logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Regele moare" (1962)

Image

Piesa de teatru absurd "Regele moare" de Eugene Ionesco a fost scrisă în limba franceză (titlul original - "Le Roi se meurt") şi a avut premiera mondială în decembrie 1962, la Théâtre de l'Alliance française, în regia lui Jacques Mauclair, interpretul rolului titular.

" 'Mi-am spus că poţi să înveţi să mori, că poţi să-i înveţi pe alţii să moară. Acesta îmi pare lucrul esenţial pe care-l putem face, fiindcă suntem nişte muribunzi care nu acceptăm să murim' - motivează dramaturgul Eugene Ionesco naşterea piesei 'Regele moare'. Textul este cea mai caldă, înduioşătoare şi sinceră mărturisire a omului Eugene Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniştile nesfârşite, agonia permanentă din Jurnalele sale îşi găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde 'poeme' despre moarte şi acceptarea ei. O metaforă alegorică a trecerii, o confesiune în oglindă a propriei conştiinţe. Întreaga zbatere interioară a lui Bérenger - revolta, frica, spaima, groaza, tristeţea, bucuria, dorinţa de a trăi, amintirile, nostalgia, resemnarea - nu este altceva decât un ceremonial al trecerii prin care el, omul, învaţă acceptarea, învaţă a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alături pe soţia sa. Regina Marguerite şi Regina Marie - două aspecte ale uneia şi aceleiaşi femei. Marguerite - iniţiatoarea, cea care permite accesul altor lumi 'lumea dinaintea naşterii şi cea de după' - ea îl naşte, ea îl ajută să păşească în lumea de dincolo; Marie - graţia, tandreţea, fragilitatea - neputincioasă în faţa Morţii", notează site-ul tnb.ro în prezentarea piesei.

 


Prima punere în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti i-a aparţinut regizorului Traian Zecheru. Rolul Regelui Bérenger I a fost interpretat magistral de actorul Ştefan Mihăilescu Brăila. Alături de el, din distribuţia piesei făceau parte alţi mari actori: Aura Buzescu, Constantin Rauţchi, Eliza Plopeanu, Valeria Gagealov.

În 2017, piesa a fost montată din nou pe scena Naţionalului, regia fiind semnată de Andrei şi Andreea Grosu.

" 'Regele moare' e un spectacol de o emoţie copleşitoare, în care fiecare dintre noi joacă rolul principal. Eugene Ionesco nu va înceta să se întrebe pe sine. 'Am fost mereu obsedat de moarte. De la vârsta de patru ani, de când am ştiut că voi muri, angoasa nu m-a mai părăsit. E ca şi cum aş fi înţeles, dintr-odată, că nu era nimic de făcut ca să scapi de ea şi că nu mai era nimic de făcut în viaţă (...). Scriu, de asemenea, pentru a-mi exprima teama de a muri, umilinţa de a muri' (în 'Notes şi Contre-Notes', Gallimard Idées 1966).", mai scrie site-ul tnb.ro.

 


Potrivit aceleiaşi surse, regizorii Andrei şi Andreea Grosu declarau: "Suntem fericiţi. Au fost nişte luni de lucru de care ne-am bucurat până la ultima sorbire. Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiţi şi pe care o să-i păstrăm aşa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroşi, emoţionaţi, netrucaţi. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleşit, guardul neputincios, menajera fragilă şi un rege care moare. Învăţăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi şi regine, cu nori şi copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu şi despre dragoste".

Distribuţia este alcătuită din actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ana Ciontea, Şerban Pavlu, Florentina Ţilea, Richard Bovnoczki.

Regizorul Victor Ioan Frunză a montat, în 2002, spectacolul la "Theatrum Mundi", acesta fiind preluat şi de TVR. Distribuţia îi includea pe actorii Marius Bodochi, Florina Cercel, Gabriela Butuc, Viorel Păunescu, Irina Bârlădeanu şi Marius Gâlea, cu participarea sopranei Ligia Dună. Spectacolul "Regele moare" regizat de Victor Ioan Frunză a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti în anul 2002 (premiu pentru regie, scenografie şi cel mai bun rol masculin) şi cu Premiul Criticii pentru regie şi scenografie acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) în anul 2003, conform site-ului tvr.ro.

În 2008, piesa a fost adaptată pentru teatru radiofonic de Alexandru Repan, care semnează regia şi interpretează cinci personaje.

Regizoarea Eliza Păuna a avut o altă viziune a piesei, aceea cu păpuşi. Deşi a fost montată la Teatrul Ţăndărică, piesa este destinată adulţilor.

" 'Regele moare' - o poveste caldă, umană despre viaţă, despre putere, despre moarte este, poate, cea mai puţin absurdă dintre piesele lui Eugene Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului în faţa propriei morţi. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Berenger, le trăieşte gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta şi în final este resemnat pentru că nu mai poate face nimic şi pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputinţa şi frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului", notează site-ul https://www.teatrultandarica.ro/.

Eliza Păuna, regizoarea spectacolului, declara: "Sensul pe care vreau să-l dau piesei este dezintegrarea existenţei. Într-un spaţiu simplu, dominat de un tron, personajele văd şi descriu sfârşitul lumii şi se pregătesc să-l anunţe pe rege de moartea sa. Până la sfârşitul piesei toate personajele, în afară de rege, rămân cu corpurile dezmembrate. Dezintegrarea lumii are loc la vedere şi are loc treptat, aproape inobservabil."

Distribuţia variantei regizorale de la Teatrul Ţăndărică este alcătuită din Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Ţane, Mona Toncu, George Simian, Ştefan Craiu.

În 2015, piesa a fost jucată şi la Teatrul Liber Imago din Ploieşti, în regia lui Eniko Takacs, cu participarea actorilor Nicoleta Poenar, Alexandru Pavîlcu, Gabriel Fodorean, Diana Dumitrache, Bogdan Mezeşan, Robert Filipaş. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) tnb.ro

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/