Strada Franceză nr. 62 din sectorul 3 al Capitalei, conform hanulluimanuc.ro.
Întemeietorul său, negustorul armean Manuc Mirzaian sau Manuc Bei, s-a născut în 1769, la Rusciuk (oraşul Ruse de astăzi), unde familia lui se stabilise după plecarea din Armenia, potrivit lucrării ''Istoricul Hanurilor Bucureştene'' de George Potra (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1985).
În a doua jumătate a anului 1806, Manuc Bei a început să construiască hanul care-i va purta numele. Locul ocupat făcuse parte din patrimoniul Curţii Domneşti, negustorul achiziţionându-l împreună cu alte terenuri.
Hanul lui Manuc, 1971
Foto: (c) CONSTANTIN CIOCAN/AGERPRES FOTO
Din descrierile de la începutul secolului al XIX-lea, reiese că hanul era compus din subsol, parter şi etaj. La subsol se aflau 15 pivniţe boltite, la parter existau 23 de prăvălii, două saloane mari, zece magazii, 16 camere de servitori şi bucătari, 4 odăi laterale şi un tunel în care încăpeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odăi, cele mai multe folosite pentru oaspeţi.
În mijlocul curţii pavate cu piatră de râu, se afla o cafenea cu toate dependinţele ei şi o grădină cu fântână arteziană. Pe malul Dâmboviţei, pe tot lungul construcţiei, se afla un chei lucrat în piatră, larg de peste un metru.
Manuc Bei a murit în 20 iunie 1817.
Hanul lui Manuc, 1971
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO
Averea a intrat în administrarea unei epitropii, avându-se în vedere vârsta fragedă a copiilor săi. Cea mai mare parte a averii se afla în Ţara Românească şi era greu de administrat, astfel că epitropii moştenitorilor au decis să arendeze toate proprietăţile. La 20 decembrie 1827, s-a încheiat un contract de arendă pe patru ani între administratori şi Dimitrie D. Dedu şi Nicolae Alexiu.
Murat, fiul lui Manuc, a decis să vândă hanul în 1841 sau 1842.
Hanul lui Manuc, 1971
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO
În ianuarie 1842, Sfatul Orăşenesc s-a instalat în şase odăi din Hanul Manuc, unde a rămas până la 23 aprilie 1842.
Cel care a cumpărat hanul şi a reuşit să efectueze lucrări de consolidare a fost pitarul Dimitrie Iconomidis (Economu), în asociere cu alte două persoane. Acesta a murit în 1854, exploatarea hanului fiind continuată în mod egal de cei trei copii ai săi, până în 1860, când l-au dat în arendă lui Milan Lomovici.
Hanul lui Manuc, 1978
Foto: (c) VIRGIL PAVEL/AGERPRES FOTO
Hanul a fost scos la vânzare în anii 1861-1862, fiind cumpărat de Lambru Vasilescu, care a transformat şi a redenumit clădirea. Redeschiderea hanului sub numele ''Marele Hotel Dacia'' (Grand Hotel de la Dacie) a fost anunţată în 1874.
Hanul lui Manuc, 1983
Foto: (c) MIRCEA HUDEK/AGERPRES FOTO
Cele două săli mari ale Hanului au început să fie folosite pentru petrecerile lumii bune a Capitalei şi pentru diferite evenimente mondene. Începând cu iarna lui 1878, în aceste săli au avut loc spectacole de teatru şi baluri mascate.
În 1881, fata lui Lambru Vasilescu s-a măritat cu boierul şi magistratul Alexandru Băicoianu, care devine proprietarul imobilului până în 1916.
Elena Băicoianu, nepoata lui Alexandru Băicoianu, s-a căsătorit cu un descendent al familiei Cantacuzino, astfel hanul intrând în proprietatea renumitei familii.
11987050 Hanul lui Manuc, 1983
Foto: (c) MIRCEA HUDEK/AGERPRES FOTO
Hanul lui Manuc a fost şi locul întâlnirilor partidelor politice autohtone în anii izbucnirii Primului Război Mondial. Elita intelectuală a vremii s-a strâns aici pentru planificarea unirii cu Transilvania şi Bucovina. Printre personalităţile care au frecventat Hanul s-au numărat Take Ionescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Filipescu, arată hanulluimanuc.ro.
Instalarea comuniştilor la putere a dus la naţionalizarea Hanului, care a intrat, ulterior, în circuitul unităţilor de alimentaţie publică.
Hanul lui Manuc, 2006
Foto: (c) EMIL BADEA/AGERPRES FOTO
În 1999, arhitectul Constantin-Şerban Cantacuzino a demarat procesul de retrocedare, reintrând în posesia clădirii la începutul anului 2007. Din acel moment, Hanul lui Manuc a trecut printr-un amplu proces de restaurare şi reabilitare istorică. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B