logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''Ora Guvernului'': procedură şi cronologie (2020-2021)

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, este invitat, la 4 octombrie 2021, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", pe tema respectării măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19.

Dezbaterea, intitulată "Respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19", a fost solicitată de grupul parlamentar al PSD şi aprobată de Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Mecanismul de control parlamentar "Ora Guvernului"

Dezbaterea "Ora Guvernului" este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de parlament la adresa guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.

Sesiunile din cadrul "Orei Guvernului" sunt dezbateri pe teme politice bine definite la care participă doi miniştri. Acestea au loc în timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni, de obicei, în intervalul orar 16.00-18.00, cu excepţia zilei dedicate "Orei prim-ministrului". Dezbaterile politice se organizează atât la iniţiativa opoziţiei, cât şi a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Tema dezbaterii este prezentată de către reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având la dispoziţie cinci minute. La rândul său, ministrul invitat la dezbateri are la dispoziţie cinci minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului care a solicitat prezenţa miniştrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziţie trei minute. Şi celelalte grupuri parlamentare au la dispoziţie câte trei minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere, excepţie făcând cel mai mare grup parlamentar din opoziţie care are la dispoziţie cinci minute.

La Senat, "Ora Guvernului" se desfăşoară după o procedură asemănătoare, prevăzută la art. 180 din Regulamentul Senatului.

Alături de mecanismul "Ora Guvernului", există şi procedura "Ora prim-ministrului", la care este invitat primul-ministru, o dată pe lună. Dacă în privinţa "Orei Guvernului", nu se prevede obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi, prim-ministrul are obligaţia de a participa la sesiunea "Ora prim-ministrului" (art. 181, Regulamentul Senatului).

Alături de întrebările parlamentare şi interpelări, mecanismele "Ora Guvernului" şi "Ora premierului" sunt instrumente prin care parlamentul îşi exercită funcţia de control la adresa guvernului.

Miniştri prezenţi la "Ora Guvernului" în legislatura 2020-2024 (cronologie)

15 februarie 2021: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost invitat, de grupul parlamentar al PSD la "Ora Guvernului", pe tema "situaţiei spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, gestionarea şi managementul riscurilor în saloanele în care sunt amplasate şi/sau se utilizează instalaţii de furnizare oxigen pentru pacienţi", se arată în solicitarea depusă de deputaţii PSD la Biroul permanent. Întrucât la 15 februarie, în Camera Deputaţilor s-a dezbătut o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, PSD a renunţat la dezbaterea din cadrul Orei Guvernului.

17 mai 2021: Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea cu tema "Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare". Solicitarea de participare la "Ora Guvernului" a aparţinut deputaţilor PSD. În cadrul dezbaterii, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că se vor lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a responsabililor din cadrul ministerului care monitorizau datele raportate în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

22 iunie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost prezent la "Ora Guvernului", în Camera Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al AUR. Tema dezbaterii a fost reprezentată de "lămurirea viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România şi de apariţia de companii private în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare trimis Comisiei Europene", conform solicitării AUR. Ministrul Virgil Popescu a menţionat, în cadrul dezbaterii, că lucrurile au început să se redreseze în sistemul energetic natural, menţionând că numai în luna iunie s-au exportat 578.000 de megawaţi. De asemenea, ministrul de resort a precizat că mina de uraniu de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ, adăugând că va fi un pachet social prin care vor fi plătite salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează. Ministrul Energiei a mai spus că va fi redeschisă mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu.

15 septembrie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică cu tema "Situaţia creşterii explozive a facturilor la energie", solicitată de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Ministrul a precizat că nu poate participa la 15 septembrie, şi a propus pentru dezbatere data de 27 septembrie. Astfel, la 27 septembrie, Virgil Popescu a precizat, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor, că ia în considerare varianta supra-impozitării companiilor din energie, ca instrument pentru limitarea preţului crescut al energiei pentru consumatorii finali. "Astăzi am auzit un alt tip de plafonare - plafonare prin impozitare. Este o discuţie care poate avea loc. Nu sunt adeptul plafonării preţului la producător, pentru că asta descurajează investiţiile, dar dacă vorbim de altceva, de o supra-impozitare pentru profituri excepţionale, dacă vorbim de limitarea preţului către consumatorul final, atunci putem discuta, sigur. O supra-impozitare nu o putem discuta fără implicarea celor de la Finanţe, să ştim exact pe ce stă, dar e o discuţie care merită deschisă şi care merită continuată", a afirmat Virgil Popescu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201