logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ora prim-ministrului - procedură

Imagine din galeria Agerpres

Premierul interimar Florin Cîţu este invitat, la 11 octombrie 2021, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta un raport privind campania de vaccinare împotriva COVID-19. Şedinţa începe la ora 16.00 şi are loc la solicitarea grupului parlamentar al USR.

Premierul Florin Cîţu a mai participat la "Ora prim-ministrului" la 22 februarie 2021, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al PSD, pe tema "Bugetul tăierilor: moartea economică a României". Primul-ministru Florin Cîţu a declarat, în context, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul de buget pentru 2021 este unul "echilibrat", construit "în jurul investiţiilor", adăugând că este şi un buget care forţează reforma, proces care va demara în acest an. "Anul acesta avem un buget echilibrat, un buget credibil, primul după 30 de ani, recunoscut acest lucru şi de Consiliul Fiscal şi de instituţiile internaţionale, un buget construit în jurul investiţiilor. Şi anul trecut, aceeaşi oameni ne spuneau că vom distruge România. Ei nu, am reuşit în cea mai mare criză economică din ultima sută de ani să avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, împotriva a tot ceea ce aţi făcut în Parlamentul României. V-am demonstrat cum se face economie. (...) E un buget construit în jurul investiţiilor, pentru că am arătat clar că doar investiţiile sunt cele care vor duce la dezvoltarea României, dar un buget care forţează reforma şi de asta vă e frică, vă e frică că sinecuriştii pe care îi aveţi în funcţii nu vor mai fi acolo, nu vor mai avea aceleaşi salarii. Vă spun eu că vom face reformă în acest an", a afirmat Cîţu la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Camera Deputaţilor.

***
Anteriorul premier, Ludovic Orban, a participat la "Ora prim-ministrului" în 18 mai, 6 iulie şi 9 noiembrie 2020.

La 9 noiembrie 2020, Ludovic Orban a fost prezent în Parlament, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

La 6 iulie 2020, premierul a fost prezent la Camera Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", la dezbaterea pe tema achiziţiilor făcute de Unifarm, în contextul pandemiei de COVID-19. Dezbaterile au avut loc la solicitarea Grupului parlamentar al PSD.

Ludovic Orban a fost invitat, la 18 mai 2020, la Camera Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", pentru a discuta pe tema "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus". Decizia chemării premierului în plen a fost luată de Biroul permanent al Camerei, la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa, conform site-ului gov.ro.

***
"Ora prim-ministrului", alături de "Ora Guvernului", reprezintă o componentă a controlului parlamentar asupra guvernului şi este o practică parlamentară prezentă în mai multe ţări europene, în Marea Britanie având o lungă tradiţie. În România, această formă de control parlamentar a fost introdusă în Regulamentul Camerei Deputaţilor în mai 2015.

Din 2015, de când s-a instituit această procedură, au mai participat la "Ora prim-ministrului" premierii Victor Ponta, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban.

***
Procedura parlamentară "Ora prim-ministrului" se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, iar prezenţa premierului este obligatorie, potrivit regulamentelor celor două camere.

Potrivit regulamentelor camerelor, o dată pe lună, de regulă în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, are loc ''Ora prim-ministrului'', care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viaţa politică, economică şi socială (art. 207 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 179 din Regulamentul Senatului).

Dezbaterile politice din cadrul ''Orei prim-ministrului'' se pot organiza atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât şi la solicitarea premierului. Dacă dezbaterea are loc la iniţiativa grupurilor parlamentare, acestea înaintează, în scris, tema propusă dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputaţilor. Biroul Permanent îl informează de îndată pe primul-ministru, care are obligaţia de a participa la dezbaterea solicitată.

Procedura desfăşurării şedinţei speciale dedicate ''Orei prim-ministrului'' este diferită, în funcţie de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opoziţiei sau premierul.

Astfel, în cazul în care dezbaterea este solicitată de către deputaţii opoziţiei, aceştia au la dispoziţie 5 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, iar premierul are, la rândul său, 5 minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Apoi, intervin reprezentanţii grupurilor parlamentare, care au la dispoziţie câte 5 minute fiecare. Excepţie face majoritatea parlamentară, care are alocate 15 minute pentru intervenţie. Reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are la dispoziţie 2 minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru poate să răspundă intervenţiilor în 5 minute (art. 207 din Regulamentul Camerei Deputaţilor).

În situaţia în care dezbaterea are loc la solicitarea majorităţii parlamentare, primul-ministru are la dispoziţie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere. Reprezentanţii grupurilor parlamentare au câte 5 minute pentru intervenţie, iar reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are la dispoziţie 2 minute. La finalul dezbaterii, premierului îi sunt alocate 10 minute pentru a răspunde intervenţiilor, mai prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor. La Senat, premierul are la dispoziţie doar 5 minute, pentru a răspunde intervenţiilor, conform Regulamentului Senatului.

În cea de-a treia situaţie, în care dezbaterea are loc la iniţiativa premierului, acesta are la dispoziţie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, reprezentanţii grupurilor parlamentare au câte 5 minute pentru intervenţie, iar reprezentantul deputaţilor neafiliaţi are alocate 2 minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru are la dispoziţie 5 minute pentru a răspunde intervenţiilor, se arată în Regulamentul Camerei. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &