O PERSONALITATE PE ZI: Pictorul Paul Cézanne

Paul Cézanne a fost un artist francez, pictor postimpresionist, a cărui operă a pus bazele tranziţiei de la concepţia privind activitatea artistică din secolul al XIX-lea la o viziune nouă a artei, radical diferită, în secolul al XX-lea. Se poate spune că Cézanne a constituit puntea de legătură între impresionism şi cubism.
Adesea numit părintele artei moderne, opera sa demonstrează o măiestrie a designului, a culorii şi a compoziţiei. A folosit planuri de culoare şi mici tuşe de pensulă care se acumulează pentru a forma câmpuri complexe. Picturile transmit studiul intens al lui Cézanne asupra subiectelor expuse, o luptă tenace pentru a face faţă complexităţii percepţiei vizuale umane, potrivit www.paulcezanne.org.
Pictorul Paul Cézanne s-a născut în oraşul Aix-en-Provence, din sudul Franţei, la 19 ianuarie 1839, fiind fiul unui bancher bogat. A fost înscris la Colegiul Bourbon, iar acesta a fost locul în care l-a întâlnit pe viitorul scriitor Emile Zola, cu care a avut o strânsă prietenie.
În 1856, Cézanne a început să ia lecţii de desen şi pictură la École des Beaux-Arts. Tatăl său fiind împotriva deciziei lui de a deveni artist, a urmat cursurile Universităţii din Aix-en-Provence studiind dreptul, dar a continuat, în paralel, şi studiile de artă.
La începutul creaţiei sale, a fost influenţat de impresionişti, pe care i-a considerat inovatori în tehnica redării luminii. Multe dintre primele lucrări ale artistului au fost pictate în tonuri întunecate, sugerând expresionismul romantic şi mohorât al generaţiilor anterioare.
Cea mai semnificativă influenţă asupra operei artistului de la prima maturitate s-a dovedit a fi Camille Pissarro, un pictor mai în vârstă, care nu numai că i-a oferit încurajarea morală de care avea nevoie nesiguranţa lui Cézanne, dar l-a introdus şi în noua tehnică impresionistă de redare a luminii exterioare.
Împreună cu pictorii Claude Monet, Auguste Renoir şi alţi câţiva, Pissarro dezvoltase un stil de pictură care presupunea lucrul în aer liber şi la scară redusă. În 1872, Cézanne s-a mutat la Pontoise, unde a petrecut doi ani lucrând alături de Pissarro. Un rezultat al acestei schimbări în exprimarea artistului a fost faptul că subiectele romantice şi religioase au început să dispară din pânzele lui Cézanne, iar gama sumbră şi întunecată a paletei sale a început să facă loc unor culori mai proaspete şi mai vibrante, potrivit www.biography.com.
Mai mulţi artişti impresionişti din acea perioadă, inclusiv Pissarro, au recunoscut talentul uluitor al lui Paul Cézanne. Cu toate acestea, operele lui Cézanne au fost adesea respinse de Saloane.
Picturile lui Cézanne din anii 1870 sunt o mărturie a influenţei pe care mişcarea impresionistă a avut-o asupra artistului. "Casa spânzuratului" (1873-1874) şi "Portretul lui Victor Choque" (1875-1877), pentru care a folosit tuşe scurte şi încărcate, sunt caracteristice stilului impresionist.
Încrederea lui Paul Cézanne a fost reînnoită prin participarea la o expoziţie de artă în 1874, organizată de un grup de artişti radicali ale căror lucrări erau frecvent respinse de Saloane. Lucrările expuse au fost denumite impresionism, care a devenit o mişcare artistică în secolul al XIX-lea. Această expoziţie a fost prima din alte opt organizate între 1874 şi 1886. Cu toate acestea, Cézanne a decis să participe doar la prima şi la a treia expoziţie impresionistă, care a avut loc în 1877.
La sfârşitul anilor 1870 şi în anii '80, Cézanne s-a îndepărtat de multe dintre contactele sale pariziene şi şi-a petrecut o mare parte din timp în Aix, oraşul său natal. În spatele dorinţei sale de a lucra în izolare au existat câteva motive, precum faptul că direcţia personală a lucrărilor sale de artă nu era în acord cu capodoperele altor impresionişti. În plus, lucrările sale au primit feedback negativ din partea mai multor persoane, motiv pentru care i-a lipsit interesul de a-şi expune public lucrările timp de aproximativ 20 de ani după expoziţia sa impresionistă.
A lucrat în continuare încercând să redea volumele nu cu ajutorul liniei, ci exclusiv prin culoare. Peisajele, naturi moarte, portretele lui Cézanne se impun prin forme distincte care se nasc din acordurile sau contrastele de tonuri calde şi reci ("Marea la Estaque", "Portretul doamnei Cézanne", "Muntele Sainte Victoire"). Pictura lui cunoaşte o deplină înflorire între 1880-1895. El îşi defineşte personalitatea progresiv, dar cu multă încetineală şi cu multă prudenţă.
În 1886, Cézanne supărat din cauza a ceea ce el a considerat a fi referiri deghizate la propriile sale eşecuri într-unul dintre romanele lui Zola, a rupt relaţiile cu cel mai vechi susţinător al său. În acelaşi an, a moştenit averea tatălui său şi, în cele din urmă, la vârsta de 47 de ani, a devenit independent din punct de vedere financiar, însă din punct de vedere social a rămas destul de izolat, potrivit www.paulcezanne.org..
Abia în 1901, cu cinci ani înainte de a muri, s-a hotărât să-şi construiască un mare atelier, dar majoritatea timpului l-a petrecut în mijlocul naturii pentru a surprinde cât mai bine aspecte pe care apoi le-a redat prin arta sa. În ultimii săi ani, mulţi artişti mai tineri au călătorit la Aix pentru a-l observa lucrând. Atât stilul său, cât şi teoria sa au rămas misterioase şi criptice; pentru unii părea un primitiv naiv, în timp ce pentru alţii era un maestru sofisticat al procedeelor tehnice. Intensitatea culorii sale, împreună cu rigoarea aparentă a organizării compoziţionale, au indicat celor mai mulţi că, în ciuda disperării frecvente a artistului, acesta a sintetizat elementele expresive şi reprezentative de bază ale picturii într-o manieră extrem de originală, potrivit www.repropaint.com.
În 1895, în mare parte la îndemnul lui Pissarro, Monet şi Renoir, negustorul de artă Ambroise Vollard a expus câteva dintre picturile lui Cézanne. Ca urmare, interesul publicului pentru opera lui Cézanne a început încet-încet să se dezvolte. Artistul a trimis tablouri la Salon des Indépendants din Paris în 1899, 1901 şi 1902, iar la Salon d'Automne din 1904 i s-a oferit o cameră întreagă, artistul ajungând la statutul de figură legendară.
Cézanne a murit în oraşul său natal, Aix, la 22 octombrie 1906. La Salonul de Automne din 1907, realizările artistice ale lui Cézanne au fost onorate printr-o mare expoziţie retrospectivă. Picturile din ultimele trei decenii ale vieţii, printre care "Golful Marsilia din L'Estaque" (1883-1885), "Mont Sainte-Victoire" (1885-1887), "Jucătorii de cărţi" (1890-1892), "Zaharniţa, perele şi ceaşca albastră" (1866) şi "Marii scăldători" (1895-1905), au stabilit noi paradigme pentru dezvoltarea artei moderne, potrivit www.biography.com
În cele patru decenii de carieră, Cézanne a creat peste 900 de picturi în ulei şi 400 de acuarele, iar operele lui au deschis calea pentru arta modernă, potrivit www.paulcezanne.org. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.paulcezanne.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)