logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Visul unei nopţi de iarnă'' (1946)

Image

Filmul "Visul unei nopţi de iarnă", regizat de Jean Georgescu după propriul scenariu, a avut premiera în 1946. Pelicula este o ecranizare a piesei omonime scrisă de dramaturgul Tudor Muşatescu. Filmările au început în ianuarie 1943, însă au fost întrerupte în timpul bombardamentelor şi s-au reluat după evenimentele din august 1944. Filmul a fost terminat abia spre sfârşitul anului 1945, menţionează site-ul CineMagia, www.cinemagia.ro. Atât Ana Colda, cât şi celelalte actriţe tinere din distribuţie erau absolvente ale şcolii de cinema înfiinţate de Jean Georgescu şi D.I. Suchianu.

 



"Maria (Ana Colda), o tânără vânzătoare la un magazin, e îndrăgostită platonic de scriitorul Manea (George Demetru), un autor în vogă. În ajunul Revelionului, Manea cumpără un colier din magazin şi cere să-i fie dus acasă. Pentru a-l putea cunoaşte, Maria livrează ea însăşi cadoul şi ajunge la casa lui Manea în timpul unei certe a acestuia cu Elvira (Sanda Simona), iubita lui care-l invitase la Revelion şi pe Cristian (Nicolae Moţoc), un prieten pe care scriitorul nu-l mai agrea. Manea o reţine în casa lui să petreacă Revelionul, ea adoarme sub efectul şampaniei, iar când se trezeşte, a doua zi dimineaţă, găseşte în poşetă un teanc de bancnote", scrie site-ul amintit în prezentarea filmului.

Din distribuţie făceau parte actorii: Radu Beligan, George Demetru, George Vraca, Ana Colda, Maria Filotti Dendrino, Florica Demion, Gherase Dendrino, Vasile Vasiliu-Falti, Sanda Simona, Nicolae Moţoc, Dem Psatta, Carmen Emel, Doina Florentina, Gogu Niculescu, Rodica Teodorescu, Adina Pănoiu, Puica Grădinaru, conform site-ului CineMagia, www.cinemagia.ro.

Piesa "Visul unui nopţi de iarnă" a avut premiera pe scenă în anul 1937, la Teatrul "Comedia" din Bucureşti, avându-i în rolurile principale pe George Vraca, Nelly Sterian, W. Ronea, Marcel Anghelescu, Mişu Fotino, conform site-ului tvr.ro.

În 5 martie 1966, comedia în trei acte a avut premiera la Teatrul din Oradea, în regia semnată de Valeriu Grama, notează site-ul https://www.teatrulreginamaria.ro/.

"Printr-un joc intertextual, Tudor Muşatescu preia titlul celebrei piese shakespeariene, pentru a contura o poveste de dragoste cuceritoare şi idealizată. 'Visul unei nopţi de iarnă' este visul unei tinere fete sărace, Maria (supranumită Doruleţ), vânzătoare la un magazin de bijuterii. Valoarea piesei constă în realizarea plină de omenesc a Mariei, în dorinţa ei de evadare din monotonia zilnică a unei existenţe de-abia asigurate. Această înălţare ar echivala pentru ea cu eliberarea sufletească. Procesul sufletesc al Mariei este dublat de visul scriitorului Alexandru Manea. Obosit de viaţa pe care o duce, de relaţiile sale cu 'lumea mare', Manea are, prin Maria, revelaţia vieţii adevărate, autentice, întemeiată nu pe interes, ci pe iubirea sinceră şi reciprocă. La sfârşitul nopţii şi al piesei, viziunile onirice ale personajelor 'mor' spre a se naşte în plan real, ca împliniri concrete", scrie site-ul teatrului orădean.

Din distribuţie făceau parte actorii Vladimir Jurăscu, Valentin Avrigeanu, Ioan Abrudan, Marcel Segărceanu, Frigyes Palóczy, Viorica Cernucan, Lili Mihăilescu Vladimir, Doina Urlăţeanu, Simona Constantinescu, conform site-ului https://www.teatrulreginamaria.ro/.

În 1974, piesa a fost adaptată pentru teatrul radiofonic în regia lui Titel Constantinescu, din distribuţie făcând parte actorii Virgil Ogăşanu, Ioana Casetti, Mihai Mereuţă, Eugenia Bosânceanu, Rodica Suciu, Victor Ştrengaru, Rodica Sanda Ţuţuianu, Ştefan Velniciuc, Sorin Gheorghiu. O altă variantă pentru teatru radiofonic a fost realizată în 1985, cu titlul "O noapte de vis" - un muzical de Edmond Deda, în regia Dan Puican, avându-i în distribuţie pe actorii Ion Caramitru, Rodica Mandache, Mitică Popescu, Stela Popescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Matei Alexandru, Mişu Fotino, Rodica Popescu, Alexandru Arşinel.

A doua ecranizare a piesei a fost filmată pentru televiziune, în 1980, în regia lui Dan Necşulea. "El - scriitor cunoscut, matur, înalt, frumos, curtat de femei - interpretat de Florin Piersic - o întâlneşte pe ea - tânără, sprinţară, naivă, visătoare, îndrăgostită (Rodica Mandache) de el, după ce i-a citit toate cărţile. Este clasica poveste de dragoste, 'reţetă' valabilă şi astăzi. Diferenţa între 'Visul unei nopţi de iarnă' şi un film romantic din zilele noastre? O delicateţe naturală, prezentă în toate - în glas, în privire, în zâmbet, în suflete", notează site-ul tvr.ro.

 


Pe lângă Florin Piersic şi Rodica Mandache, distribuţia din 1980 îi includea pe actorii Margareta Pogonat, Adela Mărculescu, Matei Alexandru, Grigore Gonţa, Bogdan Muşatescu,Ştefan Radof.

 

 

Sursa foto: tvr1.tvr.ro 


Piesa a fost montată şi la Teatrul "George Ciprian" din Buzău, în regia Dianei Lupescu, în 2015. Distribuţia era alcătuită din: Mircea Rusu, Constantin Cojocaru, Adrian Păduraru, Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Cristina Florea, Ortansa Stănescu, Dan Clucinschi, precizează site-ul  https://www.zilesinopti.ro/.

Un an mai târziu, la 17 ianuarie 2016, "Visul unei nopţi de iarnă" avea premiera la Teatrul "Tony Bulandra" din Târgovişte, în regia lui Mc Ranin, scrie site-ul https://www.tonybulandra.ro/.

În 2017, regizorul Silviu Jicman a realizat o altă variantă pentru televiziune a piesei, cu actorii Vlad Zamfirescu, Diana Roman, Marian Râlea, Daniela Nane, Silviu Biriş, Adrian Titieni, Tania Filip, Georgiana Saizescu şi Cristi Jicman.

"Am plecat de la o altă premiză, mai profundă şi anume că iubirea dintre oameni înseamnă foarte multă energie. Şi ea merge dincolo de moarte. Mi-am propus să încep cu un flashback al unei vârstnice care memorează la fiecare început de an noaptea când şi-a întâlnit iubitul, care apoi a părăsit-o foarte repede. Am făcut acest salt în timp al acestei persoane care îşi aşteaptă reîntâlnirea cu iubitul. E o aşteptare care se şi întâmplă în finalul teleplay-ului. Mi-am imaginat un fel de staţie de tramvai în care se întâlnesc cei doi. El e tânăr iar ea, în momentul întâlnirii, întinereşte. E vorba şi despre aşteptarea de ani de zile a eroinei. E o trecere între lumi. Dragostea ne înalţă într-un alt spaţiu. Asta se concretizează încă din prima imagine a spectacolului. E prima imagine pe care am văzut-o când am început lucrul", declara regizorul Silviu Jicman, conform site-ului https://www.tvmania.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto : imdb.com

Afisari: 60

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat