Reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 21 februarie 2022, de la Bruxelles

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene (Consiliul CAE) se reunesc la Bruxelles, la 21 februarie 2022, pentru a lua în discuţie situaţia securităţii europene în contextul crizei din Ucraina, diplomaţia în domeniul climei, situaţia din Bosnia şi Herţegovina etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
La micul dejun, miniştrii de externe ai Uniunii vor avea un schimb informal de opinii cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.
Principalul subiect discutat la Consiliul CAE este reprezentat de cele mai recente evoluţii privind prezenţa militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina şi situaţia securităţii europene.
Discuţia de la Bruxelles are loc în condiţiile în care, la 24 ianuarie 2022, Consiliul Uniunii a aprobat concluzii care au subliniat faptul că încercările Rusiei de a recrea linii de demarcaţie pe continentul european subminează fundamentele şi principiile de bază pe care se construieşte securitatea europeană şi au reafirmat sprijinul deplin pentru Ucraina. În concluziile Consiliului din 24 ianuarie 2022, se mai arată că securitatea europeană este indivizibilă şi că orice provocare pentru ordinea europeană de securitate afectează securitatea UE şi a statelor sale membre. Totodată, Consiliul a condamnat acţiunile agresive şi ameninţările continue ale Rusiei împotriva Ucrainei şi a solicitat Rusiei să detensioneze situaţia, să respecte dreptul internaţional şi să participe în mod constructiv la dialog în cadrul mecanismelor internaţionale stabilite.
Un alt subiect abordat la reuniunea CAE este diplomaţia în domeniul climei, aşteptându-se adoptarea de concluzii în acest sens. Odată cu Pactul verde european, UE şi-a reînnoit angajamentul privind acţiunile climatice ambiţioase, consolidându-se ca lider global în politica şi acţiunea în domeniul climei. UE a făcut din schimbările climatice un element central al politicii sale externe. În acest sens, ea acţionează, printre altele, prin diplomaţia în domeniul climei, colaborând cu partenerii săi globali la nivel bilateral, dar şi la nivel multilateral, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Convenţiei privind schimbările climatice.
De asemenea, în conformitate cu Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice, ratificat de Uniunea Europeană la 5 octombrie 2016, UE s-a angajat să reducă, până în 2030, emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 55% faţă de nivelurile din 1990, conform site-urilor https://eur-lex.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.
Miniştrii de externe vor discuta şi situaţia din Bosnia şi Herţegovina, în contextul în care ţara se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize politice de la sfârşitul conflictului armat din 1995. La 18 octombrie 2021, Consiliul a reafirmat angajamentul UE faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi unitatea Bosniei şi Herţegovinei. La 11 februarie 2022, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a cerut tuturor liderilor din Bosnia şi Herţegovina să reia un dialog serios şi semnificativ, pentru a asigura o soluţie durabilă şi pe termen lung a crizei politice actuale.
Nu în ultimul rând, miniştrii de externe ai UE se vor întâlni cu omologii lor din ţările din Golf în cadrul Consiliului de Cooperare UE-Golf. Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) este o organizaţie regională cu şase membri (Regatul Bahrain, Statul Kuweit, Sultanatul Oman, Statul Qatar, Regatul Arabiei Saudite şi Emiratele Arabe Unite), înfiinţată în 1981, cu scopul de a îmbunătăţi coordonarea, integrarea şi interconectarea în rândul membrilor săi. UE a stabilit relaţii bilaterale cu ţările din cadrul CCG în 1988, mai precizează sursa citată.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe a avut loc la 24 ianuarie 2022, luându-se în discuţie concentrarea de forţe militare ale Rusiei în jurul Ucrainei, situaţia conflictuală din Siria, amânarea alegerilor naţionale din Libia, Situaţia din Mali etc.
În cadrul reuniunii, Consiliul CAE a adoptat concluzii privind priorităţile UE pentru 2022 în cadrul forurilor ONU însărcinate cu apărarea drepturilor omului. Concluziile reafirmă angajamentul UE de a respecta, apăra şi aplica drepturile omului, democraţia şi statul de drept în mod consecvent şi coerent în toate sferele acţiunii sale externe, precum şi de a sprijini sistemul drepturilor omului al ONU, ca piatră de temelie a acţiunii sale externe. UE va aborda riscurile emergente la adresa drepturilor omului, inclusiv ameninţările hibride, evoluţiile tehnologice, schimbările climatice şi consecinţele continue ale pandemiei de COVID-19, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe (ACE) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, fiind responsabil de acţiunea externă a Uniunii, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar. Consiliul Afaceri Externe este format din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE, însă, în funcţie de ordinea de zi, îi poate reuni şi pe miniştrii apărării, miniştrii competenţi în materie de dezvoltare sau pe cei ai comerţului. Consiliul Afaceri Externe se reuneşte o dată pe lună. Preşedinţia Consiliului Afaceri Externe este asigurată, de regulă, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, însă acesta poate fi înlocuit de membrul din cadrul Consiliului Afaceri Externe care reprezintă statul ce deţine preşedinţia semestrială, prevede Regulamentul de Procedură al Consiliului UE.
Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, împuternicit să angajeze guvernul statului pe care îl reprezintă şi să exercite dreptul de vot, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, prezentat pe site-ul eur-lex.europa.eu. Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate. Consiliul este, de asemenea, asistat de Secretariatul General, aflat sub autoritatea unui secretar general. Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: consilium.europa.eu
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f